Nyuszi, hopp!

Dátum 2019. április 10.

Ha húsvét, akkor nyuszi! A közkedvelt motívum húsvét környékén nem csak az ünnepi dekorációban, vagy az ajándékokban jelenhet meg, hanem a konyhában is játszhatunk ezzel a mókás figurával.

Akárcsak a Mikulásban, a kicsik feltétel nélkül hisznek a húsvéti nyusziban is. Nyugodtan kijelenthetjük: a húsvéti nyúl az egyezményes gyermekfolklór része.

Az elgondolás szerint a nyuszik húsvétkor ajándékokat, meglepetéseket hoznak, egészen pontosan “tojnak” a számukra készített nyuszifészekbe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A húsvéti nyúl eredete

 

A jellemzően nyugat- és közép-európai hagyomány hazánkban is régi tradíció. Itthon és többek között az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert szokás a húsvéti fészek készítése az ajándékok és a húsvéti tojások számára. A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólum: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a termékenység jelképének tartották őket.

A húsvéti nyúl eredetére több magyarázat is létezik. Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé a nyúl, és itt készültek az első  kosárfészkek és kicsit később az első, édességből készült nyulak is.

Más források azonban arra mutatnak rá, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A félreértés a két elnevezés hasonlósága miatt lehetséges, hiszen a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúlat németül Hase-nak hívják.

A gyerekeket is vonjuk be a sütésbe!

Az eredettörténettel kapcsolatos bizonytalanságokkal vélhetően már együtt kell élnünk, de ez egy pillanatra sem gátolhat meg minket abban, hogy ha már így alakult, akkor minél sokoldalúbban emeljük be a húsvéti menübe ezt a szerethető figurát.

Miután a nyuszik a kicsik körében is igen kedveltek, nyugodtan vonjuk be őket a sütemény készítés folyamatába. Boldogok és büszkék lesznek, hogy ők is részt vehetnek a készülődésben, és nagy büszkeség lesz a műveiket viszontlátni a családi asztalon.

Ez esetben nyugodtan elengedhetjük a tökéletességet, hiszen nem biztos, hogy a kicsik által nagy lelkesedéssel készített darabok is pont úgy fognak kinézni, ahogy a recept melletti fotón. Az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ugyanakkor ilyen alkalmakkor fontosabb, mint a külcsín.

Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!