Sütnél valamit? Ezekhez a sütikhez nem kell boltba rohanni, a hozzávalókat megtalálod otthon
2020. május 13.Nincs is jobb, mint belefogni egy kis spontán sütögetésbe. Ha éppen van időnk, és meglepnénk a szeretteinket egy finom édes vagy sós sütivel, érdemes először körbenézni a hűtőnkben és a kamrapolcon.
Lássuk, mi mindenből süthetünk!
Jó eséllyel lapul ott pár olyan alapvető hozzávaló, amely segítségével már neki is állhatunk a sütinknek, azaz teljesen felesleges leugrani a boltba. Liszt, cukor, vaj vagy margarin és egy-két további összetevő – ennyire lesz csak szükségünk.
Különféle tésztákat tölthetünk lekvárral, pudinggal
Legtöbbünk kamrájában megbújik egy üveg lekvár. Kis túlzással már nyert ügyünk van, hiszen a legegyszerűbb süteményt is remekül feldobja a gyümölcsös íz. Sütésálló lekvárral sütés előtt is megtölthetjük a kelt vagy akár omlós tésztánkat, de a kész sütemények, például kekszek töltelékeként ugyanúgy használhatunk lekvárt. Ez utóbbihoz a hígabb verziók szintén megfelelőek. És ne feledjük: sem a kelt, sem az omlós alaptészták nem kívánnak különleges hozzávalókat.
Tölthető édességekben egyébként is érdemes gondolkoznunk, hiszen az egyszerű összetevőkből álló alaprecept nemcsak lekvárral, hanem pudinggal is feldobható. Sőt! Ha még a tésztához is hiányzik ez-az, a pohárkrém lesz a legtutibb választás.
Gyümölcsök felhasználása pitékhez, rétesekhez
Ha másfajta gyümölcsös édességre vágyunk, nézzünk körül a kamrában! Alma általában szokott otthon lenni, az almás pitéhez pedig – bárhonnan nézzük – ez a legfontosabb alapanyag. Friss gyümölcs hiányában választhatunk befőttet, őszibarackkal például pitét vagy rétest is süthetünk.
Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de az omlós és kelt tésztákhoz hasonlóan az égetett tészta is csupa hétköznapi hozzávalóból áll, a képviselőfánk töltelékét pedig úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk: puding vagy tejszínhab egyaránt tökéletes lesz a kis kalapok alá. Hasonló a helyzet a fánkokkal. Ki mondta, hogy egy finom fánk kizárólag farsang idején kerülhet az asztalra?
Sós finomságok is készülhetnek
Mondhatnánk viccesen, hogy a sós sütemény szintén szuper választás, hiszen még cukor sem kell hozzá. Tény, hogy édesítésre nem lesz szükség, de komolyra fordítva a szót, egyébként is jó választás a kelt tésztából készült, tetszőleges feltéttel megpakolható lepényféleség, vagy az omlós ropogtatnivaló. A sós kekszeket, rudacskákat megszórhatjuk maradék sajttal, magvakkal. És persze olyan hozzávalókat is számba vehetünk a hozzávalók összekészítésénél, amelyeket nem feltétlenül sütéshez vásároltunk, ilyen például a paradicsompüré vagy a pesztó.
Mi készüljön, ha nincs otthon liszt?
És a végére jöjjön még egy, elsőre talán meglepőnek tűnő kérdés: feltétlenül szükségünk lesz lisztre? A válasz legtöbbször igen, de ha épp kifogytunk, akkor sem kell kétségbe esni. Aprósütit például liszt nélkül, tojásfehérjével és finomra őrölt olajos maggal (mandulával vagy dióval) is készíthetünk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.