Az ezerarcú kalács

Dátum 2019. március 26.

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogyan készül a tökéletes élesztős tészta, illetve hogyan készíthetünk mutatós fonatokat belőle. Az alábbiakban pedig mutatunk pár ötletet, miként dobhatjuk fel az egyszerű kalács tésztát.

Variációk kalácsfonásra

A kalács a legismertebb ünnepi tésztaételek egyike, több mint hat évszázada nem hiányozhat a lakodalmi, karácsonyi és húsvéti ünnepi asztalokról. Formája változatos, ismertek a különböző technikákkal fonott, vagy kerek verziók is.

Kreatív kalácsfomák

A 19. század végéig a kalács tésztája megegyezett a házikenyérével. Mind a mai napig használatosak olyan receptek, amelyekben a kalácsnak csak a formája tér el a kenyérétől, a tésztájuk azonban ugyanaz.

Az elmúlt 100 évben azonban a kalács receptje folyamatos változásokon ment keresztül, a hozzávalók közé pedig bekerült a tej, a tojás és az élesztő is. Az így készült fenséges tésztából gyakran készült apró, töltelékes kelt tészta, buktaféle és hosszú, mákos és diós rúd is - mindezek ugyanakkor nem azonosak a szó “klasszikus” értelmében vett kaláccsal. 

Különféle töltelékekkel ízletesebb 

A modern gasztronómia szerencsére ennél szabadabban kezeli a fogalmakat és hála a sok kreatív receptkészítőnek, fejlesztőnek és háziasszonynak, manapság már számtalan variációval találkozhatunk. 

A tészták, formák tárháza olyan színes, hogy mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző receptet. Ha valami extra gyümölccsel dobnánk fel a kalácsot, a tésztához igazán jól passzol a citrom, az alma, de még az áfonya is. 
A variációk sora szinte kimeríthetetlen: bolondíthatjuk pudinggalmogyoróval, vagy akár készíthetünk kis kalácskoszorúkat is, amik az asztal díszévé is válhatnak.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!