Így lesz tökéletes a dzsemed!

Dátum 2019. június 18.

A múlt héten arról írtunk, mik a jellemzői a különböző lekvár típusoknak, most pedig a megismert fajták közül a dzsemmel fogunk részletesebben foglalkozni.

Először is szeretnénk tisztázni egy közkeletű tévhitet: a dzsem nem pusztán egy édes gyümölcszselé.

A dzsem gyümölcstartalma magas, melyben természetesen a cukor mennyiségét is mi magunk szabályozhatjuk.

A legutóbbi írásunkból kiderült, hogy a dzsem több okból is jó választás lehet: kevesebb ideig kell főzni, ami szuper, mert nem kell a tűzhely mellett strázsálnunk a rekkenő hőségben. Ráadásul pont amiatt, hogy kevesebb ideig kell főzni, a  hőre érzékeny vitaminok közül is több marad benne.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A dzsem lelke a jó sűrítőanyag, ez pedig a pektin.

A pektin egy teljesen természetes zselésítő anyag. A dzsemek készítésénél elengedhetetlen a használata, de a lekvároknál is nyugodtan bevethetjük a sűrítéshez.

További előnye, hogy a pektin használata mellett kevesebb cukor is elegendő, és a főzési idő is lerövidül. A végeredmény szempontjából mindenképpen előnyös a használata, mert dzsemünk íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Minden gyümölcsnek más a pektin tartalma, így az is változó, hogy alapból melyik mennyire lesz zselés állagú a befőzés során.  

Ha külön adunk a főzetünkhöz pektint vagy már eleve Dr. Oetker Dzsemfix-el, illetve befőzőcukorral dolgozunk - ami már tartalmaz pektint -, akkor könnyen elérhetjük a kívánt állagot.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A gyors dzsemek készítéséhez nyugodtan használhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a már említett befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektint tartalmaznak.

Extra tipp: a gyümölcsöket marinálhatjuk is a konkrét főzési művelet előtt. Éjjel cukrozzuk le, tegyünk hozzájuk pektint és citromlevet, majd hagyjuk állni a hűtőben.

Ezzel a technikával nem csak könnyebb lesz felfőzni a gyümölcsöt, de különösen intenzív ízélményre is számíthatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!