Sütés nélküli finomságok és némi torta történelem
2018. augusztus 08.Nyáron tortát ajánlani? Ugyan már, badarság! - gondolhatnánk, hiszen a nagy melegben senkinek nincs kedve neki állni sütni. De mi lenne, ha csupa sütés nélküli tortát és finomságot mutatnánk?
Torta eredete
Ritkán szoktunk elgondolkodni ennek a népszerű desszert-fajtának az eredetén, pedig akik kedvelik a történeti megközelítéseket, sok érdekességet találhatnak ebben a témában is.
Ki gondolná, hogy már ősi vallási szertartásokon is használták az antik "tortákat". Ezek akkor valójában még kerek lepények, kenyerek voltak.
A torta szimbólumként is szerepelt, a kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálta, illetve egészen konkrétan a Napot és a Holdat.
Egyes helyeken a tortának aktív szerepe is volt egy-egy eseményen. Ha választani lehetne, nem lennénk az ókori Rómában menyasszonyok, hiszen akkor és ott a torta a termékenységet szimbolizálta és a gyermekáldás reményében nemes egyszerűséggel széttörtek egy kisebb tortát a menyasszony fején.
Az emeletes torta története
Bár a sütés nélküli verzió között emeletes tortát most nem fogunk mutatni, mégis fontos mérföldkő volt a torták történetében ezek megjelenése. Eredetük a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették. Az ifjú pár az így kialakult “torta-torony” felett váltotta első hitvesi csókját. Hogy ezt aztán széttörték-e a fejükön a biztos utódlás reményében, erről nem szólnak a hírek, bízunk benne, hogy inkább elfogyasztották.
Később egy cukrász átgondolta ezt a dolgot és támadt egy kiváló ötlete: a sok tortát egyetlen cukormázzal vonta be. Így született meg végül az emeletes torta.
Nyári torták
A nyári tortákon persze sokkal ritkább a cukormáz, ilyenkor a könnyű krémeké, gyümölcsöké a főszerep, és sütő helyett sokkal inkább a hűtőt kell használni a megfelelő állag elérésének érdekében. Népszerű kedvenc a tejberizs, mely a főzést követően, ha hűtőbe kerül, akkor kellemesen enyhíti a nyári forróságot. Másik megoldás a rizsfelfújt, almával bolondítva istenit készíthetünk!
Sütés nélküli finomságok
Aki pedig nem rajong kifejezetten a torta műfajáért, választhat nyugodtan a sütés nélküli sütemények széles palettájáról is.
A sütés nélküli finomságok nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerű az elkészítésük, ezáltal a gyerekeket is bevonhatjuk az előkészületekbe, így aktív részesei lehetnek a desszertkészítésnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig programnak is kiváló, ráadásul még a lakást sem kell felmelegítenünk a finomságok elkészítésével.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.