Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Dátum 2022. november 21.

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Takarékosság kompromisszum nélkül? Lehetséges?

A fűtést már lejjebb tekertük, az esti zuhany sem annyira forró mostanában, és a különböző energiafogyasztókat is csak akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükséges. Ahogy ránézünk a kedvenc muffin alapporunk vagy egy mélyhűtött pizza elkészítési útmutatójára, azonnal felmerül a kérdés: tényleg minden esetben elő kell melegíteni a sütőt?

A sütő előmelegítésére azért van szükség, hogy minden egyes sütőben biztonságosan elkészüljenek a sütemények, ételek, sütésre kész termékek. A vásárlók, otthon sütők más-más sütővel rendelkeznek, ezek eltérő idő alatt melegednek fel - sőt már olyan sütők is léteznek, amelyek (az úgynevezett "gyors felfűtés") funkció révén akár 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Mivel a receptek (vagy akár a közkedvelt Dr. Oetker termékek) sütésre vonatkozó instrukciói azonos alapokon nyugszanak, így az előmelegítés az egyetlen módja annak, hogy az útmutató betartása mellett garantálni tudjuk a sikeres végeredményt. Nem hiába szerepel a sütnijó! valamennyi receptjében az alábbi mondat: „Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!”. Mindegyik sütő egy kicsit másképp süt, ki kell tapasztalnunk mi az, ami nálunk beválik!

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kulcs: Maillard-reakció

A kifejezés egy francia kémikusról kapta a nevét, és a sütés közben végbemenő kémiai folyamatokat írja le. Magas hőmérsékleten a fehérjék és a cukormolekulák reakcióba lépnek egymással, barnult kéreg és jellegzetes illatok jellemzik a reakció megvalósulását. Általánosan elmondható, hogy főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál a legfontosabb az előmelegítés, ugyanis ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Ha például egy kenyértészta vagy egy péksütemény hideg sütőbe kerül, nem fog annyira megemelkedni, mint kellene, kenyér esetén pedig a szép kéregről is lemondhatunk. Ha azonban például „csak” sajtot olvasztanánk a melegszendvicsünkre vagy édesburgonyát sütnénk puhára, nem gond, ha hideg sütőbe tesszük. Amennyiben nélkülözhetetlen a magas hőmérséklet, használjuk inkább ki az előmelegítés perceit! Az éppen melegedő sütőbe például betehetünk egy mélyhűtőből kivett, kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt is próbáljuk meg maximálisan megtölteni: ha a tepsi mellé befér még a holnapi rakott ebédünk, tegyük csak be, időt és energiát fogunk spórolni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A mélyhűtött pizzák vagy a sütemény alapporok esetében szükséges az előmelegítés?

Ha elhagynánk az előmelegítést, a pizzát általában 1-10 perccel tovább kell a sütőben hagyni az adott pizzafajtától függően. Cserébe az előmelegítési idő – ami általában ennél azért több – elmaradhat. A pizza akkor van készen, ha a tészta széle barnulni kezd, a sajt pedig szépen megolvad a tetején. Az alapporokkal nagyon hasonló a helyzet. Spórolhatunk az energián, de a sütési idő megnő, és a süteményt gyakrabban kell ellenőrizni a sütőben, azaz tűpróbát végezni.

Végül talán a legfontosabb kérdés: ha nem melegítjük elő a sütőt, kell-e aggódnunk amiatt, hogy a végeredmény rosszabb minőségű lesz? Tapasztalataink szerint lehetnek apróbb eltérések (pl.: a brownie kissé laposabb marad, vagy a muffinok kissé megdőlnek), de az ízélményben nem lesz érdemi különbség. Ennek ellenére a Dr. Oetker-nél úgy véljük, hogy az előmelegítés a jövőben is szerepelni fog az útmutatókban, hiszen a vásárlók bíznak a termékeink garantált sikerében, illetve nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Ez pedig az előmelegítés lépésének kihagyásával csorbulna. Akár pizzáról, akár alapporról van szó, mindenki eldöntheti, hogy előmelegíti-e a sütőt vagy sem. Ha belefér annyi kompromisszum, hogy kis eltérés lehet a végeredményben, hajlandóak vagyunk gyakrabban ránézni a sütire sülés közben, illetve egy első tesztet is elvégzünk a saját sütőnkkel, ugyanezen termékek sütésekor – ha elégedettek vagyunk a korábbi tapasztalatokkal – a későbbiekben elhagyható az előmelegítés.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ahány ház annyi szokás: sokszor nehéz kiigazodni a különböző receptek és termékek útmutatói között. A Dr. Oetkernél kiemelt célunk, hogy mind receptjeink, mind pedig termékeink garantált sikerrel járuljanak hozzá a sütés öröméhez. Akár az előmelegítéssel, akár az elkészítés bármely más szakaszával kapcsolatban merülne fel kérdésed, keresd bizalommal a Mesterkonyhát az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.
Mesterkonyha
Telefon: +36 (06) 80 638 537
9241 Jánossomorja, Franck u. 38-40.
E-Mail: mesterkonyha@oetker.hu
Munkanapokon: hétfőtől péntekig 7:30 -  16:00

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
2 Kedvelés

Pizza-pillanatok: az olasz kedvenc sosem unalmas!

Az ízlésünk velünk együtt változik, így a pizza műfaján belül is mindig másra vágyunk. Újítsuk meg kedvencünket, mutatjuk, hogyan!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-10-21
0 Kedvelés

Csokit vagy csalunk! „Rémisztő” halloween-édességek

Halloween ünnepére készülve nyugodtan „játszhatunk az étellel”. Legyen minél „rémisz-tőbb”, azaz inkább mulatságos: pókok, múmiák, szörnyek, boszik, sorakozó!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-10-15
0 Kedvelés

Süssünk sós pitéket!

A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!