Oktoberfest otthon
2020. október 09.Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.
Sörkorcsolya változatok
Egy biztos: legyen szó világos vagy barna sörről, sörkorcsolya valamennyi ital mellé jár! És hogy mit készítsünk? Mutatjuk!
Ha baráti sörözésre készülünk, egyértelmű, hogy sós sütemények között kell keresgélnünk. Elsőre valószínűleg mindenki rávágja a magától értetődő választást: legyen sörperec! Sokan nem mernek otthon belevágni, pedig sem az elkészítése, sem a formázása nem bonyolult feladat. Sőt! Lerántjuk a leplet a „nagy titokról” is, jellegzetességét annak köszönheti, hogy először sós-szódabikarbónás fürdőt vesznek a perecek, majd csak ezt követően kerülnek be a sütőbe. Persze nem csupán pereceket süthetünk, hasonló módon készül a bajor tönkölycsiga is.
Bajorország finomságai után evezzünk egy kicsit hazai vizekre! Egy hamisítatlan magyar sörözős este elképzelhetetlen pogácsa nélkül. Lehet kovászos, élesztős vagy sütőporos, a tésztájába kerülhet például főtt burgonya, tepertő, és a tetejét is kedvünkre variálhatjuk, megszórhatjuk sajttal, szezámmaggal vagy más olajos maggal.
Pogácsák különféle hozzávalóval dúsítva
A klasszikus receptek kedvelői ki ne hagyják az örök kedvenc sajtos pogácsát, azoknak pedig, akik szeretik a karakteres ízeket, a túróval és juhtúróval készült pogácsát ajánljuk. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy olajos mag, például tökmag nem kizárólag a sós sütemény tetejére kerülhet, hanem a durvára vágott, pirított magvakat a tésztába is beledolgozhatjuk. Ha így teszünk, plusz ízekkel és textúrával egyaránt gazdagítjuk a pogácsánkat.
Jöhet egy kis hús? Ha sörről van szó, egyértelműen! Sós falatokhoz nyugodtan adhatunk szalonnát, sonkát, kolbászt. Jó ötlet ezeket a hozzávalókat felhasználás előtt egy kicsit megpirítani, így még intenzívebb lesz az ízük. Kombinálhatjuk sajtokkal, olajos magvakkal. És ha már előkaptuk a serpenyőnket a pirítás végett, dobjunk bele nyugodtan némi felszeletelt vöröshagymát vagy fokhagymát is, és pirítsuk meg kevés zsiradékon. Szintén sokkal ízletesebb lesz a sütemény, ha a hagymákat sülve gyúrjuk a tésztához.
Kenyérfélék, sós piték is bevethetők
Sok apró falatka helyett inkább egy nagy, szeletelhető sós sütit sütnénk? Erre is van sok jó receptünk! Az egyik legkézenfekvőbb, ha töltött sörkenyeret sütünk. A tölteléket ízlésünkre formálhatjuk, felvágva pedig szuper mutatós egy ilyen kenyérke. Töltelék helyett a süti tetejére pakolt feltétben is gondolkodhatunk, készítsünk azonos alaptésztával többfélét.
Azt már láttuk, hogy élesztős, kovászos kelt tészta nélkül nincs sörparti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másfajta tésztával nem csúszik jól egy korsó jéghideg sör! Remek választás lehet az omlós tészta, sokoldalúságának köszönhetően készíthetünk belőle sós pitét, például francia quiche-t, de kisebb töltött táskákhoz, párnákhoz is begyúrhatunk egy-egy adagot.
Leveles tésztából számos ízesítés és forma készülhet
És akkor még nem beszéltünk két gyors és finom lehetőségről, mégpedig a leveles tésztáról és a sós rétesekről. A leveles tészta elkészítésének szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Tölthetjük sajttal, sós túrókrémmel, fetával, virslivel vagy akár házi májkrémmel, hogy említsünk egy különlegesebb ízt is, hajthatjuk, tekerhetjük, formázhatjuk kedvünkre. És mi benne a legjobb? Hogy rövid idő alatt megsül, így a váratlanul betoppanó vendégeknek is süthetünk gyorsan egy nagy tálca sörkorcsolyát. Rétest szintén nem hosszadalmas készíteni, lehet klasszikus rúd, de akár görög burek is belőle.
Ugye, mennyi mindent süthetünk a házi Oktoberfestünkre? Felejtsük hát el a ropit és pattogatott kukoricát, sokkal izgalmasabb ízek várnak ránk! És melléjük biztosan jobban fog ízleni a kedvenc sörünk is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.