Nyuszi, hopp!

Dátum 2019. április 10.

Ha húsvét, akkor nyuszi! A közkedvelt motívum húsvét környékén nem csak az ünnepi dekorációban, vagy az ajándékokban jelenhet meg, hanem a konyhában is játszhatunk ezzel a mókás figurával.

Akárcsak a Mikulásban, a kicsik feltétel nélkül hisznek a húsvéti nyusziban is. Nyugodtan kijelenthetjük: a húsvéti nyúl az egyezményes gyermekfolklór része.

Az elgondolás szerint a nyuszik húsvétkor ajándékokat, meglepetéseket hoznak, egészen pontosan “tojnak” a számukra készített nyuszifészekbe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A húsvéti nyúl eredete

 

A jellemzően nyugat- és közép-európai hagyomány hazánkban is régi tradíció. Itthon és többek között az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert szokás a húsvéti fészek készítése az ajándékok és a húsvéti tojások számára. A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólum: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a termékenység jelképének tartották őket.

A húsvéti nyúl eredetére több magyarázat is létezik. Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé a nyúl, és itt készültek az első  kosárfészkek és kicsit később az első, édességből készült nyulak is.

Más források azonban arra mutatnak rá, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A félreértés a két elnevezés hasonlósága miatt lehetséges, hiszen a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúlat németül Hase-nak hívják.

A gyerekeket is vonjuk be a sütésbe!

Az eredettörténettel kapcsolatos bizonytalanságokkal vélhetően már együtt kell élnünk, de ez egy pillanatra sem gátolhat meg minket abban, hogy ha már így alakult, akkor minél sokoldalúbban emeljük be a húsvéti menübe ezt a szerethető figurát.

Miután a nyuszik a kicsik körében is igen kedveltek, nyugodtan vonjuk be őket a sütemény készítés folyamatába. Boldogok és büszkék lesznek, hogy ők is részt vehetnek a készülődésben, és nagy büszkeség lesz a műveiket viszontlátni a családi asztalon.

Ez esetben nyugodtan elengedhetjük a tökéletességet, hiszen nem biztos, hogy a kicsik által nagy lelkesedéssel készített darabok is pont úgy fognak kinézni, ahogy a recept melletti fotón. Az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ugyanakkor ilyen alkalmakkor fontosabb, mint a külcsín.

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!