Gyümölcsök befőzéshez - tippek és tanácsok

Dátum 2019. május 02.

Amikor a naptár fejlécében végre a “május” hónapot olvashatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szép sorban megjelennek a szezonális gyümölcsök a zöldségesek polcain, így lassan indulhat is a befőzés!

Kis mennyiséget is érdemes befőzni

Persze nem rögtön, hiszen minden gyümölcsnél érdemes megvárni, amíg kicsit lejjebb megy az ára, nem az első érési hullámban, hanem a szezon végén érdemes lekvárfőzéshez bevásárolni.

Ugyanakkor, ha elfogyott már a tavalyi lekvárunk és nagyon vágyunk a friss ízre, akkor akár egy kiló gyümölcsből is befőzhetünk egy kis adagot, amit a hűtőben tárolva pont elmajszolhatunk a tavaszi reggelikhez.

Csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be 

Befőzéshez nem feltétlenül muszáj a legszebb gyümölcsöket kiválasztanunk, de arra mindenképpen vigyázzunk, hogy hibás, rohadt vagy penészes termés ne kerüljön a kupacba, mert az elronthatja az egész lekvárunkat. Nem éri meg ezen spórolni.

Sok gyümölcsnél érdemes úgy időzíteni a beszerzést, hogy a gyümölcsöket még aznap, legkésőbb másnap el tudjuk készíteni, különben félő, hogy kárba vész a drága alapanyag.

A zöldségeseknél is figyeljünk oda, sokszor az olcsóbb árunál a szebb darabok vannak felül a kupacban, de ha többet veszünk, akkor bizony jócskán kerülhetnek bele sérültebb gyümölcsök is, amit már csak otthon veszünk észre.

Így hiába vettük talán kicsit olcsóbban a gyümölcsöt, végül mégsem jövünk ki jobban anyagilag, hiszen az alapanyag nagy része a kukában köthet ki.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tervezzük meg a beszerzést

Akik nem riadnak vissza egy könnyed testmozgástól, azok akár szedd magad akciókat is felkutathatnak. így aztán igazán jó áron lehet befőzhető gyümölcsökhöz jutni.

Ha olyan receptet választunk, melyben a gyümölcsöt héjával együtt kell megfőzni, akkor próbáljunk meg bio gyümölcsöt beszerezni, így biztosak lehetünk abban, hogy a héjban nincsenek vegyszermaradványok.

Ha rendszeresen járunk piacra, jó megoldás lehet megkérdezni az árusokat, meddig lesz még elérhető egy adott gyümölcs.

Ha többen főzünk be a családban, vagy szomszédságban, akár meg is lehet előre beszélni egy adott termelővel, hogy adott időre adott mennyiségű gyümölcsöt szállítson.

Ez a megoldás mindkét félnek jó, hiszen ennek megfelelően mi is tudjuk időzíteni a befőzést és a termelő is biztosra mehet.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!