Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák
2020. november 13.Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.
Mint égen a csillag, annyi különböző táplálék-intolerancia létezik a világon. És mindhez külön diéta tartozik. Ha úgy döntünk, hogy a vendégségbe házi süteményekkel készülünk, előtte szabályos közvélemény-kutatást kell tartanunk, hogy vegán vagy vegetáriánus, netán cukor-, laktóz- vagy gluténmentesen táplálkozik-e az, aki rajtunk kívül még jelen lesz. Hiszen azt szeretnénk, hogy a sütinkbe semmiféle „zavaró” összetevő se kerüljön, és mindenki megkóstolhassa.
A következőkben felsoroljuk, hogy a sütés során mely hozzávalók válthatók ki, illetve melyiket mivel helyettesíthetjük. Az eredmény minden esetben finom lesz – ez a lényeg, ugye?
Sütés tojás nélkül – íme az alternatívák
Mit használhatunk tojás helyett a süteményekhez? A kérdés nem csupán a vegánok számára lehet fontos. Ha hirtelen sütnénk valami finomat, egyáltalán nem biztos, hogy az összes szükséges hozzávaló fellelhető a kamránkban. Aggodalomra semmi ok, ha a tojás hiányzik, hiszen a tészta állaga, ruganyossága szuper lesz a helyettesítő hozzávalókkal is. Az alábbi mennyiségek egy közepes méretű (M-es) tojásra vonatkoznak.
Lenmag
A lenmagpehely tökéletes kötőanyaga a tésztának. Íze kissé emlékeztet a dióra, ezért jól megy az édes süteményekhez. Keverjünk össze 1-2 evőkanál lenmagpelyhet 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk addig állni, amíg zselés állagú nem lesz. Ezzel tökéletesen pótolhatunk 1 tojást.
Almapüré
Az almapüré – amely általában nem tartalmaz hozzáadott cukrot – jól egyben tudja tartani a süteményt, textúrát ad a tésztának, emellett pedig édes ízt. Ez utóbbival a receptben található cukrot részben vagy egészben ki is válthatjuk. 3 evőkanál almapüré (kb. 70 g) = 1 tojás.
Banán
Az almapüréhez hasonlóan a banán (különösen, ha érett) is összefogja a tésztát, valamint édesebbé és szaftosabbá teszi. ½ banán = 1 tojás.
Chiamag
Jól működik édes és sós süteményekben egyaránt viszonylag semleges íze miatt. Idővel a chiamagok megduzzadnak a vízben, ezért ha egy éjszakára vízbe áztatjuk, puding vagy zselé állagúvá válnak, ez pedig szintén összefogja a tésztát. 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
Útifűmaghéj
Az őrölt útifűmaghéj vízbe keverve eredeti térfogának többszörösére duzzad meg, így szintén szépen összetartja a tésztát. 1 evőkanál útifűmaghéj + 200 ml víz = 1 tojás.
Egyéb lehetőségek
Zabpehely: 3-4 evőkanál zabpehely vagy zabkorpa = 1 tojás.
Keményítő: 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
Szójaliszt: 1-2 evőkanál szójaliszt + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás.
Ecet: 1-2 evőkanál = 1 tojás.
Selyemtofu: 50-60 g = 1 tojás.
Szentjánoskenyérliszt: 1 evőkanál = 1 tojás.
Sütés tej nélkül – íme az alternatívák
Mit használhatunk tehéntej helyett? A válasz egyszerű, alternatív növényi tejeket, amelyeket gyakran „ital” néven találunk meg a boltokban. A kókusz-, kesu- és mogyorótejet jól használhatjuk édességek receptjeihez. Azok számára, akiknek szempont a fenntarthatóság, a zabtej lehet a jó választás. Helyben készítik, és előállítása során kevesebb vizet használnak fel. A zabitalok természetesen édesek a zab keményítőtartama miatt, így kevesebb cukor is elegendő lesz az ezzel készült receptekbe.
A növényi alapú tejekkel általában 1:1 arányban válthatjuk ki a tehéntejet. Nemcsak színben, hanem állagban is nagyon hasonlítanak a hagyományos tejhez, főzéshez és sütéshez egyaránt használhatóak. Önmagukban is finomak, reggelire zabpehellyel, müzlivel fogyaszthatjuk vagy kásákhoz, pudingokhoz használhatjuk fel, sőt még a tejes kávénkat is elkészíthetjük velük. Sokféle növényi tejital kapható, bátran próbálgassuk ki valamennyit, amíg meg nem találjuk a kedvencünket.
Zabtej (zabital)
Íze édes, rostokban gazdag, viszont koleszterinben szegény, nincs benne sem tejfehérje, sem laktóz. További előnye a helyben készítés, ezért kicsi az ökológiai lábnyoma.
Szójatej (szójaital)
Sok változatban kapható, gyakran édesítve vagy ízesítve (pl. vanília vagy csokoládé) kerül a polcokra. Nemcsak a tehéntejet és tejszínt helyettesíthetjük vele sütéskor, hanem főzéshez is használhatjuk.
Rizstej (rizsital)
Jól megfelel az ételallergiával élőknek, hiszen laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes. Állagát tekintve kissé hígabb a tehéntejnél.
Kókusztej (kókuszital)
A kókusztej sűrűbb, a kókuszital pedig valamennyivel hígabb. Ez utóbbit krémesebb állaga révén desszertekhez, krémekhez ajánljuk. Nem tartalmaz sok gyümölcshúst, állaga hasonló a tehéntejhez. Ne keverjük azonban össze a kókusztejet és a kókuszitalt a kókuszvízzel, ez egy olyan híg folyadék, amelyet közvetlenül a kókuszdióból nyernek ki. Csak akkor használjuk a kókuszitalt, ha nem bánjuk erőteljes kókuszos ízét.
Víz
Szénsavas vízzel remekül készíthetők légies tészták, hiszen a szén-dioxid szuper textúrát ad nekik. Sima csapvízzel is kiválthatjuk a tejet, annak ellenére, hogy jóval hígabb annál. Amikor sütéshez használjuk, apránként adjuk a tésztához, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Egyéb lehetőségek
Gabonaitalok
Mandulaitalok
Gyümölcslevek: a gyümölcslevek vagy limonádék jól működnek az egyensúlytésztákban, például a limonádé egy citromtortában. Ha szénsavas az adott ital, akkor az hozzájárul ahhoz, hogy igazán légies tésztát kapjunk. A különböző gyümölcslevek természetes színezékként is használhatók.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.