Pizzával a világ körül

Dátum 2020. július 10.

A házi pizzatészta gyorsan elkészíthető és sokféle feltét kerülhet rá. Tegyünk kulináris utazást a Föld körül, és gyűjtsünk inspirációt a világ legtávolabbi szegleteiből – 10 nemzetközi pizzarecept következik a pizza világnapján!

Pizzát készíteni otthon? Mi sem egyszerűbb ennél! A klasszikus pizzatészta szuper gyorsan begyúrható, és friss vagy szárított élesztővel is elkészíthető. Mivel a pizza rendkívül népszerű és közkedvelt, minden nemzet egy kicsit a saját ízlésére formálta. Kezdjünk is bele kulináris utazásunkba!

1. Milyen lisztet használjunk?

A pizza Olaszországból származik. A hamisítatlan olasz pizzához használjunk igazi olasz lisztet, azaz 00-ás típusút, amelyet Magyarországon „pizzaliszt” néven is beszerezhetünk. A klasszikus olasz pizzaliszt több glutént tartalmaz. Ez a ragacsos fehérje segít abban, hogy igazán ruganyos legyen a tésztánk. A profi pizzasütők nem is szeretnek másfajta lisztet használni, mert az abból készült pizzatésztát nem tudják a levegőbe dobni anélkül, hogy szétszakadna. Minden egyes nap tanulunk valami újat…

A pizzaliszt kb. fél százalékos ásványianyag-tartalommal bír, otthoni felhasználásra tökéletes. Különösen alkalmas sűrűbb, puha tésztákhoz, édes péksüteményekhez és házi süteményekhez. És minél sötétebb a liszt, annál gazdagabb ásványi anyagokban. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

2. Hogyan készítsük? Élesztővel a biztos sikerért

Az olaszok élesztővel készítik a pizzatésztát. Használhatunk friss vagy szárított élesztőt, ez igazából csak azon múlik, hogy éppen mit találunk otthon. Egyformán megfelel mindkettő a célnak, levegősebb szerkezetű, finomabb és egyenletesebben sülő pizzatésztát eredményez. Az élesztő biztosítja az állagot és az ízletességet. A tészta kelése közben az élesztőspórák a cukorban található keményítőt szén-dioxiddá, illatanyagokká és alkohollá alakítják. Ennek a folyamatnak a látható jelei a buborékok és maga az, hogy a kelés során a tészta térfogata a kétszeresére nő.

Legyen is ennyi elég a szerves kémiából! Két adaghoz (azaz két pizzához) a következő hozzávalókra lesz szükségünk:

25 g friss élesztő vagy egy tasak szárított élesztő

300 ml meleg víz

500 g pizzaliszt

1-1 evőkanál só és cukor

4 evőkanál olívaolaj

Először is tegyük a friss élesztőt egy tálba, keverjük össze a meleg vízzel és a cukorral. Hagyjuk felfutni. A szárított élesztőt elég összekeverni a liszttel. Ezt követően adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 10 perc alatt dagasszuk sima felületű, rugalmas tésztává. Takarjuk le konyharuhával, és tegyük kelni meleg helyre 1 órára. Ezután vágjuk ketté a tésztát, alaposan gyúrjuk át, lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. És most következik a legjobb rész: a feltétek, ahogy csak szeretnénk.

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

3. Pizzafeltétek a világ minden tájáról

A világ imádja a pizzát – és a pizzának is nagyon jól áll a változatosság. Lehet kerek, szögletes és néha csónak formájú. Valamikor vastag, máskor vékony, egyszer akkora, mint egy malomkerék, de az is lehet, hogy épp csak falatnyi. És nemcsak a formája, hanem a feltétek is igen sokfélék. A lehetőség az ízek kombinálására pont olyan hatalmas, mint amennyi különböző ember él a világon. Ennek a sokféleségnek a megünneplésére utazzuk be a világot – pizzával! Az alábbi pizzák egy-egy nemzet jelképei, és feltétként az adott ország jellegzetes alapanyagai szerepelnek rajtuk. Vágjunk is bele az ízutazásba!

