Nyuszi, hopp!
Ha húsvét, akkor nyuszi! A közkedvelt motívum húsvét környékén nem csak az ünnepi dekorációban, vagy az ajándékokban jelenhet meg, hanem a konyhában is játszhatunk ezzel a mókás figurával.
Akárcsak a Mikulásban, a kicsik feltétel nélkül hisznek a húsvéti nyusziban is. Nyugodtan kijelenthetjük: a húsvéti nyúl az egyezményes gyermekfolklór része.
Az elgondolás szerint a nyuszik húsvétkor ajándékokat, meglepetéseket hoznak, egészen pontosan “tojnak” a számukra készített nyuszifészekbe.
A húsvéti nyúl eredete
A jellemzően nyugat- és közép-európai hagyomány hazánkban is régi tradíció. Itthon és többek között az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert szokás a húsvéti fészek készítése az ajándékok és a húsvéti tojások számára. A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólum: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a termékenység jelképének tartották őket.
A húsvéti nyúl eredetére több magyarázat is létezik. Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé a nyúl, és itt készültek az első kosárfészkek és kicsit később az első, édességből készült nyulak is.
Más források azonban arra mutatnak rá, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A félreértés a két elnevezés hasonlósága miatt lehetséges, hiszen a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúlat németül Hase-nak hívják.
A gyerekeket is vonjuk be a sütésbe!
Az eredettörténettel kapcsolatos bizonytalanságokkal vélhetően már együtt kell élnünk, de ez egy pillanatra sem gátolhat meg minket abban, hogy ha már így alakult, akkor minél sokoldalúbban emeljük be a húsvéti menübe ezt a szerethető figurát.
Miután a nyuszik a kicsik körében is igen kedveltek, nyugodtan vonjuk be őket a sütemény készítés folyamatába. Boldogok és büszkék lesznek, hogy ők is részt vehetnek a készülődésben, és nagy büszkeség lesz a műveiket viszontlátni a családi asztalon.
Ez esetben nyugodtan elengedhetjük a tökéletességet, hiszen nem biztos, hogy a kicsik által nagy lelkesedéssel készített darabok is pont úgy fognak kinézni, ahogy a recept melletti fotón. Az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ugyanakkor ilyen alkalmakkor fontosabb, mint a külcsín.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
