Mousse: így lesz könnyű és finom

Dátum 2019. november 13.

Habos, könnyű és isteni! A mousse lehet egy vasárnapi ebéd záró fogása, de akár az ünnepi asztalon is helyet adhatunk neki.

Nem csak csokoládéval készíthető

Az első írásos nyoma ennek a könnyű nyalánkságnak az 1800-as évekre tehető:

a legkorábbi recept egy csokis, habos desszertről, a “mousse au chocolat”-ról maradt fent 1897-ből. Vannak, akik a csokoládé pudinggal rokonítják, de akik kóstoltak már életükben igazi “mousse-t”, tudhatják, hogy nem ugyanarról a műfajról beszélünk.

Bár az alaprecept csokoládéval ismert, napjainkra már mindenféle ízben elkészíthető ez a selymesen könnyű finomság. Választhatunk áfonyásat, mentásat, mangósat, attól függően, melyik ízvilág áll hozzánk, vagy a családunkhoz közel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Tippek mousse készítéséhez

Ahhoz, hogy az általunk választott mousse jól sikerüljön, pár dologra azért érdemes odafigyelnünk. 

A mousse készítésénél fontos, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő vízfürdőt, melynek segítségével az alapanyagokat könnyen elegyíthetjük. Egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan töltsünk vizet és forraljuk fel. Utána vegyük takarékra a lángot, hogy a víz csak épp gyöngyözzön, majd tegyünk rá egy olyan tálat, ami jól illeszkedik, nem billeg és az alja nem ér bele a vízbe.

A mousse lelke a hozzávalók minőségében rejlik, ezért a bevásárlásnál erre érdemes külön figyelmet fordítanunk.

A mousse egyik alapösszetevője a tojás és miután csak rövid ideig tart a hőkezelés, ezért mindenképpen érdemes minél frissebbet beszerezni. A készítésnél figyeljünk oda, hogy a tojás ne melegedjen túl, különben sajnos darabossá válhat, ezért mindig langyosan keverjük hozzá a többi alapanyagot.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Jó minőségű alapanyogokkal készítsük

Nem minden receptben van tejszín, de ha épp tejszínes recept készítésébe fognánk bele, érdemes gépi habverő helyett kézzel habbá verni, mert ezzel a technikával sokkal levegősebb lesz a végeredmény. Mousse készítésénél nem kell a tejszínt túl keményre felverni, mert akkor nehezebb egyenletesen eloszlatni.

Bár tény, hogy sokféle recept létezik, de a csokoládé mousse mindenképpen a mousse-ok királynője. Ha mellette döntünk, fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!