Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Dátum 2020. november 18.
Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Sütés cukor nélkül – íme az alternatívák

Hihetetlen, de igaz, még a cukrot is gond nélkül helyettesíthetjük a legtöbb receptben. A kérdés, ami felmerül inkább annyi: miért? Netán azért, mert az iparilag előállított cukrokat szeretnénk természetesekre cserélni? Vagy a kalóriák miatt aggódunk? Amint az okok egyértelműen megfogalmazottak, könnyen meghozhatjuk a helyes döntést.

Méz

Vegyük figyelembe, hogy a szorgos méhek által készített édesítőszer a vegánoknak nem lesz megfelelő, de ha ez nem kizáró ok, jó hír, hogy gazdag ásványi anyagokban. Íze egészen változatos lehet, a virágszirom jellegű édestől egészen a kesernyés fenyőmézig terjed a skála. 80 g méz = 100 g cukor.

Juharszirup

Ezt a finom szirupot a kanadai juharfákból nyerik. Állaga folyósabb a méznél, illetve íze is karakteresebb, viszont kevesebb kalóriát tartalmaz. Minél világosabb a színe, annál enyhébb és kifinomultabb az íze. 80 g juharszirup = 100 g cukor.

Datolya

Az aszalt gyümölcsök – mint például a datolyák, szilvák, barackok és almák – édesek, és jól működnek a legtöbb süteményben. A bennük található rostok pedig segítik az emésztőrendszerünk működését. Egyszerűen törjük össze a turmixgépben vagy késes aprítóban. Ha pár evőkanál vizet adunk a törethez, gyümölcspürét kapunk, amely pár napig eláll a hűtőszekrényben. Kb. 125 g datolya = 100 g cukor.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kókuszvirágcukor

Kevésbé édes, mint a cukor, de íze csodásan karamellszerű. Általában dél-kelet-ázsiai kókuszpálmákból nyerik ki, azonban mivel messzire szállítják, nagy az ökológiai lábnyoma. A hagyományos cukornál többet kell használunk belőle. Kb. 125 g kókuszvirágcukor = 100 g cukor.

Banán

Az érett banán lehet a csodafegyver, ha valamit édesebbé szeretnénk varázsolni. Érettségüktől függően vaníliás vagy kellemes, gyümölcsösen karamelles ízt kölcsönöznek a süteményeknek. Minél sötétebb, annál jobb. Tökéletesen megfelel főzéshez és sütéshez. Kb. 125 g banán = 100 g cukor.

Egyéb lehetőségek

Szirupok, pl. datolya-, agave- és rizsszirup

Sűrű gyümölcslevek, pl. alma- vagy körtelé

Cukoralkoholok vagy édesítőszerek: eritrit, xilit, sztívia, ezek kalóriatartalma elenyésző vagy kalóriamentesek.

Jó tudni, hogy szükségessé válhat változtatni a receptek arányain, mivel ha sűrű gyümölcsleveket vagy szirupokat használunk, azok nedvességtartalma befolyásolhatja a tészták állagát.

Sütés glutén nélkül – íme az alternatívák

A fincsi süteményekhez nem feltétlenül van szükségünk búzalisztre, ezúttal is létezik másik út. Elkerülhetjük a glutént, ha elfelejtjük a teljes kiőrlésű búzalisztet, a rozslisztet, az árpát vagy az éppen divatos gabonaféléket, például a kétszemű búzát, a tönkölybúzát, a kamutot vagy az alakort. 

Olyan süteményeket és tortákat szeretnénk készíteni, amelyeket a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak? Kezdhetjük is rögtön a következő gluténmentes alapanyagokkal: hajdina, teff, köles, rizs, kukorica, zab, kókusz és főzőbanán – ezekből (és még sok másból) mind készítenek liszteket. Egyik sem tartalmaz glutént, a recepteken, kenyérrecepteken alig kell variálni. Kíséretezzünk a különböző lisztekkel, hogy megismerjük, hogyan reagálnak a sütésre, illetve figyeljük meg, hogy 1:1 arányban kiváltható-e velük a búzaliszt. Az egyetlen hátrány az, hogy a sütemények gyakran nem emelkednek meg olyan szépen, mint a gluténtartalmú liszttel készült verziók, de az ízük nem fog csalódást okozni.

Mandulaliszt

Finomra őrölt mandulából készül, és a tésztának csodás állagot kölcsönöz. A mandulának magas a fehérjetartalma, és jól illik édes süteményekbe, tortákba. Mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a blansírozott vagy nyers és hántolatlan mandulát őröljük finomra egy darálóban.

Szójaliszt

Még lisztet is készíthetünk ebből a csodálatos „mindenesből”! A szójával találkozhatunk tofu, szójaital, műhús és liszt formájában, gazdag rostokban és fehérjékben. Kb. 75 g szójaliszt = 100 g búzaliszt.

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Csicseriborsóliszt

Sokan a híres falafelből ismerik, jól megfelel sós tésztákhoz, de az édeseknek is ad egy kis extra csavart.

Mogyoróliszt

Mivel dióféléből készül, ezért íze erősebb és karakteresebb. Fontos tudni, hogy sokan allergiásak rá.

Rizsliszt és kukoricaliszt

A rizs és a kukorica a Föld különböző pontjain az emberek alapélelmiszerének számít, így nem meglepő, hogy mindkettőből készítenek lisztet. A rizslisztet már jól ismerik a gluténmenetesen főző szakácsok, de jól működik az édes süteményekben is. Textúrája finom, íze enyhe. A kukorica szemeiből készített kukoricalisztnek erősebb és karakteresebb íze van, állaga pedig durvább, színe jellegzetesen sárga. Szintén jól használható sütéshez.

Egyéb lehetőségek

Hajdinaliszt: nem tartalmaz glutént, aromás, diós ízjegyeket hordoz, édes és sós süteményekben egyaránt jól működik.

Teffliszt: Etiópiából származik, egy bizonyos fűféle, amely különösen gazdag ásványi anyagokban, íze pedig enyhén édeskés.

Zabliszt: jól megfelel kenyerekhez, viszont kesernyés íze miatt érdemes más lisztekkel kombinálni. A kimondottan gluténmentesként árusított zabot vegyük csak meg, a többi ugyanis az előállítás során szennyeződhetett gluténnal.

Mint láthattuk, mentesen sütni tehát szuper egyszerű, a végeredmény pedig garantáltan finom lesz!

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-11-27
2 Kedvelés

Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-25
2 Kedvelés

Birsalma, az ősz kedvence

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-20
3 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
2 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
1 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!