Variációk kalácsfonásra

Dátum 2020. április 01.

Kié a legszebb copf, azaz fonat? Semmi pánik, ezzel az egyszerű leírással mindenki csodás fonatokat készíthet. Választhatunk klasszikus fonást 3 szállal, de többet is kihozhatunk belőle. Legyen mondjuk 5? Vagy 9? Csak bátran, mindenhogyan finom lesz!

Ötös fonással

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 5 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt az 5 darabot egyesével kb. 40 cm hosszú hengerekké sodorjuk. A végeket az egyik oldalon összenyomjuk, majd ezután úgy rendezzük el a tésztahengereket, hogy 2 balra, 3 pedig jobbra helyezkedjen.

  • A jobb legszélső hengert megfogjuk, és felülről a két baloldali henger közé fektetjük. Ezután a bal szélső hengert felülről átemeljük, és a két közvetlenül mellette elhelyezkedő henger közé tesszük.
  • Balról a 2. hengert megfogjuk, és felülről áthajtjuk jobbra a közvetlenül mellette lévő henger felett.
  • A hengereknek ezután úgy kell elhelyezkedniük, mint kiinduláskor: 2 balra, 3 pedig jobbra.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ha ezzel megvagyunk, a fenti folyamatot újrakezdjük, és addig ismételjük (kb. 4-5-ször), amíg a hengereket teljes hosszukban befontuk. Végül a végeket összenyomjuk.

Figyelem: A fonat fonás közben balra lefelé tart majd, ez a fonás velejárója.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk például csokipasztillával, és kb. 25-30 percet sütjük.

Kilences fonással

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 9 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt a 9 darabot egyesével kb. 60 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Ezután 3-3 hengerből külön 3-3 klasszikus fonatot fonunk. Az első 3 henger végeit az egyik oldalon összenyomjuk. A jobb külső szálat a középső szál felett átfektetjük, majd a bal szélső szálat a középső szál felett átrakjuk. És így tovább, amíg a szálakat végig befontuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Amikor mindhárom fonat kész, ezeket is klasszikus fonattá fonjuk. Ehhez a 3 már elkészült fonatot az egyik végüknél összenyomjuk, és hasonlóan megfonjuk. A fonást addig ismételjük, amíg a hengerek egyenletesen el nem fogynak, a végeket összenyomjuk - ahogy videónkban bemutatjuk.

Figyelem: A fonat máshogy fog kinézni attól függően, hogy a szálakat alulról felfelé vagy felülről lefelé fontuk-e.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, és kb. 25-30 percet sütjük. Miután kihűlt a kalács, cukormázzal vagy marcipán sárgarépákkal díszíthetjük. 

Csomózva

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 4 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt a 4 darabot egyesével kb. 50 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Az így kapott 4 hengert lefektetjük kettős kereszt formában a következőképpen. Először keresztben lefektetünk 2 hengert, majd a maradék 2 hengert hosszában keresztezzük a lefektetett 2 hengerrel. Az alsó vízszintes hengert a jobb függőleges fölé emeljük, a felső vízszinteset pedig a bal alsó függőleges fölé helyezzük. Az így kapott forma kettős keresztre emlékeztet, a középpontból két szál megy jobbra, balra, felfelé és lefelé, azaz mind a 4 irányba.

A fonást egy olyan szállal kezdjük, amely egy másik szál alól bújik elő, például a jobb felső szállal. Megfogjuk ezt a szálat, és az óramutató járásával megegyező irányban a szomszédos alsó szál fölé fektetjük. Ezt az eljárást mindegyik szálpárnál megismételjük. Amikor visszaértünk a kiindulási ponthoz, elölről kezdjük a folyamatot, de most az óramutató járásával ellentétes irányban. Ehhez az alsó, jobbra néző szálat a jobb felső szál fölé tesszük. Ezután a következő szálat a szomszédos szál fölé fektetjük. Ezt addig folytatjuk, amíg körbe nem értünk. Ha ezzel is megvagyunk, harmadszor is körbefonjuk a szálakat, ezúttal ismét az óramutató járásával megegyező irányban. Amikor végeztünk (azaz végigfontuk a szálakat), a végeket egyszerűen a csomó alá hajtjuk, óvatosan hozzátapasztjuk. Így jön létre az egyenletesen megformázott csomó.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk pisztáciával vagy mandulával, és kb. 25-30 percet sütjük.

A "trükkös" módszer

Nem muszáj fonni a kalácsot, nagyon látványos süteményt készíthetünk egy késsel, vagy akár ollóval is. A feltekert töltött tésztát megvágva előbukkan a töltelék, ami nagyon hatásos megjelenést biztosít majd kedvenc desszertünknek.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!