Citrusok a sütiben - így készítsd elő őket
A különböző citrusfélék nagyon jó alapanyagai lehetnek dzsemeknek és süteményeknek is. Most megmutatjuk, hogyan kell előkészíteni őket.
A távolról érkező citrusok (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, pomelo) héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik, hogy a szállítás során megőrizzék állagukat. Továbbá miután a legtöbb esetben éretlenül szedik le őket a fákról, olyan szerekkel is kezelik őket, amelyekkel elősegítik az érésüket.
Kezeletlen gyümölcsöket használjunk
Ezért azoknak a gyümölcsöknek a héját, amelyekről nem tudjuk pontosan, hogy kezeletlenek-e, ne használjuk fel a sütemények ízesítésére. Kezeletlen héjú gyümölcsöket is kaphatunk, de mindenképpen kicsit utána kell járnunk egy biztos beszerzési forrásnak, illetve arra is számíthatunk, hogy ezeknek az ára magasabb lesz, mint a vegyszerekkel kezelt társaiké.
Kaphatók bio minősítésű citrusok is ezeknek a héján csak egy viaszréteget találhatunk, melyet a felhasználás előtt úgy tudunk eltávolítani, hogy forró vízzel lemossuk a gyümölcsöket. Ha bio, vagy kezeletlen gyümölccsel dolgozunk, tegyük egy tálba és forrázzuk le annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Egy kanál segítségével forgassuk is meg őket a forró vízben, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a víz.
Ha ezzel elkészültünk, vegyük ki a gyümölcsöket és meleg vízzel is mossuk át őket a csap alatt. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy mindent leszedtünk a héjról, egy erre rendszeresített szivaccsal vagy kefével is dörzsöljük át mindet.
Tippek a citrusfélék filézéséhez
A citrusok külső héja elég vastag és aromás is, ellenben a vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés és elronthatja a sütinket. Egy recés, rövidebb pengéjű késsel vágjuk le a gyümölcs “talpát” és tetejét.
Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcsöt egy olyan deszkára, ami nem vette még át más alapanyagok (például hagyma) ízét.
Utána nyessük le a gyümölcs külső, vastag héját. A meghámozott gyümölcsöt fogjuk a kezünkbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, azaz filézzük ki. A héjakat a tenyerünkbe fogva a kevés levet még kifacsarthatjuk és hozzáadhatjuk a készülő finomsághoz.
Kapcsolódó cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)