Az ezerarcú kalács

Dátum 2019. március 26.
Az előző hetekben bemutattuk, hogyan készül a tökéletes élesztős tészta, illetve hogyan készíthetünk mutatós fonatokat belőle. Az alábbiakban pedig mutatunk pár ötletet, miként dobhatjuk fel az egyszerű kalács tésztát.

A kalács a legismertebb ünnepi tésztaételek egyike, több mint hat évszázada nem hiányozhat a lakodalmi, karácsonyi és húsvéti ünnepi asztalokról. Formája változatos, ismertek a különböző technikákkal fonott, vagy kerek verziók is.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A 19. század végéig a kalács tésztája megegyezett a házikenyérével. Mind a mai napig használatosak olyan receptek, amelyekben a kalácsnak csak a formája tér el a kenyérétől, a tésztájuk azonban ugyanaz.

Az elmúlt 100 évben azonban a kalács receptje folyamatos változásokon ment keresztül, a hozzávalók közé pedig bekerült a tej, a tojás és az élesztő is. Az így készült fenséges tésztából gyakran készül apró, töltelékes kelt tészta, buktaféle és hosszú, mákos és diós rúd is - mindezek ugyanakkor nem azonosak a szó “klasszikus” értelmében vett kaláccsal. A modern gasztronómia szerencsére ennél szabadabban kezeli a fogalmakat és hála a sok kreatív receptkészítőnek, fejlesztőnek és háziasszonynak, manapság már számtalan variációval találkozhatunk. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A tészták, formák tárháza olyan színes, hogy mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző receptet. Ha valami extra gyümölccsel dobnánk fel a kalácsot, a tésztához igazán jól passzol a citrom, az alma, de még az áfonya is. Ha a fonás nem az erősségünk, az ünnepi finomságokat akár bögrében is kisüthetjük.
Aki pedig valami igazi újdonságra vágyik, kipróbálhatja az egyedi mintájú, úgynevezett “lábtörlő kalácsot” vagy az igazán különleges túrós-marcipános változatot is. A variációs lehetőségek sora szinte kimeríthetetlen: bolondíthatjuk pudinggalmogyoróvalfahéjjal is, de készíthetjük bordásra vagy akár belül csíkosra is ezt a kedvelt ünnepi ételt.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!