Mousse: így lesz könnyű és finom
Habos, könnyű és isteni! A mousse lehet egy vasárnapi ebéd záró fogása, de akár az ünnepi asztalon is helyet adhatunk neki.
Nem csak csokoládéval készíthető
Az első írásos nyoma ennek a könnyű nyalánkságnak az 1800-as évekre tehető:
a legkorábbi recept egy csokis, habos desszertről, a “mousse au chocolat”-ról maradt fent 1897-ből. Vannak, akik a csokoládé pudinggal rokonítják, de akik kóstoltak már életükben igazi “mousse-t”, tudhatják, hogy nem ugyanarról a műfajról beszélünk.
Bár az alaprecept csokoládéval ismert, napjainkra már mindenféle ízben elkészíthető ez a selymesen könnyű finomság. Választhatunk áfonyásat, mentásat, mangósat, attól függően, melyik ízvilág áll hozzánk, vagy a családunkhoz közel.
Tippek mousse készítéséhez
Ahhoz, hogy az általunk választott mousse jól sikerüljön, pár dologra azért érdemes odafigyelnünk.
A mousse készítésénél fontos, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő vízfürdőt, melynek segítségével az alapanyagokat könnyen elegyíthetjük. Egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan töltsünk vizet és forraljuk fel. Utána vegyük takarékra a lángot, hogy a víz csak épp gyöngyözzön, majd tegyünk rá egy olyan tálat, ami jól illeszkedik, nem billeg és az alja nem ér bele a vízbe.
A mousse lelke a hozzávalók minőségében rejlik, ezért a bevásárlásnál erre érdemes külön figyelmet fordítanunk.
A mousse egyik alapösszetevője a tojás és miután csak rövid ideig tart a hőkezelés, ezért mindenképpen érdemes minél frissebbet beszerezni. A készítésnél figyeljünk oda, hogy a tojás ne melegedjen túl, különben sajnos darabossá válhat, ezért mindig langyosan keverjük hozzá a többi alapanyagot.
Jó minőségű alapanyogokkal készítsük
Nem minden receptben van tejszín, de ha épp tejszínes recept készítésébe fognánk bele, érdemes gépi habverő helyett kézzel habbá verni, mert ezzel a technikával sokkal levegősebb lesz a végeredmény. Mousse készítésénél nem kell a tejszínt túl keményre felverni, mert akkor nehezebb egyenletesen eloszlatni.
Bár tény, hogy sokféle recept létezik, de a csokoládé mousse mindenképpen a mousse-ok királynője. Ha mellette döntünk, fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
