Mindenmentes karácsony
A karácsonyi vendégjárásban könnyen kiderülhet, hogy valamelyik családtagnak, barátnak bizonyos összetevőket kerülnie kell. Mostani összeállításunkban ezekre a helyzetekre próbálunk megoldást kínálni.
“Csak egy kicsi van benne!”
Ételallergiák, étel-érzékenységek esetén ez a mondat sajnos akár veszélyes is lehet. Amennyiben olyan vendégünk van, akinek bizonyos összetevőt valamilyen okból kerülnie kell, azt teljes mértékben hagyjuk ki az ünnepi menüből. Adódhat hirtelen reakció is, de az is lehet, hogy csak később okoz problémát.
Gluténmentes és finom
A glutént egyre többen kerülik az étkezésben, aminek többféle oka lehet, és az okoktól függően nem mindegy, hogy milyen gondossággal készül a gluténmentes sütemény. Amikor egyeztetjük a meghívást, érdemes rákérdezni, hogy milyen jellegű probléma áll a háttérben, és milyen szabályokat tartsunk be. Vannak olyan betegségek, amelyek fennállása esetén még akár egy enyhe gluténszennyezés is tünetet okozhat - tehát ha például ugyanazon a deszkán nyújtjuk a gluténmentes tésztát, amelyiken a nem gluténmentest nyújtottuk előtte. Ezt azoknak, akik nem küzdenek ilyen problémákkal, valóban nehéz elképzelni, de fontos, hogy ezekben az esetekben tartsuk be a vendégünk által kért sütési szabályokat. Előfordulhatnak enyhébb esetek is, egy a fontos: mindezt tisztázzuk előre és a sütésnél ennek megfelelően járjunk el.
Szerencsére egyre több finom és izgalmas gluténmentes recept is elérhető, úgyhogy bőven kínálhatunk házi finomságokat azoknak is, akiknek ezt a diétát kell követniük, még akár isteni mézeskalácsot is süthetünk gluténmentes változatban.
Nem is olyan ritka: tojásallergia
A tojás fehérje szokott gyakrabban allergiát okozni, de előfordulhat, hogy valakinek a sárgájával is problémája van. Ezt is mindenképpen érdemes előre tisztázni, mert bizonyos süteményekhez sokszor elég a tojás egyik összetevője.
A tojás mellőzése komolyabb kihívás elé állíthatja a vendéglátókat, a klasszikus piskótá alapú sütiket sajnos ki kell húzni a menüről, de ebben az esetben is találhatunk isteni alternatívákat. Ha a bátran kísérletezők táborában tartozunk, érdemes a vegán receptek között is körülnézni és akkor azoknak is találhatunk újszerű finomságokat, akiknek a tejet kell kihagyniuk az étrendjükből.
Cukormentes örömök
Sajnos egyre többen vannak, akiknek cukormentes diétát kell követniük. A cukrot sokféleképpen ki lehet váltani, már nagyon sok boltban elérhetők jó minőságő cukorhelyettesítők. Azonban amikor először dolgozunk ezekkel az új alapanyagokkal, mindig olvassuk el az ajánlott adagolásokat és tartsuk is be őket, mert ezek az alternatív édesítőszerek sok esetben édesebbek a hagyományos kristálycukornál és ha az eredeti recept arányait használjuk, könnyen lehet, hogy nem úgy sikerül a süteményünk, ahogy szeretnénk.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
