Nyuszi, hopp!
Ha húsvét, akkor nyuszi! A közkedvelt motívum húsvét környékén nem csak az ünnepi dekorációban, vagy az ajándékokban jelenhet meg, hanem a konyhában is játszhatunk ezzel a mókás figurával.
Akárcsak a Mikulásban, a kicsik feltétel nélkül hisznek a húsvéti nyusziban is. Nyugodtan kijelenthetjük: a húsvéti nyúl az egyezményes gyermekfolklór része.
Az elgondolás szerint a nyuszik húsvétkor ajándékokat, meglepetéseket hoznak, egészen pontosan “tojnak” a számukra készített nyuszifészekbe.
A húsvéti nyúl eredete
A jellemzően nyugat- és közép-európai hagyomány hazánkban is régi tradíció. Itthon és többek között az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert szokás a húsvéti fészek készítése az ajándékok és a húsvéti tojások számára. A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólum: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a termékenység jelképének tartották őket.
A húsvéti nyúl eredetére több magyarázat is létezik. Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé a nyúl, és itt készültek az első kosárfészkek és kicsit később az első, édességből készült nyulak is.
Más források azonban arra mutatnak rá, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A félreértés a két elnevezés hasonlósága miatt lehetséges, hiszen a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúlat németül Hase-nak hívják.
A gyerekeket is vonjuk be a sütésbe!
Az eredettörténettel kapcsolatos bizonytalanságokkal vélhetően már együtt kell élnünk, de ez egy pillanatra sem gátolhat meg minket abban, hogy ha már így alakult, akkor minél sokoldalúbban emeljük be a húsvéti menübe ezt a szerethető figurát.
Miután a nyuszik a kicsik körében is igen kedveltek, nyugodtan vonjuk be őket a sütemény készítés folyamatába. Boldogok és büszkék lesznek, hogy ők is részt vehetnek a készülődésben, és nagy büszkeség lesz a műveiket viszontlátni a családi asztalon.
Ez esetben nyugodtan elengedhetjük a tökéletességet, hiszen nem biztos, hogy a kicsik által nagy lelkesedéssel készített darabok is pont úgy fognak kinézni, ahogy a recept melletti fotón. Az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ugyanakkor ilyen alkalmakkor fontosabb, mint a külcsín.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