Németország: Hermann pizza

Utunk első állomása Németország. Na de mi is kerülhetne egy autentikus német pizzára? Talán krumpli? A németek szeretik a sós ételeket, egyik legismertebb ételük a savanyú káposzta. Olyannyira, hogy a világ bizonyos részein erről kapta a nemzet a gúnynevét. Pakoljuk meg a pizzánkat felkockázott húskenyérrel és savanyú káposztával, ne feledjük az édes mustárt, a snidlinget és a pirított hagymát se!

Franciaország: Párizs Pizza

A franciákról tudjuk, hogy szeretik a maguk útját járni, és nagyra becsülik a saját konyhájukat. Mondjuk okkal! Habár az ország a magas konyhaművészet hazája, nem szégyell egy szelet ropogós pizzát sem. Kenjük meg a pizzánkat créme fraîche-sel, kerüljön még rá kecskesajt, tálaljuk mézzel és kakukkfűvel.

Mexikó: Mexikó Pizza

Amikor Mexikóra gondolunk, tacók, tortillák és persze jalapeño paprikák képe villan fel a szemünk előtt. Ez utóbbi apró, de csípős paprikák tiszteletére jöjjön a pizzára darált marhahús, sajtszósz, salsa, lila hagyma, friss avokádó és nyilván jalapeño.

Kanada: Torontó Pizza

Torontót Kanada dél-keleti részén találjuk. Mondanunk sem kell, elég hidegek arrafelé a telek, ezért jó, ha alaposan felöltözünk. A hideg ihlette a népszerű helyi snacket, a poutine-t, amely hasábburgonyából, sajtból és gravy szószból áll. Ha ezekkel a finomságokkal pakoljuk meg a kanadai pizzát, tökéletesen melengető ételt fogunk kapni. Laktató, az biztos, nehogy túlegyük magunkat!

Korea: Bulgogi Pizza

Utunkat folytassuk Korea felé! A bulgogi nagy kedvenc arrafelé, és különleges alkalmakkor kerül az asztalra. Fűszeres marináddal pácolt marhahúsból készül, és nyílt láng felett grillezik készre.  Pizzánkra ez a hús kerül vékony csíkokra vágva, újhagymával.

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kína: Édes-savanyú Pizza

Csak egy keveset haladunk tovább, Kínába. Az egész világon közkedvelt édes-savanyú szószt nemcsak szívesen fogyasztják errefelé, hanem valószínűleg innen is származik. Pizzánkra kerüljön a szósz mellett ananász és csirke, ezzel tisztelegve az édes-savanyú ételek előtt.

Törökország: Isztambul Pizza

Kicsit nagyobb ugrással utazzunk Törökországba, egészen pontosan Isztambulba! A „7 domb városában” – melyből azért akad egynéhány a világon… – sok-sok látnivalót járhatunk be. Ha közben megéheznénk, együnk egy tápláló Isztambul pizzát! Sucuk (híres fokhagymás kolbász), juhsajt és csilipehely pizzánk 3 fő alkotóeleme.

Görögország: Görög Pizza

Valaki juhsajtot emlegetett? Akkor remélhetőleg olajbogyókat is találunk a közelben! Az olajbogyók tökéletesen illenek a feta sajthoz, és elengedhetetlen kellékei a görög pizzánknak. Mivel Görögország a Földközi-tenger partjainál található, kerüljön a pizzára még hal, például tonhal, lila hagyma és paprika.

Japán: Sushi Pizza

Japán legkedveltebb ételei a vörösbabkrémmel töltött rizsgolyók (mochi), a ramen nevű tésztaleves és a sushi. A sushiba gyakran kerül valamilyen hal vagy tenger gyümölcsei, így a pizzánkra is tegyünk belőle. Legyen tonhal szezámmal és norival, azaz szárított, pirított algával.

India: New Delhi Pizza

Végezetül pedig elérkeztünk abba az országba, ahol valószínűleg a Föld legtöbb vegetáriánus embere él. Az indiai konyhában minden a rizs és a hüvelyesek körül forog. Az egyik legismertebb ételük a dahl, amely egy sűrű, gazdag leves lencséből és más hüvelyesekből. A hüvelyes feltét kombinálva indiai lágy sajttal, vagyis a paneerral, világ körüli kulináris utazásunk fináléja lehet. 

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
4 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!