Oktoberfest otthon
Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.
Sörkorcsolya változatok
Egy biztos: legyen szó világos vagy barna sörről, sörkorcsolya valamennyi ital mellé jár! És hogy mit készítsünk? Mutatjuk!
Ha baráti sörözésre készülünk, egyértelmű, hogy sós sütemények között kell keresgélnünk. Elsőre valószínűleg mindenki rávágja a magától értetődő választást: legyen sörperec! Sokan nem mernek otthon belevágni, pedig sem az elkészítése, sem a formázása nem bonyolult feladat. Sőt! Lerántjuk a leplet a „nagy titokról” is, jellegzetességét annak köszönheti, hogy először sós-szódabikarbónás fürdőt vesznek a perecek, majd csak ezt követően kerülnek be a sütőbe. Persze nem csupán pereceket süthetünk, hasonló módon készül a bajor tönkölycsiga is.
Bajorország finomságai után evezzünk egy kicsit hazai vizekre! Egy hamisítatlan magyar sörözős este elképzelhetetlen pogácsa nélkül. Lehet kovászos, élesztős vagy sütőporos, a tésztájába kerülhet például főtt burgonya, tepertő, és a tetejét is kedvünkre variálhatjuk, megszórhatjuk sajttal, szezámmaggal vagy más olajos maggal.
Pogácsák különféle hozzávalóval dúsítva
A klasszikus receptek kedvelői ki ne hagyják az örök kedvenc sajtos pogácsát, azoknak pedig, akik szeretik a karakteres ízeket, a túróval és juhtúróval készült pogácsát ajánljuk. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy olajos mag, például tökmag nem kizárólag a sós sütemény tetejére kerülhet, hanem a durvára vágott, pirított magvakat a tésztába is beledolgozhatjuk. Ha így teszünk, plusz ízekkel és textúrával egyaránt gazdagítjuk a pogácsánkat.
Jöhet egy kis hús? Ha sörről van szó, egyértelműen! Sós falatokhoz nyugodtan adhatunk szalonnát, sonkát, kolbászt. Jó ötlet ezeket a hozzávalókat felhasználás előtt egy kicsit megpirítani, így még intenzívebb lesz az ízük. Kombinálhatjuk sajtokkal, olajos magvakkal. És ha már előkaptuk a serpenyőnket a pirítás végett, dobjunk bele nyugodtan némi felszeletelt vöröshagymát vagy fokhagymát is, és pirítsuk meg kevés zsiradékon. Szintén sokkal ízletesebb lesz a sütemény, ha a hagymákat sülve gyúrjuk a tésztához.
Kenyérfélék, sós piték is bevethetők
Sok apró falatka helyett inkább egy nagy, szeletelhető sós sütit sütnénk? Erre is van sok jó receptünk! Az egyik legkézenfekvőbb, ha töltött sörkenyeret sütünk. A tölteléket ízlésünkre formálhatjuk, felvágva pedig szuper mutatós egy ilyen kenyérke. Töltelék helyett a süti tetejére pakolt feltétben is gondolkodhatunk, készítsünk azonos alaptésztával többfélét.
Azt már láttuk, hogy élesztős, kovászos kelt tészta nélkül nincs sörparti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másfajta tésztával nem csúszik jól egy korsó jéghideg sör! Remek választás lehet az omlós tészta, sokoldalúságának köszönhetően készíthetünk belőle sós pitét, például francia quiche-t, de kisebb töltött táskákhoz, párnákhoz is begyúrhatunk egy-egy adagot.
Leveles tésztából számos ízesítés és forma készülhet
És akkor még nem beszéltünk két gyors és finom lehetőségről, mégpedig a leveles tésztáról és a sós rétesekről. A leveles tészta elkészítésének szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Tölthetjük sajttal, sós túrókrémmel, fetával, virslivel vagy akár házi májkrémmel, hogy említsünk egy különlegesebb ízt is, hajthatjuk, tekerhetjük, formázhatjuk kedvünkre. És mi benne a legjobb? Hogy rövid idő alatt megsül, így a váratlanul betoppanó vendégeknek is süthetünk gyorsan egy nagy tálca sörkorcsolyát. Rétest szintén nem hosszadalmas készíteni, lehet klasszikus rúd, de akár görög burek is belőle.
Ugye, mennyi mindent süthetünk a házi Oktoberfestünkre? Felejtsük hát el a ropit és pattogatott kukoricát, sokkal izgalmasabb ízek várnak ránk! És melléjük biztosan jobban fog ízleni a kedvenc sörünk is.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
