Mousse: így lesz könnyű és finom
Habos, könnyű és isteni! A mousse lehet egy vasárnapi ebéd záró fogása, de akár az ünnepi asztalon is helyet adhatunk neki.
Az első írásos nyoma ennek a könnyű nyalánkságnak az 1800-as évekre tehető:
a legkorábbi recept egy csokis, habos desszertről, a “mousse au chocolat”-ról maradt fent 1897-ből. Vannak, akik a csokoládé pudinggal rokonítják, de akik kóstoltak már életükben igazi “mousse-t”, tudhatják, hogy nem ugyanarról a műfajról beszélünk.
Bár az alaprecept csokoládéval ismert, napjainkra már mindenféle ízben elkészíthető ez a selymesen könnyű finomság. Választhatunk áfonyásat, mentásat, mangósat, attól függően, melyik ízvilág áll hozzánk, vagy a családunkhoz közel.
Ahhoz, hogy az általunk választott mousse jól sikerüljön, pár dologra azért érdemes odafigyelnünk.
A mousse készítésénél fontos, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő vízfürdőt, melynek segítségével az alapanyagokat könnyen elegyíthetjük. Egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan töltsünk vizet és forraljuk fel. Utána vegyük takarékra a lángot, hogy a víz csak épp gyöngyözzön, majd tegyünk rá egy olyan tálat, ami jól illeszkedik, nem billeg és az alja nem ér bele a vízbe.
A mousse lelke a hozzávalók minőségében rejlik, ezért a bevásárlásnál erre érdemes külön figyelmet fordítanunk.
A mousse egyik alapösszetevője a tojás és miután csak rövid ideig tart a hőkezelés, ezért mindenképpen érdemes minél frissebbet beszerezni. A készítésnél figyeljünk oda, hogy a tojás ne melegedjen túl, különben sajnos darabossá válhat, ezért mindig langyosan keverjük hozzá a többi alapanyagot.
Nem minden receptben van tejszín, de ha épp tejszínes recept készítésébe fognánk bele, érdemes gépi habverő helyett kézzel habbá verni, mert ezzel a technikával sokkal levegősebb lesz a végeredmény. Mousse készítésénél nem kell a tejszínt túl keményre felverni, mert akkor nehezebb egyenletesen eloszlatni.
Bár tény, hogy sokféle recept létezik, de a csokoládé mousse mindenképpen a mousse-ok királynője. Ha mellette döntünk, fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk.
Kapcsolódó cikkek

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!


Krémes, a hagyományos sütemények királynője
Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.
