Gyümölcsök befőzéshez - tippek és tanácsok

Dátum 2019. május 02.
Amikor a naptár fejlécében végre a “május” hónapot olvashatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szép sorban megjelennek a szezonális gyümölcsök a zöldségesek polcain, így lassan indulhat is a befőzés!

Persze nem rögtön, hiszen minden gyümölcsnél érdemes megvárni, amíg kicsit lejjebb megy az ára, nem az első érési hullámban, hanem a szezon végén érdemes lekvárfőzéshez bevásárolni.

Ugyanakkor, ha elfogyott már a tavalyi lekvárunk és nagyon vágyunk a friss ízre, akkor akár egy kiló gyümölcsből is befőzhetünk egy kis adagot, amit a hűtőben tárolva pont elmajszolhatunk a tavaszi reggelikhez.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

Befőzéshez nem feltétlenül muszáj a legszebb gyümölcsöket kiválasztanunk, de arra mindenképpen vigyázzunk, hogy hibás, rohadt vagy penészes termés ne kerüljön a kupacba, mert az elronthatja az egész lekvárunkat. Nem éri meg ezen spórolni.

Sok gyümölcsnél érdemes úgy időzíteni a beszerzést, hogy a gyümölcsöket még aznap, legkésőbb másnap el tudjuk készíteni, különben félő, hogy kárba vész a drága alapanyag.

A zöldségeseknél is figyeljünk oda, sokszor az olcsóbb árunál a szebb darabok vannak felül a kupacban, de ha többet veszünk, akkor bizony jócskán kerülhetnek bele sérültebb gyümölcsök is, amit már csak otthon veszünk észre.

Így hiába vettük talán kicsit olcsóbban a gyümölcsöt, végül mégsem jövünk ki jobban anyagilag, hiszen az alapanyag nagy része a kukában köthet ki.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

Akik nem riadnak vissza egy könnyed testmozgástól, azok akár szedd magad akciókat is felkutathatnak. így aztán igazán jó áron lehet befőzhető gyümölcsökhöz jutni.

Ha olyan receptet választunk, melyben a gyümölcsöt héjával együtt kell megfőzni, akkor próbáljunk meg bio gyümölcsöt beszerezni, így biztosak lehetünk abban, hogy a héjban nincsenek vegyszermaradványok.

Ha rendszeresen járunk piacra, jó megoldás lehet megkérdezni az árusokat, meddig lesz még elérhető egy adott gyümölcs.

Ha többen főzünk be a családban, vagy szomszédságban, akár meg is lehet előre beszélni egy adott termelővel, hogy adott időre adott mennyiségű gyümölcsöt szállítson.

Ez a megoldás mindkét félnek jó, hiszen ennek megfelelően mi is tudjuk időzíteni a befőzést és a termelő is biztosra mehet.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!