Gyümölcsök befőzéshez - tippek és tanácsok
Amikor a naptár fejlécében végre a “május” hónapot olvashatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szép sorban megjelennek a szezonális gyümölcsök a zöldségesek polcain, így lassan indulhat is a befőzés!
Kis mennyiséget is érdemes befőzni
Persze nem rögtön, hiszen minden gyümölcsnél érdemes megvárni, amíg kicsit lejjebb megy az ára, nem az első érési hullámban, hanem a szezon végén érdemes lekvárfőzéshez bevásárolni.
Ugyanakkor, ha elfogyott már a tavalyi lekvárunk és nagyon vágyunk a friss ízre, akkor akár egy kiló gyümölcsből is befőzhetünk egy kis adagot, amit a hűtőben tárolva pont elmajszolhatunk a tavaszi reggelikhez.
Csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be
Befőzéshez nem feltétlenül muszáj a legszebb gyümölcsöket kiválasztanunk, de arra mindenképpen vigyázzunk, hogy hibás, rohadt vagy penészes termés ne kerüljön a kupacba, mert az elronthatja az egész lekvárunkat. Nem éri meg ezen spórolni.
Sok gyümölcsnél érdemes úgy időzíteni a beszerzést, hogy a gyümölcsöket még aznap, legkésőbb másnap el tudjuk készíteni, különben félő, hogy kárba vész a drága alapanyag.
A zöldségeseknél is figyeljünk oda, sokszor az olcsóbb árunál a szebb darabok vannak felül a kupacban, de ha többet veszünk, akkor bizony jócskán kerülhetnek bele sérültebb gyümölcsök is, amit már csak otthon veszünk észre.
Így hiába vettük talán kicsit olcsóbban a gyümölcsöt, végül mégsem jövünk ki jobban anyagilag, hiszen az alapanyag nagy része a kukában köthet ki.
Tervezzük meg a beszerzést
Akik nem riadnak vissza egy könnyed testmozgástól, azok akár szedd magad akciókat is felkutathatnak. így aztán igazán jó áron lehet befőzhető gyümölcsökhöz jutni.
Ha olyan receptet választunk, melyben a gyümölcsöt héjával együtt kell megfőzni, akkor próbáljunk meg bio gyümölcsöt beszerezni, így biztosak lehetünk abban, hogy a héjban nincsenek vegyszermaradványok.
Ha rendszeresen járunk piacra, jó megoldás lehet megkérdezni az árusokat, meddig lesz még elérhető egy adott gyümölcs.
Ha többen főzünk be a családban, vagy szomszédságban, akár meg is lehet előre beszélni egy adott termelővel, hogy adott időre adott mennyiségű gyümölcsöt szállítson.
Ez a megoldás mindkét félnek jó, hiszen ennek megfelelően mi is tudjuk időzíteni a befőzést és a termelő is biztosra mehet.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
