Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Dátum 2021. március 11.

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Egy biztos: sütitrendek jönnek és mennek, a krémes viszont örök kedvenc marad. Vajon honnan ered ez a tradicionális desszert? És hányféle verzióban próbálhatjuk ki?

Talán nincs is olyan hagyományos magyar cukrászda, amelynek ne lenne az állandó kínálatában legalább kétféle krémes. 

Népszerűsége miatt joggal hihetjük, hogy magyar eredetű sütemény, pedig valójában olasz és francia gyökerekkel és több évszázados múlttal büszkélkedhet. „Őse” a mille feuille lehet, a sütemény neve „ezer lapot” jelent. Az elnevezés arra utal, hogy a desszert ropogós leveles tészta lapokból áll, amelyek közé krémet töltenek. Napjainkban is divatos süti, külföldön épp annyira kedvelt, mint nálunk a krémes. Izgalmas, krémes ízeket megidéző sütemény a portugál pastel de nata is. Kis leveles tészta kosárkákba vaníliás krémet töltenek, majd együtt sütik készre. Akkor a legfinomabb, ha a tetején színt kap a krém, az apró sütemények kívül roppanósak, belül pedig lágyan krémesek.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A krémes alapja a főzött, tejes-tojássárgájás vaníliás cukrászkrém (sárgakrém), a krémet két lap közé töltik be, néha tejszínhab kíséretében. Teteje lehet porcukorral finoman meghintett, ha pedig francia krémesről beszélünk, elengedhetetlen a süteményt megkoronázó vékony, roppanós karamelltető. A krémet Dr. Oetker Házi Krémes krémporból is elkészíthetjük csupán 3 perc munkával: a tasak tartalmát 800 ml tejhez adjuk, majd felverjük. Az eredmény könnyű, habos krém, amellyel már tölthetjük is a tésztánkat. A krémport két változatban szerezhetjük be, a hagyományos mellett elérhető a 30%-kal kevesebb cukrot tartalmazó termék a kevésbé édes ízek kedvelőinek.

A krémes krém lágy, vaníliás íze rengeteg süteményhez jól passzol, ezért nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, és használjuk fel más süteményekhez is! Kiindulhatunk a klasszikus krémesből, akár a formájából is. A kész süteményt általában négyzet (esetleg téglalap) alakú szeletekre vágva tálaljuk, de ha szeretnénk, bátran variálhatjuk a sütink kinézetét, például elkészíthetjük torta formájúra is. Aztán az alapízek kiegészítése is jó ötlet, elkészíthetjük gesztenyésre vagy mézesre. Előbbihez használjunk gesztenyemasszát, utóbbinál pedig locsoljuk meg a készre sütött leveles lapokat olvasztott mézzel. És persze teljesen más süteményekbe is szuper lesz a krémes krém, tölthetjük leveles tésztából sütött kosárkákba vagy akár kevert tésztás sütemények, piskóták krémjét is elkészíthetjük belőle.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Létezik egy sor olyan krémes is, amelynek bár a nevében szerepel a „krémes” szó, de nem a klasszikus leveles tésztás süteményről van szó. Mindegyikhez tökéletes lesz a vaníliás krém, nézzünk erre is pár példát! Ha extra gyorsan összedobható sütit szeretnénk, a leveles tésztát váltsuk ki keksszel! Egy réteg keksz, egy réteg krém, aztán megint keksz, ízlés szerint tejszínhab, majd végül még egy adag keksszel zárjuk a rétegezést. Pár óra hűtés alatt a krém megpuhítja a kekszet, ezután már fogyasztható is. Süthetünk úgy is krémes süteményt, ha a kedvenc piskótánkat, kevert tésztánkat sütjük meg (akár kakaósan, mazsolásan vagy olajos magvakkal), majd ezt fedjük be egy réteg krémmel. Aztán ott van még a hartyáni krémes, amelyben két kakaós tésztalap babapiskótával rétegezett krémet rejt. Végül pedig említsünk meg még egy finom verziót, a kijevi krémest. Vékony, diós tojásfehérjehabbal megkent lapokat sütünk, ezeket rétegezzük a vaníliás krémmel. A roppanós hab és dió, valamint a lágy krém együtt szuper párost alkot.

Mennyi különböző süti készíthető krémes krémmel, valóságos jolly joker! Te milyen tésztával, plusz ízesítéssel sütöd meg legközelebb?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!