Hull a szilva!

Dátum 2019. augusztus 14.

Lila, zamatos, édes. Az augusztus igazi slágere: a szilva.

Készülhet belőle finom lekvár, de a sütikből sem érdemes kihagynunk.

Ahogy haladunk előre a nyári hónapokban, az augusztus nagy, szezonális kedvencei között egészen biztos előkelő helyen szerepel ez a különleges ízű, csodás gyümölcs, mely július végén tűnik fel a piacokon és egészen szeptemberig élvezhetjük.

A szilva hazánkban az alma után a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsfaj. Az elnevezése szláv eredetű, a környező országokban slivka, švestka, szliva vagy šljiva hull a fáról. 

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Honnan is került a szilva Európába

Azokat a szilvafajtákat, amiket ma ismerünk, a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítették.

A szilvát már a fáraók is szerethették, mi más magyarázhatná azt a tényt, hogy már az egyiptomi fáraók sírjaiban is találtak aszalt szilva maradványokat.

Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ebben az időben is 12-nél is több szilvafajtát ismertek, ám igazán népszerűvé a középkorban vált ez a zamatos gyümölcs.

Mindenképpen szót kell ejtenünk az egyik legfurcsább nevű fajtáról, a “nemtudom” szilváról. 

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legenda a nemtudom szilváról

Ez az apró szemű szilvafajta elsősorban a Felső-Tisza vidékén, a beregi és szatmári síkságon, a Tisza, a Szamos és a Túr árterületein meghúzódó ősi vegyes gyümölcsösökben terem és roppant közkedvelt. 

Népszerűségének egyik oka kétségtelenül az, hogy nem igényel túl sok törődést, igénytelen növény. 

Szeptember elején érik, apró szemű, gömbölyű alakú, hamvas, nem magvaváló. A nemtudom szilvát 2012-ben ismerte el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság.

A neve a legenda szerint onnan ered, hogy egyszer egy idegen Penyigén járva megkérdezte, milyen fajta az a szilva, ami szinte minden kertben megtalálható és ilyen bőségesen terem.  A nemtudom szilva legendája szerint így lett a penyigei szilva másik neve “nemtudom” szilva.

A szilvát mindenképpen érdemes augusztus-szeptemberben felvennünk a menünkbe, hiszen rengeteg finomság készülhet belőle és itthon is nagyon sok, izgalmas ízű fajta elérhető.

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!