Te is meg tudod csinálni: így lehet tökéletes a palacsintád!

Dátum 2019. március 20.

A palacsinta egy örök klasszikus. Magyarországon elsősorban édesen fogyasztjuk, de elkészíthetjük akár sósan is.
 

Nézzük a leggyakoribb tanácsokat

A palacsintakészítés az a műfaj, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a “tuti receptje” és a “kihagyhatatlan” trükkje, hozzávalója. Most mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy neked is tökéletesen sikerüljön!

A jó palacsintához nem elég a megfelelő tészta, hanem jó palacsintasütő is szükségeltetik. Az egyik legjobbnak a mai napig az öntöttvas palacsintasütők számítanak, de válaszhatunk akár teflont, vagy kerámiát is. Előnyös, ha olyan serpenyőben sütjük a palacsintát, amit másra nem használunk.

Várjuk meg, amíg a serpenyő teljesen átforrósodik, mielőtt beletesszük az első adag tésztát.

Az első palacsinta sütése előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki a serpenyőt. Persze ez még nem garancia arra, hogy az első, vagy akár az első két palacsintánk nem fog a serpenyőhöz ragadni. Ez viszonylag gyakran megesik, de remélhetőleg így is elfogy. A gyerekek kifejezetten kedvelik az ilyen félresikerült darabokat, talán főleg azért, mert legálisan lehet őket elcsenni a tányérról.

Ahhoz, hogy a palacsinta ne ragadjon le, fontos, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a serpenyőt.

Magas lángon 1-2 percig süssük a palacsintákat. Megfordítás után a másik oldalukat csak fele annyi ideig süssük.

Ha a receptben található tej felét szódavízzel, vagy ásványvízzel váltjuk ki, könnyebb tésztát kaphatunk.

Szükséges idő 0-20 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
52 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

További tippek

A tejet mindenképpen apránként adjuk a liszthez, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető, hogy csomós legyen a tésztánk.

A tésztába vagy ne tegyünk cukrot, vagy csak nagyon keveset, hogy elkerülhessük a leragadást. Az édes töltelékek általában önmagukban is tökéletest ízt adnak a kész palacsintának.

A jó palacsintatészta sűrű, de még éppen folyós.

A tésztába is tehetünk egy kis olajat, (1-3 evőkanál, a tészta mennyiségétől függően) szintén annak érdekében, hogy ne ragadjon le.

A “csipet só”-t a palacsinta tésztájából se felejtsük ki, így tudnak igazán előbújni az ízek.

Szükséges idő 0-20 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Amikor nagy adagot kell sütni

A palacsintának sokan nem akarnak nekiállni, mert nem szeretnének sokáig a tűzhely mellett állni. Bár tagadhatatlan, hogy a palacsintasütés időigényes feladat, számos kreatív megoldás létezik a sütési idő kitöltésére. Ha népes a család és igazán nagy adagot kell sütni, készítsünk be egy kis széket a tűzhely mellé, a palacsitasütés közben az aprónép kiválóan tud mellettünk az asztalon gyurmázni, rajzolni, leckét befejezni, illetve az élet fontos dolgairól beszélgetni.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!