Citrusok a sütiben - így készítsd elő őket
A különböző citrusfélék nagyon jó alapanyagai lehetnek dzsemeknek és süteményeknek is. Most megmutatjuk, hogyan kell előkészíteni őket.
A távolról érkező citrusok (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, pomelo) héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik, hogy a szállítás során megőrizzék állagukat. Továbbá miután a legtöbb esetben éretlenül szedik le őket a fákról, olyan szerekkel is kezelik őket, amelyekkel elősegítik az érésüket.
Kezeletlen gyümölcsöket használjunk
Ezért azoknak a gyümölcsöknek a héját, amelyekről nem tudjuk pontosan, hogy kezeletlenek-e, ne használjuk fel a sütemények ízesítésére. Kezeletlen héjú gyümölcsöket is kaphatunk, de mindenképpen kicsit utána kell járnunk egy biztos beszerzési forrásnak, illetve arra is számíthatunk, hogy ezeknek az ára magasabb lesz, mint a vegyszerekkel kezelt társaiké.
Kaphatók bio minősítésű citrusok is ezeknek a héján csak egy viaszréteget találhatunk, melyet a felhasználás előtt úgy tudunk eltávolítani, hogy forró vízzel lemossuk a gyümölcsöket. Ha bio, vagy kezeletlen gyümölccsel dolgozunk, tegyük egy tálba és forrázzuk le annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Egy kanál segítségével forgassuk is meg őket a forró vízben, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a víz.
Ha ezzel elkészültünk, vegyük ki a gyümölcsöket és meleg vízzel is mossuk át őket a csap alatt. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy mindent leszedtünk a héjról, egy erre rendszeresített szivaccsal vagy kefével is dörzsöljük át mindet.
Tippek a citrusfélék filézéséhez
A citrusok külső héja elég vastag és aromás is, ellenben a vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés és elronthatja a sütinket. Egy recés, rövidebb pengéjű késsel vágjuk le a gyümölcs “talpát” és tetejét.
Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcsöt egy olyan deszkára, ami nem vette még át más alapanyagok (például hagyma) ízét.
Utána nyessük le a gyümölcs külső, vastag héját. A meghámozott gyümölcsöt fogjuk a kezünkbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, azaz filézzük ki. A héjakat a tenyerünkbe fogva a kevés levet még kifacsarthatjuk és hozzáadhatjuk a készülő finomsághoz.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
