Sütés nélküli finomságok és némi torta történelem

Dátum 2018. augusztus 08.

Nyáron tortát ajánlani? Ugyan már, badarság! - gondolhatnánk, hiszen a nagy melegben senkinek nincs kedve neki állni sütni. De mi lenne, ha csupa sütés nélküli tortát és finomságot mutatnánk?

Torta eredete

Ritkán szoktunk elgondolkodni ennek a népszerű desszert-fajtának az eredetén, pedig akik kedvelik a történeti megközelítéseket, sok érdekességet találhatnak ebben a témában is.

Ki gondolná, hogy már ősi vallási szertartásokon is használták az antik "tortákat". Ezek akkor valójában még kerek lepények, kenyerek voltak.

A torta szimbólumként is szerepelt, a kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálta, illetve egészen konkrétan a Napot és a Holdat.

Egyes helyeken a tortának aktív szerepe is volt egy-egy eseményen. Ha választani lehetne, nem lennénk az ókori Rómában menyasszonyok, hiszen akkor és ott a torta a termékenységet szimbolizálta és a gyermekáldás reményében nemes egyszerűséggel széttörtek egy kisebb tortát a menyasszony fején.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az emeletes torta története

Bár a sütés nélküli verzió között emeletes tortát most nem fogunk mutatni, mégis fontos mérföldkő volt a torták történetében ezek megjelenése. Eredetük a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették.  Az ifjú pár az így kialakult “torta-torony” felett váltotta első hitvesi csókját. Hogy ezt aztán széttörték-e a fejükön a biztos utódlás reményében, erről nem szólnak a hírek, bízunk benne, hogy inkább elfogyasztották.

Később egy cukrász átgondolta ezt a dolgot és támadt egy kiváló ötlete: a sok tortát egyetlen cukormázzal vonta be. Így született meg végül az emeletes torta.

Nyári torták

A nyári tortákon persze sokkal ritkább a cukormáz, ilyenkor a könnyű krémeké, gyümölcsöké a főszerep, és sütő helyett sokkal inkább a hűtőt kell használni a megfelelő állag elérésének érdekében. Népszerű kedvenc a tejberizs, mely a főzést követően, ha hűtőbe kerül, akkor kellemesen enyhíti a nyári forróságot. Másik megoldás a rizsfelfújt, almával bolondítva istenit  készíthetünk! 

Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Sütés nélküli finomságok

Aki pedig nem rajong kifejezetten a torta műfajáért, választhat nyugodtan a sütés nélküli sütemények széles palettájáról is.

A sütés nélküli finomságok nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerű az elkészítésük, ezáltal a gyerekeket is bevonhatjuk az előkészületekbe, így aktív részesei lehetnek a desszertkészítésnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig programnak is kiváló, ráadásul még a lakást sem kell felmelegítenünk a finomságok elkészítésével.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!