Így lesz tökéletes a dzsemed!

Dátum 2019. június 18.

A múlt héten arról írtunk, mik a jellemzői a különböző lekvár típusoknak, most pedig a megismert fajták közül a dzsemmel fogunk részletesebben foglalkozni.

A rövidebb főzési idő előnyei

Először is szeretnénk tisztázni egy közkeletű tévhitet: a dzsem nem pusztán egy édes gyümölcszselé.

A dzsem gyümölcstartalma magas, melyben természetesen a cukor mennyiségét is mi magunk szabályozhatjuk.

A legutóbbi írásunkból kiderült, hogy a dzsem több okból is jó választás lehet: kevesebb ideig kell főzni, ami szuper, mert nem kell a tűzhely mellett strázsálnunk a rekkenő hőségben. Ráadásul pont amiatt, hogy kevesebb ideig kell főzni, a  hőre érzékeny vitaminok közül is több marad benne.

A dzsem lelke a jó sűrítőanyag, ez pedig a pektin.

A pektin egy teljesen természetes zselésítő anyag. A dzsemek készítésénél elengedhetetlen a használata, de a lekvároknál is nyugodtan bevethetjük a sűrítéshez.

További előnye, hogy a pektin használata mellett kevesebb cukor is elegendő, és a főzési idő is lerövidül. A végeredmény szempontjából mindenképpen előnyös a használata, mert dzsemünk íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Minden gyümölcsnek más a pektin tartalma, így az is változó, hogy alapból melyik mennyire lesz zselés állagú a befőzés során.  

A jó állag és intenzívebb íz eléréséhez

Ha külön adunk a főzetünkhöz pektint vagy már eleve Dr. Oetker Dzsemfix-el, illetve befőzőcukorral dolgozunk - ami már tartalmaz pektint -, akkor könnyen elérhetjük a kívánt állagot.

A gyors dzsemek készítéséhez nyugodtan használhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a már említett befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektint tartalmaznak.

Extra tipp: a gyümölcsöket marinálhatjuk is a konkrét főzési művelet előtt. Éjjel cukrozzuk le, tegyünk hozzájuk pektint és citromlevet, majd hagyjuk állni a hűtőben.

Ezzel a technikával nem csak könnyebb lesz felfőzni a gyümölcsöt, de különösen intenzív ízélményre is számíthatunk.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!