Így lesz tökéletes a dzsemed!

Dátum 2019. június 18.

A múlt héten arról írtunk, mik a jellemzői a különböző lekvár típusoknak, most pedig a megismert fajták közül a dzsemmel fogunk részletesebben foglalkozni.

A rövidebb főzési idő előnyei

Először is szeretnénk tisztázni egy közkeletű tévhitet: a dzsem nem pusztán egy édes gyümölcszselé.

A dzsem gyümölcstartalma magas, melyben természetesen a cukor mennyiségét is mi magunk szabályozhatjuk.

A legutóbbi írásunkból kiderült, hogy a dzsem több okból is jó választás lehet: kevesebb ideig kell főzni, ami szuper, mert nem kell a tűzhely mellett strázsálnunk a rekkenő hőségben. Ráadásul pont amiatt, hogy kevesebb ideig kell főzni, a  hőre érzékeny vitaminok közül is több marad benne.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A dzsem lelke a jó sűrítőanyag, ez pedig a pektin.

A pektin egy teljesen természetes zselésítő anyag. A dzsemek készítésénél elengedhetetlen a használata, de a lekvároknál is nyugodtan bevethetjük a sűrítéshez.

További előnye, hogy a pektin használata mellett kevesebb cukor is elegendő, és a főzési idő is lerövidül. A végeredmény szempontjából mindenképpen előnyös a használata, mert dzsemünk íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Minden gyümölcsnek más a pektin tartalma, így az is változó, hogy alapból melyik mennyire lesz zselés állagú a befőzés során.  

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A jó állag és intenzívebb íz eléréséhez

Ha külön adunk a főzetünkhöz pektint vagy már eleve Dr. Oetker Dzsemfix-el, illetve befőzőcukorral dolgozunk - ami már tartalmaz pektint -, akkor könnyen elérhetjük a kívánt állagot.

A gyors dzsemek készítéséhez nyugodtan használhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a már említett befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektint tartalmaznak.

Extra tipp: a gyümölcsöket marinálhatjuk is a konkrét főzési művelet előtt. Éjjel cukrozzuk le, tegyünk hozzájuk pektint és citromlevet, majd hagyjuk állni a hűtőben.

Ezzel a technikával nem csak könnyebb lesz felfőzni a gyümölcsöt, de különösen intenzív ízélményre is számíthatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
0 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-22
0 Kedvelés

Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-28
0 Kedvelés

Keményítő kisokos

Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-10
0 Kedvelés

Főzzünk be kevesebb cukorral!

Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!