Citrusok a sütiben - így készítsd elő őket
A különböző citrusfélék nagyon jó alapanyagai lehetnek dzsemeknek és süteményeknek is. Most megmutatjuk, hogyan kell előkészíteni őket.
A távolról érkező citrusok (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, pomelo) héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik, hogy a szállítás során megőrizzék állagukat. Továbbá miután a legtöbb esetben éretlenül szedik le őket a fákról, olyan szerekkel is kezelik őket, amelyekkel elősegítik az érésüket.
Kezeletlen gyümölcsöket használjunk
Ezért azoknak a gyümölcsöknek a héját, amelyekről nem tudjuk pontosan, hogy kezeletlenek-e, ne használjuk fel a sütemények ízesítésére. Kezeletlen héjú gyümölcsöket is kaphatunk, de mindenképpen kicsit utána kell járnunk egy biztos beszerzési forrásnak, illetve arra is számíthatunk, hogy ezeknek az ára magasabb lesz, mint a vegyszerekkel kezelt társaiké.
Kaphatók bio minősítésű citrusok is ezeknek a héján csak egy viaszréteget találhatunk, melyet a felhasználás előtt úgy tudunk eltávolítani, hogy forró vízzel lemossuk a gyümölcsöket. Ha bio, vagy kezeletlen gyümölccsel dolgozunk, tegyük egy tálba és forrázzuk le annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Egy kanál segítségével forgassuk is meg őket a forró vízben, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a víz.
Ha ezzel elkészültünk, vegyük ki a gyümölcsöket és meleg vízzel is mossuk át őket a csap alatt. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy mindent leszedtünk a héjról, egy erre rendszeresített szivaccsal vagy kefével is dörzsöljük át mindet.
Tippek a citrusfélék filézéséhez
A citrusok külső héja elég vastag és aromás is, ellenben a vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés és elronthatja a sütinket. Egy recés, rövidebb pengéjű késsel vágjuk le a gyümölcs “talpát” és tetejét.
Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcsöt egy olyan deszkára, ami nem vette még át más alapanyagok (például hagyma) ízét.
Utána nyessük le a gyümölcs külső, vastag héját. A meghámozott gyümölcsöt fogjuk a kezünkbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, azaz filézzük ki. A héjakat a tenyerünkbe fogva a kevés levet még kifacsarthatjuk és hozzáadhatjuk a készülő finomsághoz.
A távolról érkező citrusok héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik a szállítás során. Mivel éretlenül szedik le őket, olyan szerekkel is kezelik, amelyek elősegítik az érést. Ezért csak kezeletlen vagy bio citrusok héját használjuk sütéshez.
Kezeletlen gyümölcsöket beszerzési forrásunk után kell érdeklődni, áruk magasabb lesz. Bio minősítésű citrusokon csak viaszréteget találunk, amit forró vízzel eltávolíthatunk. Mindig tájékozódj a beszállítónál a kezelésről.
Tedd tálba és forrázzd le annyi forró vízzel, amennyi ellepi őket. Kanállal forgasd meg a forró vízben, hogy mindenhol érje a víz. Vedd ki és meleg vízzel mosd át, majd szivaccsal vagy kefével dörzsöld át.
A vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés ízű és elronthatja a sütemény ízét. A külső héj aromás és hasznos, de a belső hártyáktól meg kell szabadulni.
Recés, rövidebb pengéjű késsel vágd le a gyümölcs "talpát" és tetejét. Tedd olyan deszkára, ami nem vette át más alapanyagok ízét. Utána nyesd le a külső, vastag héját körkörösen.
A meghámozott gyümölcsöt fogd a kezedbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágd ki a gyümölcs húsát. Így tiszta, hártya nélküli gerezdeket kapsz, amelyek nem teszik keserűvé a sütit.
A héjakat a tenyeredbe fogva a kevés levet még kifacsarhatod és hozzáadhatod a készülő finomsághoz. Így semmi sem megy kárba, és még extra ízt is nyersz.
Recés, rövidebb pengéjű kés ideális, mert jobban tapad a citrus héjához és könnyebben vágható vele. A sima pengéjű kés könnyen megcsúszik a citrus felületén.
Olyan deszkát használj, ami nem vette át más alapanyagok (például hagyma) ízét. A citrusok erős aromája miatt fontos a tiszta, semleges felület használata.
A kezeletlen vagy bio citrusok előállítása költségesebb, mivel nem használnak tartósító vegyszereket és speciális tárolási, szállítási körülmények szükségesek. Az egészségügyi előnyök miatt mégis érdemes választani őket sütéshez.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
