Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
2024. május 03.Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
Nincs befőzés eper nélkül
Bár még alig lábaltunk ki a télből, máris elkezdhetünk tervezni a következőre: épp itt az ideje gondoskodni az eperlekvár utánpótlásról! A tavaszi befőzés egyik legnagyobb sztárja kétségkívül az eper, amelyből lekvár, dzsem, befőtt, szörp, szósz, fűszeres-pikáns chutney (csatni) és zselé is készülhet. Az édes, piros gyümölcs klasszikus fűszere a vanília, ezzel nem lehet tévedni. Ha friss összhatásra vágyunk, jó választás a menta, a citrom, a lime és a citromfű, további lehetőségként megbolondíthatjuk egy kis alkohollal (borral, pezsgővel, proseccóval, vanílialikőrrel), vagy akár gyömbérrel, rózsaszirmokkal, rózsaborssal is ízesíthetjük az igazán különleges összhatásért. Készülhet „tisztán vagy keverve”, az eper ugyanis nemcsak magában, hanem más gyümölcsökkel társítva is ellenállhatatlan. Befőzéskor mixelhetjük további friss gyümölccsel, gyümölcslével, aszalt gyümölccsel. Jól passzol hozzá a málna, a ribizli, az áfonya, a barackfélék, az egyedi ízek rajongói választhatnak mellé mangót vagy akár zöldséget, például paprikát is.
Rebarbarától a bodzáig – van még mit eltenni!
Egy gondolat erejéig térjünk még vissza az eperre, hiszen a rebarbara szinte adja magát, hogy epret társítsunk hozzá. A rózsaszínes-zöldes színvilágú, fanyar ízű zöldség és az eper harmonikus párost alkot, ezért is készül belőlük gyakran lekvár, dzsem, szörp, illetve tesszük együtt süteményekbe. Az epren túl a mangó vagy például a narancs is jó társa a rebarbarának, bátran kísérletezzünk vele! Szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért nemcsak befőzve, hanem fagyasztva is érdemes eltenni belőle. Ahogy említettük, a rebarbara zöldség – hiába bánunk vele legtöbbször gyümölcsként –, használjuk ki fanyarságát, és fagyasztott verziójából főzzünk például szószokat télies, laktató húsételek mellé.
Májusban nyílik a bodza, elő a kosarakkal, indulhat a gyűjtögetés! Ha nem saját kertből szedjük, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy biztonságos, nem szennyezett környékről szerezzük be a virágokat. Az apró, sárgásfehér, illatos virágokból lekvár, szörp, sűrű szirup, likőr vagy zselé készülhet, szárított formában teának tehetjük el (és bár a korai befőzés cikkünk témája, tegyük hozzá, hogy augusztus környékén a bodza bogyós termését szintén feldolgozhatjuk hasonlóképpen).
Zöldségek télire
A rebarbara kapcsán már tettünk egy kis kitérőt a zöldségek világában, nézzük, még mi mindent érdemes eltenni télire! Itt van például a spárga, amit sós felöntőlében, illetve ecetes savanyítólében is üvegekbe zárhatunk. Zöld és fehér változata egyaránt eltehető. Hasonlóan tartósíthatjuk a zöldborsót, sóskát, spenótot, vagy ha sok helyünk van a mélyhűtőben, le is fagyaszthatjuk ezeket. Fagyasztás előtt alaposan válogassuk át és tisztítsuk meg a kiválasztott zöldséget, majd blansírozzuk. Ehhez tegyük rövid időre forró vízbe, ezután rögtön szűrjük le, és jöhet is a jéghideg vizes fürdőzés, amely megállítja főzési folyamatot, így a zöldség nem puhul tovább, megőrzi ropogós állagát és friss, élénk színét. Miután kihűlt és papírtörlőn vagy konyharuhán teljesen megszáradt, légmentesen záródó tasakokba vagy dobozokba téve mehet pihenni a fagyasztóba.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.