Pizzával a világ körül
2020. július 10.A házi pizzatészta gyorsan elkészíthető és sokféle feltét kerülhet rá. Tegyünk kulináris utazást a Föld körül, és gyűjtsünk inspirációt a világ legtávolabbi szegleteiből – 10 nemzetközi pizzarecept következik a pizza világnapján!
Pizzát készíteni otthon? Mi sem egyszerűbb ennél! A klasszikus pizzatészta szuper gyorsan begyúrható, és friss vagy szárított élesztővel is elkészíthető. Mivel a pizza rendkívül népszerű és közkedvelt, minden nemzet egy kicsit a saját ízlésére formálta. Kezdjünk is bele kulináris utazásunkba!
1. Milyen lisztet használjunk?
A pizza Olaszországból származik. A hamisítatlan olasz pizzához használjunk igazi olasz lisztet, azaz 00-ás típusút, amelyet Magyarországon „pizzaliszt” néven is beszerezhetünk. A klasszikus olasz pizzaliszt több glutént tartalmaz. Ez a ragacsos fehérje segít abban, hogy igazán ruganyos legyen a tésztánk. A profi pizzasütők nem is szeretnek másfajta lisztet használni, mert az abból készült pizzatésztát nem tudják a levegőbe dobni anélkül, hogy szétszakadna. Minden egyes nap tanulunk valami újat…
A pizzaliszt kb. fél százalékos ásványianyag-tartalommal bír, otthoni felhasználásra tökéletes. Különösen alkalmas sűrűbb, puha tésztákhoz, édes péksüteményekhez és házi süteményekhez. És minél sötétebb a liszt, annál gazdagabb ásványi anyagokban.
2. Hogyan készítsük? Élesztővel a biztos sikerért
Az olaszok élesztővel készítik a pizzatésztát. Használhatunk friss vagy szárított élesztőt, ez igazából csak azon múlik, hogy éppen mit találunk otthon. Egyformán megfelel mindkettő a célnak, levegősebb szerkezetű, finomabb és egyenletesebben sülő pizzatésztát eredményez. Az élesztő biztosítja az állagot és az ízletességet. A tészta kelése közben az élesztőspórák a cukorban található keményítőt szén-dioxiddá, illatanyagokká és alkohollá alakítják. Ennek a folyamatnak a látható jelei a buborékok és maga az, hogy a kelés során a tészta térfogata a kétszeresére nő.
Legyen is ennyi elég a szerves kémiából! Két adaghoz (azaz két pizzához) a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
25 g friss élesztő vagy egy tasak szárított élesztő
300 ml meleg víz
500 g pizzaliszt
1-1 evőkanál só és cukor
4 evőkanál olívaolaj
Először is tegyük a friss élesztőt egy tálba, keverjük össze a meleg vízzel és a cukorral. Hagyjuk felfutni. A szárított élesztőt elég összekeverni a liszttel. Ezt követően adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 10 perc alatt dagasszuk sima felületű, rugalmas tésztává. Takarjuk le konyharuhával, és tegyük kelni meleg helyre 1 órára. Ezután vágjuk ketté a tésztát, alaposan gyúrjuk át, lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. És most következik a legjobb rész: a feltétek, ahogy csak szeretnénk.
3. Pizzafeltétek a világ minden tájáról
A világ imádja a pizzát – és a pizzának is nagyon jól áll a változatosság. Lehet kerek, szögletes és néha csónak formájú. Valamikor vastag, máskor vékony, egyszer akkora, mint egy malomkerék, de az is lehet, hogy épp csak falatnyi. És nemcsak a formája, hanem a feltétek is igen sokfélék. A lehetőség az ízek kombinálására pont olyan hatalmas, mint amennyi különböző ember él a világon. Ennek a sokféleségnek a megünneplésére utazzuk be a világot – pizzával! Az alábbi pizzák egy-egy nemzet jelképei, és feltétként az adott ország jellegzetes alapanyagai szerepelnek rajtuk. Vágjunk is bele az ízutazásba!
