Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák
2020. november 13.Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.
Mint égen a csillag, annyi különböző táplálék-intolerancia létezik a világon. És mindhez külön diéta tartozik. Ha úgy döntünk, hogy a vendégségbe házi süteményekkel készülünk, előtte szabályos közvélemény-kutatást kell tartanunk, hogy vegán vagy vegetáriánus, netán cukor-, laktóz- vagy gluténmentesen táplálkozik-e az, aki rajtunk kívül még jelen lesz. Hiszen azt szeretnénk, hogy a sütinkbe semmiféle „zavaró” összetevő se kerüljön, és mindenki megkóstolhassa.
A következőkben felsoroljuk, hogy a sütés során mely hozzávalók válthatók ki, illetve melyiket mivel helyettesíthetjük. Az eredmény minden esetben finom lesz – ez a lényeg, ugye?
Sütés tojás nélkül – íme az alternatívák
Mit használhatunk tojás helyett a süteményekhez? A kérdés nem csupán a vegánok számára lehet fontos. Ha hirtelen sütnénk valami finomat, egyáltalán nem biztos, hogy az összes szükséges hozzávaló fellelhető a kamránkban. Aggodalomra semmi ok, ha a tojás hiányzik, hiszen a tészta állaga, ruganyossága szuper lesz a helyettesítő hozzávalókkal is. Az alábbi mennyiségek egy közepes méretű (M-es) tojásra vonatkoznak.
Lenmag
A lenmagpehely tökéletes kötőanyaga a tésztának. Íze kissé emlékeztet a dióra, ezért jól megy az édes süteményekhez. Keverjünk össze 1-2 evőkanál lenmagpelyhet 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk addig állni, amíg zselés állagú nem lesz. Ezzel tökéletesen pótolhatunk 1 tojást.
Almapüré
Az almapüré – amely általában nem tartalmaz hozzáadott cukrot – jól egyben tudja tartani a süteményt, textúrát ad a tésztának, emellett pedig édes ízt. Ez utóbbival a receptben található cukrot részben vagy egészben ki is válthatjuk. 3 evőkanál almapüré (kb. 70 g) = 1 tojás.
Banán
Az almapüréhez hasonlóan a banán (különösen, ha érett) is összefogja a tésztát, valamint édesebbé és szaftosabbá teszi. ½ banán = 1 tojás.
Chiamag
Jól működik édes és sós süteményekben egyaránt viszonylag semleges íze miatt. Idővel a chiamagok megduzzadnak a vízben, ezért ha egy éjszakára vízbe áztatjuk, puding vagy zselé állagúvá válnak, ez pedig szintén összefogja a tésztát. 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
Útifűmaghéj
Az őrölt útifűmaghéj vízbe keverve eredeti térfogának többszörösére duzzad meg, így szintén szépen összetartja a tésztát. 1 evőkanál útifűmaghéj + 200 ml víz = 1 tojás.
Egyéb lehetőségek
Zabpehely: 3-4 evőkanál zabpehely vagy zabkorpa = 1 tojás.
Keményítő: 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
Szójaliszt: 1-2 evőkanál szójaliszt + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás.
Ecet: 1-2 evőkanál = 1 tojás.
Selyemtofu: 50-60 g = 1 tojás.
Szentjánoskenyérliszt: 1 evőkanál = 1 tojás.
Sütés tej nélkül – íme az alternatívák
Mit használhatunk tehéntej helyett? A válasz egyszerű, alternatív növényi tejeket, amelyeket gyakran „ital” néven találunk meg a boltokban. A kókusz-, kesu- és mogyorótejet jól használhatjuk édességek receptjeihez. Azok számára, akiknek szempont a fenntarthatóság, a zabtej lehet a jó választás. Helyben készítik, és előállítása során kevesebb vizet használnak fel. A zabitalok természetesen édesek a zab keményítőtartama miatt, így kevesebb cukor is elegendő lesz az ezzel készült receptekbe.
A növényi alapú tejekkel általában 1:1 arányban válthatjuk ki a tehéntejet. Nemcsak színben, hanem állagban is nagyon hasonlítanak a hagyományos tejhez, főzéshez és sütéshez egyaránt használhatóak. Önmagukban is finomak, reggelire zabpehellyel, müzlivel fogyaszthatjuk vagy kásákhoz, pudingokhoz használhatjuk fel, sőt még a tejes kávénkat is elkészíthetjük velük. Sokféle növényi tejital kapható, bátran próbálgassuk ki valamennyit, amíg meg nem találjuk a kedvencünket.
Zabtej (zabital)
Íze édes, rostokban gazdag, viszont koleszterinben szegény, nincs benne sem tejfehérje, sem laktóz. További előnye a helyben készítés, ezért kicsi az ökológiai lábnyoma.
Szójatej (szójaital)
Sok változatban kapható, gyakran édesítve vagy ízesítve (pl. vanília vagy csokoládé) kerül a polcokra. Nemcsak a tehéntejet és tejszínt helyettesíthetjük vele sütéskor, hanem főzéshez is használhatjuk.
Rizstej (rizsital)
Jól megfelel az ételallergiával élőknek, hiszen laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes. Állagát tekintve kissé hígabb a tehéntejnél.
Kókusztej (kókuszital)
A kókusztej sűrűbb, a kókuszital pedig valamennyivel hígabb. Ez utóbbit krémesebb állaga révén desszertekhez, krémekhez ajánljuk. Nem tartalmaz sok gyümölcshúst, állaga hasonló a tehéntejhez. Ne keverjük azonban össze a kókusztejet és a kókuszitalt a kókuszvízzel, ez egy olyan híg folyadék, amelyet közvetlenül a kókuszdióból nyernek ki. Csak akkor használjuk a kókuszitalt, ha nem bánjuk erőteljes kókuszos ízét.
Víz
Szénsavas vízzel remekül készíthetők légies tészták, hiszen a szén-dioxid szuper textúrát ad nekik. Sima csapvízzel is kiválthatjuk a tejet, annak ellenére, hogy jóval hígabb annál. Amikor sütéshez használjuk, apránként adjuk a tésztához, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Egyéb lehetőségek
Gabonaitalok
Mandulaitalok
Gyümölcslevek: a gyümölcslevek vagy limonádék jól működnek az egyensúlytésztákban, például a limonádé egy citromtortában. Ha szénsavas az adott ital, akkor az hozzájárul ahhoz, hogy igazán légies tésztát kapjunk. A különböző gyümölcslevek természetes színezékként is használhatók.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!