Sütés nélküli finomságok és némi torta történelem
Nyáron tortát ajánlani? Ugyan már, badarság! - gondolhatnánk, hiszen a nagy melegben senkinek nincs kedve neki állni sütni. De mi lenne, ha csupa sütés nélküli tortát és finomságot mutatnánk?
Ritkán szoktunk elgondolkodni ennek a népszerű desszert-fajtának az eredetén, pedig akik kedvelik a történeti megközelítéseket, sok érdekességet találhatnak ebben a témában is.
Ki gondolná, hogy már ősi vallási szertartásokon is használták az antik "tortákat". Ezek akkor valójában még kerek lepények, kenyerek voltak.
A torta szimbólumként is szerepelt, a kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálta, illetve egészen konkrétan a Napot és a Holdat.
Egyes helyeken a tortának aktív szerepe is volt egy-egy eseményen. Ha választani lehetne, nem lennénk az ókori Rómában menyasszonyok, hiszen akkor és ott a torta a termékenységet szimbolizálta és a gyermekáldás reményében nemes egyszerűséggel széttörtek egy kisebb tortát a menyasszony fején.
Bár a sütés nélküli verzió között emeletes tortát most nem fogunk mutatni, mégis fontos mérföldkő volt a torták történetében ezek megjelenése. Eredetük a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették. Az ifjú pár az így kialakult “torta-torony” felett váltotta első hitvesi csókját. Hogy ezt aztán széttörték-e a fejükön a biztos utódlás reményében, erről nem szólnak a hírek, bízunk benne, hogy inkább elfogyasztották.
Később egy cukrász átgondolta ezt a dolgot és támadt egy kiváló ötlete: a sok tortát egyetlen cukormázzal vonta be. Így született meg végül az emeletes torta.
A nyári tortákon persze sokkal ritkább a cukormáz, ilyenkor a könnyű krémeké, gyümölcsöké a főszerep, és sütő helyett sokkal inkább a hűtőt kell használni a megfelelő állag elérésének érdekében. Népszerű kedvenc a tejberizs, mely a főzést követően, ha hűtőbe kerül, akkor kellemesen enyhíti a nyári forróságot. Másik megoldás a rizsfelfújt, almával bolondítva istenit készíthetünk!
Aki pedig nem rajong kifejezetten a torta műfajáért, választhat nyugodtan a sütés nélküli sütemények széles palettájáról is.
A sütés nélküli finomságok nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerű az elkészítésük, ezáltal a gyerekeket is bevonhatjuk az előkészületekbe, így aktív részesei lehetnek a desszertkészítésnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig programnak is kiváló, ráadásul még a lakást sem kell felmelegítenünk a finomságok elkészítésével.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
