Süssünk ropogós kekszet!

Dátum 2020. június 24.
Több jó okunk van arra, hogy miért érdemes nekilátni egy-két tepsi házi keksz elkészítésének. Amellett, hogy finom sütik, pár darab ízletes házi keksz egy pohár tej vagy gyümölcslé mellé tízóraira vagy uzsonnára is remek éhségűző lehet.

Édes és sós verziók közül egyaránt választhatunk, és számos olyan keksztészta is létezik, amelyet könnyen kiszaggathatunk – ha éppen gyerekekkel sütünk, akár mókás állatka formájúra. A kész kekszeket megtölthetjük, díszíthetjük, a tésztájukba pedig csempészhetünk a kamra maradékaiból, például egy kis adag olajos mag vagy pár kocka étcsoki is gazdagíthatja az ízeket. És végül említsük meg, hogy ezek a nasik igencsak praktikusak, hiszen megfelelően tárolva akár két hétig is eltarthatók. Lássuk részletesebben, miért olyan népszerűek a kekszek!

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Az első jó hír, hogy a legegyszerűbb kekszek és az omlós tészták, linzerek klasszikus receptje megegyezik. Ha szeretjük a három rész lisztből, 2 rész zsiradékból (vajból vagy margarinból) és 1 rész cukorból álló édes, tojással, tojássárgájával, kakaóporral, fahéjjal, vaníliával dúsítható süteményt, nem csupán pitéket vagy kosárkákat, hanem kekszeket is süthetünk.

Az alapfogások megegyeznek: dolgozzunk hideg zsiradékkal, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben. Ezután kedvünkre kiszaggathatjuk. Az amerikai típusú cookie-k tésztája lágyabb, ezekből szaggatás helyett formázzunk gömböket, majd lapítsuk el a sütőpapírral bélelt sütőlemezen.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha kakaóporral, kókuszreszelékkel, őrölt mandulával, mogyoróval vagy dióval ízesítenénk a keksztésztát, ezek mennyiségét mindig a liszt mennyiségéből vonjuk le. Amennyiben viszont némi darabolt mandulát, netán csokipasztillát adnánk a tésztához, azokat további hozzávalóként vegyük számításba. Kekszeknél nyugodtan gondolkodjunk alternatív alapanyagokban! Gluténmentes táplálkozás esetén a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel, mandulaliszttel vagy (fehér) rizsliszttel válthatjuk ki. A cukor nádcukorral vagy eritrittel helyettesíthető, a laktózérzékenyek pedig a zsiradékot növényi margarinra cserélhetik.

Mit adhatunk még a keksztésztához? Ha az előbb már említett durvára tört mogyoróra, dióra, mandulára esik a választásunk, vessünk be egy aprócska trükköt! A magvakat forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva kissé pirítsuk meg, így sokkal intenzívebb lesz az ízük a kész kekszben. A kakaó, a fahéj és a vanília mellett citrom- és narancshéjat, mézesfűszer-keveréket, szegfűszeget, szegfűborsot vagy kardamommagot is használhatunk. A tésztába keverhetünk aszalt gyümölcsöt, például mazsolát, áfonyát, meggyet vagy csíkokra vágott sárgabarackot, valamint csokipasztillát, vajkaramellát vagy durvára darabolt ét-, tej- és fehércsokit. A tetejükre pedig akár színes cukorka is kerülhet. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha tovább variálnánk az egyébként is finom kekszünket, töltsük meg! Két egyforma kekszet vagy egy „tele” és egy formára szaggatott „lyukas” kekszet is megtölthetünk. Sűrűbb lekvárral (például savanykás meggy- és málnalekvárral, karácsonykor narancslekvárral vagy klasszikus szilva- és barackízzel), mogyorókrémmel, dulce de leche töltelékkel (azaz házilag főzött karamellizált tejkrémmel), vagy egyszerűen olvasztott csokoládéval egyaránt ízesíthető. Sőt! Itt a nyár: két omlós keksz közé még fagylalt is kerülhet.

A keksz tápláló tízóraiként vagy uzsonnaként is szolgálhat. Ehhez elég, ha teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet, zabpehelylisztet, tönkölylisztet használunk, vagy értékes olajos magokkal dúsítjuk a tésztát. Joghurtos, illetve Creme VEGA-val készített mártogatósok mellé tálalva remek kiegészítői lesznek az egészséges kisétkezéseknek.

Töltsük meg a kekszes dobozt! Azok a bizonyos fémdobozok nemcsak karácsonykor, hanem egész évben remek nassolnivalót biztosítanak a családnak. A legtöbb keksz ugyanis jól záródó dobozban, száraz, hűvös, fénytől óvott helyen akár két hétig is eláll.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!