Tippek és tévhitek a befőzésről

Dátum 2018. július 18.

Nyáron szerencsére tobzódunk a friss gyümölcsökben, harsogó ízekben. Jó ebből elmenteni valamennyit a hűvösebb napokra is!

Először is négy közkeletű tévhitet szeretnénk eloszlatni a befőzéssel kapcsolatban:

1. Befőzni csak a nagymamák tudnak és szoktak: hamis

Tény, hogy egy hétpróbás nagyinak vélhetően a kezében van a technika, de nyugodtan hozzá lehet fogni bármely életkorban.

2. Eltenni csak fekete öves konyhatündérek tudnak: téves

A befőzés nem annyira bonyolult konyhatechnikai eljárás, akiben a kedv megvan hozzá és akad valamennyi konyhai jártassága, nem kell, hogy tartson tőle.

3. Hatalmas mennyiségekkel kell dolgozni, nem lehet látni a végét: téves.

Akár pár üveg lekvárt is be lehet főzni, senki nem mondta, hogy a lekvárfőzés kizárólag 5-10 kiló fölött kezdődik. Ha többféle gyümölcsből készül nyáron egy-két üveggel, akkor is elég jó munícióval indulhatunk majd télen. Persze csak ha kibírjuk, hogy addig nem bontjuk fel az üvegeket.

4. Tartósítószer nélkül nem lehet otthoni körülmények között biztonságosan eltenni: hamis.

Szerencsére otthon is bátran készíthetünk tartósítószer-mentes lekvárokat, csak ismerni kell hozzá a megfelelő technikákat.

Tippek befőzéshez:

  • Üvegből használhatunk régit, de fedőből érdemes újat venni, nagyobb boltok polcain befőzési időszakban megtalálhatjuk őket. Sajnos, ha a tető nem zár rendesen, hamar megromolhat a lekvár, amivel sokat dolgoztunk.
     
  • Bár alapvetően jó törekedni a háztartásban a műanyagok használatának csökkentésére, a befőzőfóliát érdemes bevetni eltevésnél. Így hermetikusan zárhatjuk a kincset rejtő üvegeket.
     
  • Mind az üvegeket, mind a tetőket nagyon alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell. Az üvegeket tehetjük a sütőbe is 20 percre, vagy mikróba két percre, a tetőket lobogó vízben főzzük ki.
     
  • Fertőtlenítés után már ne törölgessük az üvegeket, hiszen a konyharuhák is tele lehetnek baktériumokkal, csak kívülről fogjuk meg őket konyharuhával, nehogy megégessük magunkat.
     
  • Befőzéshez mindig ép és friss gyümölcsöket használjunk. A romlásnak indult részeket mindig vágjuk ki!
     
  • Fontos figyelni arra, hogy a szirup vagy szósz mindig lefedje a gyümölcsöket, zöldségeket! Ez is a tartósítást segíti elő.
  • Ha felpúposodna a tető, vagy azt vesszük észre, hogy valami szivárog az üvegből, akkor bármily szívfájdalom is, de ki kell dobni az üveget a tartalmával együtt, még akkor is, ha a színén, vagy a szagán nem érzékelünk semmi különöset. Ezek az elváltozások ugyanis olyan baktériumok jelenlétét jelezhetik, melyek elfogyasztása akár mérgezést is okozhat.
     
  • Bátran kísérletezzünk izgalmas ízpárosításokkal!
     
  • Ha van otthon kenyérsütő gépünk, érdemes megnézni a leírásánál, hogy nem lehet-e benne lekvárt is készíteni. Az újabb gépek egy része már tudja ezt a funkciót is. Kisebb adagnál időt és energiát spórolhatunk meg, ha a gépet használjuk.
     
  • Nyugodtan próbálgassunk alternatív édesítőszereket, keressünk hozzá bevált recepteket!
     
  • Ha a lekvár már jól megy, bátran próbálkozhatunk a befőttekkel, szörpökkel is!
     
  • Az elkészült üvegeket tároljuk száraz, hűvös helyen, és mindegyikre írjuk rá, hogy mikor készítettük!

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-17
2 Kedvelés

Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!

Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-04
5 Kedvelés

A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet

Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-15
4 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!