Így lesz tökéletes a dzsemed!

Dátum 2019. június 18.

A múlt héten arról írtunk, mik a jellemzői a különböző lekvár típusoknak, most pedig a megismert fajták közül a dzsemmel fogunk részletesebben foglalkozni.

A rövidebb főzési idő előnyei

Először is szeretnénk tisztázni egy közkeletű tévhitet: a dzsem nem pusztán egy édes gyümölcszselé.

A dzsem gyümölcstartalma magas, melyben természetesen a cukor mennyiségét is mi magunk szabályozhatjuk.

A legutóbbi írásunkból kiderült, hogy a dzsem több okból is jó választás lehet: kevesebb ideig kell főzni, ami szuper, mert nem kell a tűzhely mellett strázsálnunk a rekkenő hőségben. Ráadásul pont amiatt, hogy kevesebb ideig kell főzni, a  hőre érzékeny vitaminok közül is több marad benne.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A dzsem lelke a jó sűrítőanyag, ez pedig a pektin.

A pektin egy teljesen természetes zselésítő anyag. A dzsemek készítésénél elengedhetetlen a használata, de a lekvároknál is nyugodtan bevethetjük a sűrítéshez.

További előnye, hogy a pektin használata mellett kevesebb cukor is elegendő, és a főzési idő is lerövidül. A végeredmény szempontjából mindenképpen előnyös a használata, mert dzsemünk íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Minden gyümölcsnek más a pektin tartalma, így az is változó, hogy alapból melyik mennyire lesz zselés állagú a befőzés során.  

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A jó állag és intenzívebb íz eléréséhez

Ha külön adunk a főzetünkhöz pektint vagy már eleve Dr. Oetker Dzsemfix-el, illetve befőzőcukorral dolgozunk - ami már tartalmaz pektint -, akkor könnyen elérhetjük a kívánt állagot.

A gyors dzsemek készítéséhez nyugodtan használhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a már említett befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektint tartalmaznak.

Extra tipp: a gyümölcsöket marinálhatjuk is a konkrét főzési művelet előtt. Éjjel cukrozzuk le, tegyünk hozzájuk pektint és citromlevet, majd hagyjuk állni a hűtőben.

Ezzel a technikával nem csak könnyebb lesz felfőzni a gyümölcsöt, de különösen intenzív ízélményre is számíthatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
2 Kedvelés

Pizza-pillanatok: az olasz kedvenc sosem unalmas!

Az ízlésünk velünk együtt változik, így a pizza műfaján belül is mindig másra vágyunk. Újítsuk meg kedvencünket, mutatjuk, hogyan!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-10-21
0 Kedvelés

Csokit vagy csalunk! „Rémisztő” halloween-édességek

Halloween ünnepére készülve nyugodtan „játszhatunk az étellel”. Legyen minél „rémisz-tőbb”, azaz inkább mulatságos: pókok, múmiák, szörnyek, boszik, sorakozó!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-10-15
0 Kedvelés

Süssünk sós pitéket!

A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!