Lekvár, dzsem, íz és marmelád?

Dátum 2019. június 13.

Lekvár, dzsem, íz és marmelád? Most elmondjuk, melyik mit jelent!

Az időjárás változása miatt kicsit változik a gyümölcsök befőzési ritmusa is, de szerencsére azért sok alapanyag közül lehet választani. Ha pedig megvannak a nagy kedvencek, eldönthetjük, hogy egész pontosan milyen formában is főzzük be azokat.

A lekvár nevet először orvosok használták és egészen az 1350-es évekig vissza lehet vezetni az eredetét. A középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva: liktárium) kifejezésből származik. Ez a szó egy mézes szirupot jelentett, amelybe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket belekeverték, hogy könnyebb legyen bevenni őket.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lekvár

A folyamatos kevergetés és hosszú főzés hatására a lekvár magától sűrűsödik be, hiszen a főzés során vizet veszít. A lekvár esetében a gyümölcsöt a főzés előtt nem törik össze, vagy darálják le, de a folyamat hatására a gyümölcsök mindenképpen szétesnek. Az, hogy mennyire lesz egynemű a lekvár, függ a gyümölcs fajtájától is, de persze valamennyire mi is tudjuk szabályozni. Vannak olyan gyümölcsök, melyekhez az eljárás miatt cukorra sincs szükség, hiszen miután besűrűsödtek, épp elég édesek is lesznek egyben.

Dzsem

A dzsem főzési ideje jóval rövidebb a lekvárnál. A dzsemeket cukorral és némi zselésítőanyaggal nagyon hamar készre lehet főzni. Az eljárás előnye, hogy így több értékes tápanyag maradhat a gyümölcsben, hiszen a hőérzékeny vitaminok nem bomlanak le.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyümölcsíz

A gyümölcsízek készítésénél a gyümölcsöket először áttörik egy apró lyukú szitán, utána cukorral és esetenként más adalékanyagokkal homogén, kocsonyás állagúra sűrítik be - gyümölcsdarabokat ne keressünk benne.

Marmelád

A marmelád nem tekinthető igazi nyári műfajnak, mert kizárólag citrusfélékből készülhet a mostani EU-s szabályozás alapján. Így a jelenleg hazánkban is érvényben lévő szabályok szerint ez a név csakis a citrusfélékből - egészen pontosan a belőlük nyert rostból, velőből, léből, vizes kivonatból, illetve héjból - készült gyümölcskészítményeket illeti meg.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!