Te is meg tudod csinálni: így lehet tökéletes a palacsintád!
A palacsinta egy örök klasszikus. Magyarországon elsősorban édesen fogyasztjuk, de elkészíthetjük akár sósan is.
Nézzük a leggyakoribb tanácsokat
A palacsintakészítés az a műfaj, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a “tuti receptje” és a “kihagyhatatlan” trükkje, hozzávalója. Most mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy neked is tökéletesen sikerüljön!
A jó palacsintához nem elég a megfelelő tészta, hanem jó palacsintasütő is szükségeltetik. Az egyik legjobbnak a mai napig az öntöttvas palacsintasütők számítanak, de válaszhatunk akár teflont, vagy kerámiát is. Előnyös, ha olyan serpenyőben sütjük a palacsintát, amit másra nem használunk.
Várjuk meg, amíg a serpenyő teljesen átforrósodik, mielőtt beletesszük az első adag tésztát.
Az első palacsinta sütése előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki a serpenyőt. Persze ez még nem garancia arra, hogy az első, vagy akár az első két palacsintánk nem fog a serpenyőhöz ragadni. Ez viszonylag gyakran megesik, de remélhetőleg így is elfogy. A gyerekek kifejezetten kedvelik az ilyen félresikerült darabokat, talán főleg azért, mert legálisan lehet őket elcsenni a tányérról.
Ahhoz, hogy a palacsinta ne ragadjon le, fontos, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a serpenyőt.
Magas lángon 1-2 percig süssük a palacsintákat. Megfordítás után a másik oldalukat csak fele annyi ideig süssük.
Ha a receptben található tej felét szódavízzel, vagy ásványvízzel váltjuk ki, könnyebb tésztát kaphatunk.
További tippek
A tejet mindenképpen apránként adjuk a liszthez, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető, hogy csomós legyen a tésztánk.
A tésztába vagy ne tegyünk cukrot, vagy csak nagyon keveset, hogy elkerülhessük a leragadást. Az édes töltelékek általában önmagukban is tökéletest ízt adnak a kész palacsintának.
A jó palacsintatészta sűrű, de még éppen folyós.
A tésztába is tehetünk egy kis olajat, (1-3 evőkanál, a tészta mennyiségétől függően) szintén annak érdekében, hogy ne ragadjon le.
A “csipet só”-t a palacsinta tésztájából se felejtsük ki, így tudnak igazán előbújni az ízek.
Amikor nagy adagot kell sütni
A palacsintának sokan nem akarnak nekiállni, mert nem szeretnének sokáig a tűzhely mellett állni. Bár tagadhatatlan, hogy a palacsintasütés időigényes feladat, számos kreatív megoldás létezik a sütési idő kitöltésére. Ha népes a család és igazán nagy adagot kell sütni, készítsünk be egy kis széket a tűzhely mellé, a palacsitasütés közben az aprónép kiválóan tud mellettünk az asztalon gyurmázni, rajzolni, leckét befejezni, illetve az élet fontos dolgairól beszélgetni.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
