Müzlit a sütibe!
2019. április 16.A müzli az egyre kedveltebb és elterjedtebb reggelik közé tartozik. De ne ragadjunk le pusztán a reggeliknél: ha müzliről van szó, nyugodtan kísérletezzünk ezzel az alapanyaggal a sütikben, pohárkrémekben is.
Honnan is ered a müzli?
A müzli, vagy ahogy Svájcban hívják: “müesli”, eredetileg kásácskát jelentett. Régen az alpesi pásztorok eledele volt, majd kicsit később egy zürichi orvos tette elérhetővé és ismertté a nagyobb közönség számára.
A müzlit Dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner svájci orvos eredetileg kizárólag a kórházi étrend részeként használta. Aztán az emberek elkezdték megkedvelni és elterjedt a kórházakon kívül is. Ennek eredményeképpen természetesen egyre több ízesítése, variációja lett ismert.
A müzli egyik legfőbb alapanyaga a zab, ami egyre több süteményben is visszaköszön. Érdemes kísérletezni vele, mert segítségével nem csak változatosabbá tehetjük étrendünket, de akár kicsit alakbarátabb süteményeket is készíthetünk vele.
Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a pohárkrémek akkor lesznek igazán finomak, ha van bennük valami, ami roppan. Erre is tökéletes megoldás lehet a müzli, amivel kiválóan feldobhatjuk ezeket a könnyed desszerteket.
Szuper jól variálható
Ahogy beköszönt a tavasz, végre megérkeznek a friss gyümölcsök, amikor csak lehet, érdemes beépíteni őket az étrendünkbe.
A müzlivel megszórt gyümölcs saláták frissítő desszertek lehetnek és még a kicsik is lelkesen kanalazhatják majd.
Amennyiben valami finomat készítenénk tízóraira, uzsonnára, játszótérre, iskolába, akkor bátran keressünk valami jó keksz receptet, amit könnyen tudunk szállítani és biztos, hogy csak olyan alapanyagok lesznek benne, amiket mi beletettünk. Sőt! Ha ezen az vonalon megyünk tovább, még akár müzliszeletet is készíthetünk házilag. Nem ördöngösség és a gyerekek is részt vehetnek az elkészítésében.
Dobjuk fel a fagylalt desszertet!
Ha pedig végképp le akarjuk venni a családot a lábáról, még akár fagylaltot is rejthetünk roppanós müzli-burokba: a melegebb napok igazi sztárja lehet ez az izgalmas édesség.
Kapcsolódó cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?