Így lesz tökéletes a dzsemed!

Dátum 2019. június 18.

A múlt héten arról írtunk, mik a jellemzői a különböző lekvár típusoknak, most pedig a megismert fajták közül a dzsemmel fogunk részletesebben foglalkozni.

Először is szeretnénk tisztázni egy közkeletű tévhitet: a dzsem nem pusztán egy édes gyümölcszselé.

A dzsem gyümölcstartalma magas, melyben természetesen a cukor mennyiségét is mi magunk szabályozhatjuk.

A legutóbbi írásunkból kiderült, hogy a dzsem több okból is jó választás lehet: kevesebb ideig kell főzni, ami szuper, mert nem kell a tűzhely mellett strázsálnunk a rekkenő hőségben. Ráadásul pont amiatt, hogy kevesebb ideig kell főzni, a  hőre érzékeny vitaminok közül is több marad benne.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A dzsem lelke a jó sűrítőanyag, ez pedig a pektin.

A pektin egy teljesen természetes zselésítő anyag. A dzsemek készítésénél elengedhetetlen a használata, de a lekvároknál is nyugodtan bevethetjük a sűrítéshez.

További előnye, hogy a pektin használata mellett kevesebb cukor is elegendő, és a főzési idő is lerövidül. A végeredmény szempontjából mindenképpen előnyös a használata, mert dzsemünk íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Minden gyümölcsnek más a pektin tartalma, így az is változó, hogy alapból melyik mennyire lesz zselés állagú a befőzés során.  

Ha külön adunk a főzetünkhöz pektint vagy már eleve Dr. Oetker Dzsemfix-el, illetve befőzőcukorral dolgozunk - ami már tartalmaz pektint -, akkor könnyen elérhetjük a kívánt állagot.

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A gyors dzsemek készítéséhez nyugodtan használhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a már említett befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektint tartalmaznak.

Extra tipp: a gyümölcsöket marinálhatjuk is a konkrét főzési művelet előtt. Éjjel cukrozzuk le, tegyünk hozzájuk pektint és citromlevet, majd hagyjuk állni a hűtőben.

Ezzel a technikával nem csak könnyebb lesz felfőzni a gyümölcsöt, de különösen intenzív ízélményre is számíthatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!