Mousse: így lesz könnyű és finom

Dátum 2019. november 13.

Habos, könnyű és isteni! A mousse lehet egy vasárnapi ebéd záró fogása, de akár az ünnepi asztalon is helyet adhatunk neki.

Nem csak csokoládéval készíthető

Az első írásos nyoma ennek a könnyű nyalánkságnak az 1800-as évekre tehető:

a legkorábbi recept egy csokis, habos desszertről, a “mousse au chocolat”-ról maradt fent 1897-ből. Vannak, akik a csokoládé pudinggal rokonítják, de akik kóstoltak már életükben igazi “mousse-t”, tudhatják, hogy nem ugyanarról a műfajról beszélünk.

Bár az alaprecept csokoládéval ismert, napjainkra már mindenféle ízben elkészíthető ez a selymesen könnyű finomság. Választhatunk áfonyásat, mentásat, mangósat, attól függően, melyik ízvilág áll hozzánk, vagy a családunkhoz közel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Tippek mousse készítéséhez

Ahhoz, hogy az általunk választott mousse jól sikerüljön, pár dologra azért érdemes odafigyelnünk. 

A mousse készítésénél fontos, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő vízfürdőt, melynek segítségével az alapanyagokat könnyen elegyíthetjük. Egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan töltsünk vizet és forraljuk fel. Utána vegyük takarékra a lángot, hogy a víz csak épp gyöngyözzön, majd tegyünk rá egy olyan tálat, ami jól illeszkedik, nem billeg és az alja nem ér bele a vízbe.

A mousse lelke a hozzávalók minőségében rejlik, ezért a bevásárlásnál erre érdemes külön figyelmet fordítanunk.

A mousse egyik alapösszetevője a tojás és miután csak rövid ideig tart a hőkezelés, ezért mindenképpen érdemes minél frissebbet beszerezni. A készítésnél figyeljünk oda, hogy a tojás ne melegedjen túl, különben sajnos darabossá válhat, ezért mindig langyosan keverjük hozzá a többi alapanyagot.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
48 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Jó minőségű alapanyogokkal készítsük

Nem minden receptben van tejszín, de ha épp tejszínes recept készítésébe fognánk bele, érdemes gépi habverő helyett kézzel habbá verni, mert ezzel a technikával sokkal levegősebb lesz a végeredmény. Mousse készítésénél nem kell a tejszínt túl keményre felverni, mert akkor nehezebb egyenletesen eloszlatni.

Bár tény, hogy sokféle recept létezik, de a csokoládé mousse mindenképpen a mousse-ok királynője. Ha mellette döntünk, fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!