Nyuszi, hopp!

Dátum 2019. április 10.

Ha húsvét, akkor nyuszi! A közkedvelt motívum húsvét környékén nem csak az ünnepi dekorációban, vagy az ajándékokban jelenhet meg, hanem a konyhában is játszhatunk ezzel a mókás figurával.

Akárcsak a Mikulásban, a kicsik feltétel nélkül hisznek a húsvéti nyusziban is. Nyugodtan kijelenthetjük: a húsvéti nyúl az egyezményes gyermekfolklór része.

Az elgondolás szerint a nyuszik húsvétkor ajándékokat, meglepetéseket hoznak, egészen pontosan “tojnak” a számukra készített nyuszifészekbe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A húsvéti nyúl eredete

 

A jellemzően nyugat- és közép-európai hagyomány hazánkban is régi tradíció. Itthon és többek között az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert szokás a húsvéti fészek készítése az ajándékok és a húsvéti tojások számára. A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólum: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a termékenység jelképének tartották őket.

A húsvéti nyúl eredetére több magyarázat is létezik. Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé a nyúl, és itt készültek az első  kosárfészkek és kicsit később az első, édességből készült nyulak is.

Más források azonban arra mutatnak rá, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A félreértés a két elnevezés hasonlósága miatt lehetséges, hiszen a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúlat németül Hase-nak hívják.

A gyerekeket is vonjuk be a sütésbe!

Az eredettörténettel kapcsolatos bizonytalanságokkal vélhetően már együtt kell élnünk, de ez egy pillanatra sem gátolhat meg minket abban, hogy ha már így alakult, akkor minél sokoldalúbban emeljük be a húsvéti menübe ezt a szerethető figurát.

Miután a nyuszik a kicsik körében is igen kedveltek, nyugodtan vonjuk be őket a sütemény készítés folyamatába. Boldogok és büszkék lesznek, hogy ők is részt vehetnek a készülődésben, és nagy büszkeség lesz a műveiket viszontlátni a családi asztalon.

Ez esetben nyugodtan elengedhetjük a tökéletességet, hiszen nem biztos, hogy a kicsik által nagy lelkesedéssel készített darabok is pont úgy fognak kinézni, ahogy a recept melletti fotón. Az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ugyanakkor ilyen alkalmakkor fontosabb, mint a külcsín.

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!