Sütés nélküli finomságok és némi torta történelem

Dátum 2018. augusztus 08.
Nyáron tortát ajánlani? Ugyan már, badarság! - gondolhatnánk, hiszen a nagy melegben senkinek nincs kedve neki állni sütni. De mi lenne, ha csupa sütés nélküli tortát és finomságot mutatnánk?

Ritkán szoktunk elgondolkodni ennek a népszerű desszert-fajtának az eredetén, pedig akik kedvelik a történeti megközelítéseket, sok érdekességet találhatnak ebben a témában is.

Ki gondolná, hogy már ősi vallási szertartásokon is használták az antik "tortákat". Ezek akkor valójában még kerek lepények, kenyerek voltak.

A torta szimbólumként is szerepelt, a kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálta, illetve egészen konkrétan a Napot és a Holdat.

Egyes helyeken a tortának aktív szerepe is volt egy-egy eseményen. Ha választani lehetne, nem lennénk az ókori Rómában menyasszonyok, hiszen akkor és ott a torta a termékenységet szimbolizálta és a gyermekáldás reményében nemes egyszerűséggel széttörtek egy kisebb tortát a menyasszony fején.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Bár a sütés nélküli verzió között emeletes tortát most nem fogunk mutatni, mégis fontos mérföldkő volt a torták történetében ezek megjelenése. Eredetük a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették.  Az ifjú pár az így kialakult “torta-torony” felett váltotta első hitvesi csókját. Hogy ezt aztán széttörték-e a fejükön a biztos utódlás reményében, erről nem szólnak a hírek, bízunk benne, hogy inkább elfogyasztották.

Később egy cukrász átgondolta ezt a dolgot és támadt egy kiváló ötlete: a sok tortát egyetlen cukormázzal vonta be. Így született meg végül az emeletes torta.

A nyári tortákon persze sokkal ritkább a cukormáz, ilyenkor a könnyű krémeké, gyümölcsöké a főszerep, és sütő helyett sokkal inkább a hűtőt kell használni a megfelelő állag elérésének érdekében. Népszerű kedvenc a tejberizs, mely a főzést követően, ha hűtőbe kerül, akkor kellemesen enyhíti a nyári forróságot. Másik megoldás a rizsfelfújt, almával bolondítva istenit  készíthetünk! 

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Aki pedig nem rajong kifejezetten a torta műfajáért, választhat nyugodtan a sütés nélküli sütemények széles palettájáról is.

A sütés nélküli finomságok nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerű az elkészítésük, ezáltal a gyerekeket is bevonhatjuk az előkészületekbe, így aktív részesei lehetnek a desszertkészítésnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig programnak is kiváló, ráadásul még a lakást sem kell felmelegítenünk a finomságok elkészítésével.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!