Mindenmentes karácsony

Dátum 2018. december 12.

A karácsonyi vendégjárásban könnyen kiderülhet, hogy valamelyik családtagnak, barátnak bizonyos összetevőket kerülnie kell. Mostani összeállításunkban ezekre a helyzetekre próbálunk megoldást kínálni.


“Csak egy kicsi van benne!”

Ételallergiák, étel-érzékenységek esetén ez a mondat sajnos akár veszélyes is lehet. Amennyiben olyan vendégünk van, akinek bizonyos összetevőt valamilyen okból kerülnie kell, azt teljes mértékben hagyjuk ki az ünnepi menüből. Adódhat hirtelen reakció is, de az is lehet, hogy csak később okoz problémát.

 

Gluténmentes és finom

 

A glutént egyre többen kerülik az étkezésben, aminek többféle oka lehet, és az okoktól függően nem mindegy, hogy milyen gondossággal készül a gluténmentes sütemény. Amikor egyeztetjük a meghívást, érdemes rákérdezni, hogy milyen jellegű probléma áll a háttérben, és milyen szabályokat tartsunk be. Vannak olyan betegségek, amelyek fennállása esetén még akár egy enyhe gluténszennyezés is tünetet okozhat - tehát ha például ugyanazon a deszkán nyújtjuk a gluténmentes tésztát, amelyiken a nem gluténmentest nyújtottuk előtte. Ezt azoknak, akik nem küzdenek ilyen problémákkal, valóban nehéz elképzelni, de fontos, hogy ezekben az esetekben tartsuk be a vendégünk által kért sütési szabályokat. Előfordulhatnak enyhébb esetek is, egy a fontos: mindezt tisztázzuk előre és a sütésnél ennek megfelelően járjunk el.

Szerencsére egyre több finom és izgalmas gluténmentes recept is elérhető, úgyhogy bőven kínálhatunk házi finomságokat azoknak is, akiknek ezt a diétát kell követniük, még akár isteni mézeskalácsot is süthetünk gluténmentes változatban.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

Nem is olyan ritka: tojásallergia

 

A tojás fehérje szokott gyakrabban allergiát okozni, de előfordulhat, hogy valakinek a sárgájával is problémája van. Ezt is mindenképpen érdemes előre tisztázni, mert bizonyos süteményekhez sokszor elég a tojás egyik összetevője.

A tojás mellőzése komolyabb kihívás elé állíthatja a vendéglátókat, a klasszikus piskótá alapú sütiket sajnos ki kell húzni a menüről, de ebben az esetben is találhatunk isteni alternatívákat.  Ha a bátran kísérletezők táborában tartozunk, érdemes a vegán receptek között is körülnézni és akkor azoknak is találhatunk újszerű finomságokat, akiknek a tejet kell kihagyniuk az étrendjükből.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

Cukormentes örömök

 

Sajnos egyre többen vannak, akiknek cukormentes diétát kell követniük. A cukrot sokféleképpen ki lehet váltani, már nagyon sok boltban elérhetők jó minőságő cukorhelyettesítők. Azonban amikor először dolgozunk ezekkel az új alapanyagokkal, mindig olvassuk el az ajánlott adagolásokat és tartsuk is be őket, mert ezek az alternatív édesítőszerek sok esetben édesebbek a hagyományos kristálycukornál és ha az eredeti recept arányait használjuk, könnyen lehet, hogy nem úgy sikerül a süteményünk, ahogy szeretnénk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!