Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Dátum 2021. március 11.

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Vajon honnan ered ez a tradicionális desszert?

Egy biztos: sütitrendek jönnek és mennek, a krémes viszont örök kedvenc marad. És hányféle verzióban próbálhatjuk ki?

Talán nincs is olyan hagyományos magyar cukrászda, amelynek ne lenne az állandó kínálatában legalább kétféle krémes. 

Népszerűsége miatt joggal hihetjük, hogy magyar eredetű sütemény, pedig valójában olasz és francia gyökerekkel és több évszázados múlttal büszkélkedhet. „Őse” a mille feuille lehet, a sütemény neve „ezer lapot” jelent. Az elnevezés arra utal, hogy a desszert ropogós leveles tészta lapokból áll, amelyek közé krémet töltenek. Napjainkban is divatos süti, külföldön épp annyira kedvelt, mint nálunk a krémes. Izgalmas, krémes ízeket megidéző sütemény a portugál pastel de nata is. Kis leveles tészta kosárkákba vaníliás krémet töltenek, majd együtt sütik készre. Akkor a legfinomabb, ha a tetején színt kap a krém, az apró sütemények kívül roppanósak, belül pedig lágyan krémesek.

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető krémes krém

A krémes alapja a főzött, tejes-tojássárgájás vaníliás cukrászkrém (sárgakrém), a krémet két lap közé töltik be, néha tejszínhab kíséretében. Teteje lehet porcukorral finoman meghintett, ha pedig francia krémesről beszélünk, elengedhetetlen a süteményt megkoronázó vékony, roppanós karamelltető. A krémet Dr. Oetker Házi Krémes krémporból is elkészíthetjük csupán 3 perc munkával: a tasak tartalmát 800 ml tejhez adjuk, majd felverjük. Az eredmény könnyű, habos krém, amellyel már tölthetjük is a tésztánkat. A krémport két változatban szerezhetjük be, a hagyományos mellett elérhető a 30%-kal kevesebb cukrot tartalmazó termék a kevésbé édes ízek kedvelőinek.

A krémes krém lágy, vaníliás íze rengeteg süteményhez jól passzol, ezért nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, és használjuk fel más süteményekhez is! Kiindulhatunk a klasszikus krémesből, akár a formájából is. A kész süteményt általában négyzet (esetleg téglalap) alakú szeletekre vágva tálaljuk, de ha szeretnénk, bátran variálhatjuk a sütink kinézetét, például elkészíthetjük torta formájúra is. Aztán az alapízek kiegészítése is jó ötlet, elkészíthetjük gesztenyésre vagy mézesre. Előbbihez használjunk gesztenyemasszát, utóbbinál pedig locsoljuk meg a készre sütött leveles lapokat olvasztott mézzel. És persze teljesen más süteményekbe is szuper lesz a krémes krém, tölthetjük leveles tésztából sütött kosárkákba vagy akár kevert tésztás sütemények, piskóták krémjét is elkészíthetjük belőle.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Néhány sütemény ötlet, amihez kiváló a krémes krém

Létezik egy sor olyan krémes is, amelynek bár a nevében szerepel a „krémes” szó, de nem a klasszikus leveles tésztás süteményről van szó. Mindegyikhez tökéletes lesz a vaníliás krém, nézzünk erre is pár példát! Ha extra gyorsan összedobható sütit szeretnénk, a leveles tésztát váltsuk ki keksszel! Egy réteg keksz, egy réteg krém, aztán megint keksz, ízlés szerint tejszínhab, majd végül még egy adag keksszel zárjuk a rétegezést. Pár óra hűtés alatt a krém megpuhítja a kekszet, ezután már fogyasztható is. Süthetünk úgy is krémes süteményt, ha a kedvenc piskótánkat, kevert tésztánkat sütjük meg (akár kakaósan, mazsolásan vagy olajos magvakkal), majd ezt fedjük be egy réteg krémmel. Aztán ott van még a hartyáni krémes, amelyben két kakaós tésztalap babapiskótával rétegezett krémet rejt. Végül pedig említsünk meg még egy finom verziót, a kijevi krémest. Vékony, diós tojásfehérjehabbal megkent lapokat sütünk, ezeket rétegezzük a vaníliás krémmel. A roppanós hab és dió, valamint a lágy krém együtt szuper párost alkot.

Mennyi különböző süti készíthető krémes krémmel, valóságos jolly joker! Te milyen tésztával, plusz ízesítéssel sütöd meg legközelebb?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
35 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
46 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!