3 tipp az ünnepi asztalra
2019. december 18.Az ünnepek előtt a bőség zavara elbizonytalaníthat minket azzal kapcsolatban, vajon milyen sütemények is kerüljenek az asztalra. Most mutatunk három egyszerű megoldást.
Torta
A torta szinte minden alkalomra jó, hálás, dekoratív, sokan szeretik. Ráadásul az ünnepnek is megvannak a jellegzetes, hagyományos tortareceptjei. Válogassunk ezek közül és a siker is garantált lesz. A tortadekorációban a legújabb trend a minél inkább letisztult stílus.
Ha követjük a nemzetközi trendeket, még akár élő növénnyel is kiegészíthetjük a dekorációt. Akár apró fenyőágakkal is körbe rakhatjuk a tálalót. Ne féljünk az új, szokatlanabb megoldásoktól, ezekkel csak tovább fűszerezhetjük az ünnepi készülődés finom perceit.
Aki a tortakészítés terén bizonytalan kicsit, korábbi írásainkban találhat pár hasznos tippet.
Ünnepi színek
A fehér süteményekről a hetekben már írtunk, de akkor sem tévedhetünk nagyot, ha a süteményeinket ünnepi színekbe öltöztetjük. A fehér mellett kiváló választás lehet a piros, a zöld, az arany és az ezüst is. A színes sütemények - legyen az aprósütemény, gyümölcskenyér, vagy akár torta - az ünnepi asztal díszei lehetnek, mintegy dekorációként is funkcionálva.
Ünnepi formák
Ahogy az ünnepnek megvannak a jellegzetes színei, ugyanúgy vannak jellegzetes formák is, melyek visszaköszönhetnek a süteményeken is. A csillag, a fenyő, a szív, az angyal formák mind-mind csodásan mutatnak a tálalókon, kínálókon. De a formák közül az állatok is igen közkedveltek lehetnek. A sütemények díszítésénél a porcukrot és a kókuszt is használhatjuk a hó szimbolizálására. Érdemes előkeresni a régi családi kiszúrókat is, melyek az ünnep, a hagyományok folytonosságát tarthatják fent. Ha ugyanolyan szív alakú sütemény van az asztalon, melyet a nagymamánk is készített, egészen biztosan megmelegszik a lelkünk és az ünnep is könnyebben költözik az szívünkbe.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.