Tippek és tévhitek a befőzésről

Dátum 2018. július 18.

Nyáron szerencsére tobzódunk a friss gyümölcsökben, harsogó ízekben. Jó ebből elmenteni valamennyit a hűvösebb napokra is!

Először is négy közkeletű tévhitet szeretnénk eloszlatni a befőzéssel kapcsolatban:

1. Befőzni csak a nagymamák tudnak és szoktak: hamis

Tény, hogy egy hétpróbás nagyinak vélhetően a kezében van a technika, de nyugodtan hozzá lehet fogni bármely életkorban.

2. Eltenni csak fekete öves konyhatündérek tudnak: téves

A befőzés nem annyira bonyolult konyhatechnikai eljárás, akiben a kedv megvan hozzá és akad valamennyi konyhai jártassága, nem kell, hogy tartson tőle.

3. Hatalmas mennyiségekkel kell dolgozni, nem lehet látni a végét: téves.

Akár pár üveg lekvárt is be lehet főzni, senki nem mondta, hogy a lekvárfőzés kizárólag 5-10 kiló fölött kezdődik. Ha többféle gyümölcsből készül nyáron egy-két üveggel, akkor is elég jó munícióval indulhatunk majd télen. Persze csak ha kibírjuk, hogy addig nem bontjuk fel az üvegeket.

4. Tartósítószer nélkül nem lehet otthoni körülmények között biztonságosan eltenni: hamis.

Szerencsére otthon is bátran készíthetünk tartósítószer-mentes lekvárokat, csak ismerni kell hozzá a megfelelő technikákat.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek befőzéshez:

  • Üvegből használhatunk régit, de fedőből érdemes újat venni, nagyobb boltok polcain befőzési időszakban megtalálhatjuk őket. Sajnos, ha a tető nem zár rendesen, hamar megromolhat a lekvár, amivel sokat dolgoztunk.
     
  • Bár alapvetően jó törekedni a háztartásban a műanyagok használatának csökkentésére, a befőzőfóliát érdemes bevetni eltevésnél. Így hermetikusan zárhatjuk a kincset rejtő üvegeket.
     
  • Mind az üvegeket, mind a tetőket nagyon alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell. Az üvegeket tehetjük a sütőbe is 20 percre, vagy mikróba két percre, a tetőket lobogó vízben főzzük ki.
     
  • Fertőtlenítés után már ne törölgessük az üvegeket, hiszen a konyharuhák is tele lehetnek baktériumokkal, csak kívülről fogjuk meg őket konyharuhával, nehogy megégessük magunkat.
     
  • Befőzéshez mindig ép és friss gyümölcsöket használjunk. A romlásnak indult részeket mindig vágjuk ki!
     
  • Fontos figyelni arra, hogy a szirup vagy szósz mindig lefedje a gyümölcsöket, zöldségeket! Ez is a tartósítást segíti elő.

 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

  • Ha felpúposodna a tető, vagy azt vesszük észre, hogy valami szivárog az üvegből, akkor bármily szívfájdalom is, de ki kell dobni az üveget a tartalmával együtt, még akkor is, ha a színén, vagy a szagán nem érzékelünk semmi különöset. Ezek az elváltozások ugyanis olyan baktériumok jelenlétét jelezhetik, melyek elfogyasztása akár mérgezést is okozhat.
     
  • Bátran kísérletezzünk izgalmas ízpárosításokkal!
     
  • Ha van otthon kenyérsütő gépünk, érdemes megnézni a leírásánál, hogy nem lehet-e benne lekvárt is készíteni. Az újabb gépek egy része már tudja ezt a funkciót is. Kisebb adagnál időt és energiát spórolhatunk meg, ha a gépet használjuk.
     
  • Nyugodtan próbálgassunk alternatív édesítőszereket, keressünk hozzá bevált recepteket!
     
  • Ha a lekvár már jól megy, bátran próbálkozhatunk a befőttekkel, egzotikusabb szörpökkel is!
     
  • Az elkészült üvegeket tároljuk száraz, hűvös helyen, és mindegyikre írjuk rá, hogy mikor készítettük!

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-18
0 Kedvelés

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!