Próbálj ki új alapanyagokat: most érik a füge,a szeder, a szőlő!
A nyári gyümölcsök között egyértelműen vannak szupersztárok, amelyekből a legtöbb finomság készül. De nem feltétlenül érdemes leragadni a közkedvelt ízeknél, az év ennek a bőséges szakaszában érdemes új recepteket is kipróbálni.
Füge
A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Már az Ószövetségben is gyakran találkozhatunk vele, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei között említik.
A fügefa szívós és ellenálló növény, ahol megveti a lábát, illetve a gyökerét, ott vélhetően meg is marad. Termése jó hatással van az egészségre, erősíti a csontokat, segít rendezni az emésztést, javítja a bőrhibákat, és még a szexuális vágyat is serkentheti, továbbá a vírusokkal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Ha úgy hozta az sors, hogy vagy tudunk szerezni ebből az értékes gyümölcsből, vagy megterem a kert végében, ne habozzunk felhasználni, amikor valami finomságot szeretnénk készíteni. Ha hosszú, meleg és napfényes az ősz, másodtermésre is lehet számítani, így ha az első körről lemaradnánk, legyünk szemfülesek a másodiknál!
Szeder
Ha netán a füge nem tartozik a nagy, családi kedvencek közé, barátkozhatunk ebben az időszakban a szederrel is. Vadon is megterem, de ha mázlink van, a piacon is elcsíphetjük.
Élettani hatásai is kiválóak, A-, B1-, B6- és C-vitaminban is gazdag ezáltal jól támogatja a szervezet védekező-képességét.
Ásványi anyagokat is bőven találhatunk benne, a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán jó szolgálatot tehet nekünk a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Az íze talán kicsit fanyar, de izgalmas, mindenképpen érdemes vele a konyhában is próbálkozni.
Szőlő
A szőlő is a nagy szupersztárok táborát gyarapítja, de talán ritkábban válik sütik alapnyagává, vagy készül belőle lekvár. Méltánytalanul hanyagoljuk, hiszen egészen különleges sütemények és dzsemek is készülhetnek belőle, nem beszélve arról, hogy természetesen ennek a gyümölcsnek is fantasztikusak az élettani hatásai.
Magasvíz- és kálium-tartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
Érdemes hát ezeket a fantasztikus gyümölcsöket is kipróbálni a konyhában, nem fogjuk megbánni!
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
