Te is meg tudod csinálni: így lehet tökéletes a palacsintád!

Dátum 2019. március 20.

A palacsinta egy örök klasszikus. Magyarországon elsősorban édesen fogyasztjuk, de elkészíthetjük akár sósan is.
 

A palacsintakészítés az a műfaj, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a “tuti receptje” és a “kihagyhatatlan” trükkje, hozzávalója. Most mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy neked is tökéletesen sikerüljön!

Nézzük a leggyakoribb tanácsokat:

A jó palacsintához nem elég a megfelelő tészta, hanem jó palacsintasütő is szükségeltetik. Az egyik legjobbnak a mai napig az öntöttvas palacsintasütők számítanak, de válaszhatunk akár teflont, vagy kerámiát is. Előnyös, ha olyan serpenyőben sütjük a palacsintát, amit másra nem használunk.

Várjuk meg, amíg a serpenyő teljesen átforrósodik, mielőtt beletesszük az első adag tésztát.

Az első palacsinta sütése előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki a serpenyőt. Persze ez még nem garancia arra, hogy az első, vagy akár az első két palacsintánk nem fog a serpenyőhöz ragadni. Ez viszonylag gyakran megesik, de remélhetőleg így is elfogy. A gyerekek kifejezetten kedvelik az ilyen félresikerült darabokat, talán főleg azért, mert legálisan lehet őket elcsenni a tányérról.

Ahhoz, hogy a palacsinta ne ragadjon le, fontos, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a serpenyőt.

Magas lángon 1-2 percig süssük a palacsintákat. Megfordítás után a másik oldalukat csak fele annyi ideig süssük.

Ha a receptben található tej felét szódavízzel, vagy ásványvízzel váltjuk ki, könnyebb tésztát kaphatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A tejet mindenképpen apránként adjuk a liszthez, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető, hogy csomós legyen a tésztánk.

A tésztába vagy ne tegyünk cukrot, vagy csak nagyon keveset, hogy elkerülhessük a leragadást. Az édes töltelékek általában önmagukban is tökéletest ízt adnak a kész palacsintának.

A jó palacsintatészta sűrű, de még éppen folyós.

A tésztába is tehetünk egy kis olajat, (1-3 evőkanél, a tészta mennyiségétől függően) szintén annak érdekében, hogy ne ragadjon le.

A “csipet só”-t a palacsinta tésztájából se felejtsük ki, így tudnak igazán előbújni az ízek.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A palacsintának sokan nem akarnak nekiállni, mert nem szeretnének sokáig a tűzhely mellett állni. Bár tagadhatatlan, hogy a palacsintasütés időigényes feladat, számos kreatív megoldás létezik a sütési idő kitöltésére. Ha népes a család és igazán nagy adagot kell sütni, készítsünk be egy kis széket a tűzhely mellé, a palacsitasütés közben az aprónép kiválóan tud mellettünk az asztalon gyurmázni, rajzolni, leckét befejezni, illetve az élet fontos dolgairól beszélgetni.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!