Illatos sütemények
2018. november 07.A sütemények illata több emléket hívhat elő, mint azt valaha is gondoltuk volna.
Gyermekkori emlékeink, az illatok
Felnőttként a koragyermekkori éveinkből nem sok emlékünk marad. S bár az eseményekre nem emlékszünk, az illatok különleges erővel bírnak. Egy ideje tudható, hogy az idegtudomány szerint az illatoknak erősebb a kapcsolatuk a memóriával és az érzelmekkel, mint bármely másik érzettel. Az illatok keltette ingerületek ugyanis - megkerülve a thalamust - egyenesen az agy központja felé indulnak. Ez lehet a magyarázata annak, miért vált ki bennünk egy illat azonnal érzelmeket és emlékeket. Ráadásul a szaglás az az egyedüli érzékünk, amelyet akarattal sem tudunk kikapcsolni.
Az otthon melegét ídéző receptek
Egy ember átlagosan 1000 különböző szagot, illatot tud megkülönböztetni, de ennek csak töredékét tudjuk megnevezni. Bezzeg a nagymamánk palacsintájának, túrós sütijének, huszárcsókjának illata, az felejthetetetlen. Nincs annál jobb, mint egy hatalmas játékból almás pite illatra érkezni haza, vagy egyenesen a vaníliás kifli illatára kelni egy zúzmarás, januári, vasárnap reggelen.
Ezek az illatok azok, amelyek elkísérnek minket, amiket megérezve felnőtt korunkban is fel tudjuk idézni az otthon melegét, hangulatát, biztonságát.
Szegfűszeg, fahéj, vanília a süteményekben
És persze ha illatos süteményekről beszélünk, nem maradhat ki a téli időszak semmihez nem fogható illatkavalkádja.
Az évnek ebben a szakában a szegfűszeg, a fahéj, a vanília szinte illatterápiaként is működnek, hiszen ezek a finoman édeskés illatok automatikusan jobb kedvre derítik azokat, akik találkoznak velük.
De hogy ne csak a gyerekekről essen szó az illatok kapcsán: a felnőtteknek is szívmelengető lehet egy jól sikerült forralt bor köré összegyűlni egy jó beszélgetésre. A bátrabbak pedig még akár boros kuglóffal is próbálkozhatnak, ha egy különleges, illatos finomságot szeretnének kipróbálni.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.