Próbálj ki új alapanyagokat: most érik a füge,a szeder, a szőlő!
A nyári gyümölcsök között egyértelműen vannak szupersztárok, amelyekből a legtöbb finomság készül. De nem feltétlenül érdemes leragadni a közkedvelt ízeknél, az év ennek a bőséges szakaszában érdemes új recepteket is kipróbálni.
Füge
A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Már az Ószövetségben is gyakran találkozhatunk vele, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei között említik.
A fügefa szívós és ellenálló növény, ahol megveti a lábát, illetve a gyökerét, ott vélhetően meg is marad. Termése jó hatással van az egészségre, erősíti a csontokat, segít rendezni az emésztést, javítja a bőrhibákat, és még a szexuális vágyat is serkentheti, továbbá a vírusokkal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Ha úgy hozta az sors, hogy vagy tudunk szerezni ebből az értékes gyümölcsből, vagy megterem a kert végében, ne habozzunk felhasználni, amikor valami finomságot szeretnénk készíteni. Ha hosszú, meleg és napfényes az ősz, másodtermésre is lehet számítani, így ha az első körről lemaradnánk, legyünk szemfülesek a másodiknál!
Szeder
Ha netán a füge nem tartozik a nagy, családi kedvencek közé, barátkozhatunk ebben az időszakban a szederrel is. Vadon is megterem, de ha mázlink van, a piacon is elcsíphetjük.
Élettani hatásai is kiválóak, A-, B1-, B6- és C-vitaminban is gazdag ezáltal jól támogatja a szervezet védekező-képességét.
Ásványi anyagokat is bőven találhatunk benne, a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán jó szolgálatot tehet nekünk a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Az íze talán kicsit fanyar, de izgalmas, mindenképpen érdemes vele a konyhában is próbálkozni.
Szőlő
A szőlő is a nagy szupersztárok táborát gyarapítja, de talán ritkábban válik sütik alapnyagává, vagy készül belőle lekvár. Méltánytalanul hanyagoljuk, hiszen egészen különleges sütemények és dzsemek is készülhetnek belőle, nem beszélve arról, hogy természetesen ennek a gyümölcsnek is fantasztikusak az élettani hatásai.
Magasvíz- és kálium-tartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
Érdemes hát ezeket a fantasztikus gyümölcsöket is kipróbálni a konyhában, nem fogjuk megbánni!
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
