Te is meg tudod csinálni: így lehet tökéletes a palacsintád!

Dátum 2019. március 20.

A palacsinta egy örök klasszikus. Magyarországon elsősorban édesen fogyasztjuk, de elkészíthetjük akár sósan is.
 

A palacsintakészítés az a műfaj, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a “tuti receptje” és a “kihagyhatatlan” trükkje, hozzávalója. Most mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy neked is tökéletesen sikerüljön!

Nézzük a leggyakoribb tanácsokat:

A jó palacsintához nem elég a megfelelő tészta, hanem jó palacsintasütő is szükségeltetik. Az egyik legjobbnak a mai napig az öntöttvas palacsintasütők számítanak, de válaszhatunk akár teflont, vagy kerámiát is. Előnyös, ha olyan serpenyőben sütjük a palacsintát, amit másra nem használunk.

Várjuk meg, amíg a serpenyő teljesen átforrósodik, mielőtt beletesszük az első adag tésztát.

Az első palacsinta sütése előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki a serpenyőt. Persze ez még nem garancia arra, hogy az első, vagy akár az első két palacsintánk nem fog a serpenyőhöz ragadni. Ez viszonylag gyakran megesik, de remélhetőleg így is elfogy. A gyerekek kifejezetten kedvelik az ilyen félresikerült darabokat, talán főleg azért, mert legálisan lehet őket elcsenni a tányérról.

Ahhoz, hogy a palacsinta ne ragadjon le, fontos, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a serpenyőt.

Magas lángon 1-2 percig süssük a palacsintákat. Megfordítás után a másik oldalukat csak fele annyi ideig süssük.

Ha a receptben található tej felét szódavízzel, vagy ásványvízzel váltjuk ki, könnyebb tésztát kaphatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A tejet mindenképpen apránként adjuk a liszthez, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető, hogy csomós legyen a tésztánk.

A tésztába vagy ne tegyünk cukrot, vagy csak nagyon keveset, hogy elkerülhessük a leragadást. Az édes töltelékek általában önmagukban is tökéletest ízt adnak a kész palacsintának.

A jó palacsintatészta sűrű, de még éppen folyós.

A tésztába is tehetünk egy kis olajat, (1-3 evőkanél, a tészta mennyiségétől függően) szintén annak érdekében, hogy ne ragadjon le.

A “csipet só”-t a palacsinta tésztájából se felejtsük ki, így tudnak igazán előbújni az ízek.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A palacsintának sokan nem akarnak nekiállni, mert nem szeretnének sokáig a tűzhely mellett állni. Bár tagadhatatlan, hogy a palacsintasütés időigényes feladat, számos kreatív megoldás létezik a sütési idő kitöltésére. Ha népes a család és igazán nagy adagot kell sütni, készítsünk be egy kis széket a tűzhely mellé, a palacsitasütés közben az aprónép kiválóan tud mellettünk az asztalon gyurmázni, rajzolni, leckét befejezni, illetve az élet fontos dolgairól beszélgetni.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!