Németország: Hermann pizza
Utunk első állomása Németország. Na de mi is kerülhetne egy autentikus német pizzára? Talán krumpli? A németek szeretik a sós ételeket, egyik legismertebb ételük a savanyú káposzta. Olyannyira, hogy a világ bizonyos részein erről kapta a nemzet a gúnynevét. Pakoljuk meg a pizzánkat felkockázott húskenyérrel és savanyú káposztával, ne feledjük az édes mustárt, a snidlinget és a pirított hagymát se!
Franciaország: Párizs Pizza
A franciákról tudjuk, hogy szeretik a maguk útját járni, és nagyra becsülik a saját konyhájukat. Mondjuk okkal! Habár az ország a magas konyhaművészet hazája, nem szégyell egy szelet ropogós pizzát sem. Kenjük meg a pizzánkat créme fraîche-sel, kerüljön még rá kecskesajt, tálaljuk mézzel és kakukkfűvel.
Mexikó: Mexikó Pizza
Amikor Mexikóra gondolunk, tacók, tortillák és persze jalapeño paprikák képe villan fel a szemünk előtt. Ez utóbbi apró, de csípős paprikák tiszteletére jöjjön a pizzára darált marhahús, sajtszósz, salsa, lila hagyma, friss avokádó és nyilván jalapeño.
Kanada: Torontó Pizza
Torontót Kanada dél-keleti részén találjuk. Mondanunk sem kell, elég hidegek arrafelé a telek, ezért jó, ha alaposan felöltözünk. A hideg ihlette a népszerű helyi snacket, a poutine-t, amely hasábburgonyából, sajtból és gravy szószból áll. Ha ezekkel a finomságokkal pakoljuk meg a kanadai pizzát, tökéletesen melengető ételt fogunk kapni. Laktató, az biztos, nehogy túlegyük magunkat!
Korea: Bulgogi Pizza
Utunkat folytassuk Korea felé! A bulgogi nagy kedvenc arrafelé, és különleges alkalmakkor kerül az asztalra. Fűszeres marináddal pácolt marhahúsból készül, és nyílt láng felett grillezik készre. Pizzánkra ez a hús kerül vékony csíkokra vágva, újhagymával.
Kína: Édes-savanyú Pizza
Csak egy keveset haladunk tovább, Kínába. Az egész világon közkedvelt édes-savanyú szószt nemcsak szívesen fogyasztják errefelé, hanem valószínűleg innen is származik. Pizzánkra kerüljön a szósz mellett ananász és csirke, ezzel tisztelegve az édes-savanyú ételek előtt.
Törökország: Isztambul Pizza
Kicsit nagyobb ugrással utazzunk Törökországba, egészen pontosan Isztambulba! A „7 domb városában” – melyből azért akad egynéhány a világon… – sok-sok látnivalót járhatunk be. Ha közben megéheznénk, együnk egy tápláló Isztambul pizzát! Sucuk (híres fokhagymás kolbász), juhsajt és csilipehely pizzánk 3 fő alkotóeleme.
Görögország: Görög Pizza
Valaki juhsajtot emlegetett? Akkor remélhetőleg olajbogyókat is találunk a közelben! Az olajbogyók tökéletesen illenek a feta sajthoz, és elengedhetetlen kellékei a görög pizzánknak. Mivel Görögország a Földközi-tenger partjainál található, kerüljön a pizzára még hal, például tonhal, lila hagyma és paprika.
Japán: Sushi Pizza
Japán legkedveltebb ételei a vörösbabkrémmel töltött rizsgolyók (mochi), a ramen nevű tésztaleves és a sushi. A sushiba gyakran kerül valamilyen hal vagy tenger gyümölcsei, így a pizzánkra is tegyünk belőle. Legyen tonhal szezámmal és norival, azaz szárított, pirított algával.
India: New Delhi Pizza
Végezetül pedig elérkeztünk abba az országba, ahol valószínűleg a Föld legtöbb vegetáriánus embere él. Az indiai konyhában minden a rizs és a hüvelyesek körül forog. Az egyik legismertebb ételük a dahl, amely egy sűrű, gazdag leves lencséből és más hüvelyesekből. A hüvelyes feltét kombinálva indiai lágy sajttal, vagyis a paneerral, világ körüli kulináris utazásunk fináléja lehet.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.