Citrusok a sütiben - így készítsd elő őket

Dátum 2019. október 31.

A különböző citrusfélék nagyon jó alapanyagai lehetnek dzsemeknek és süteményeknek is. Most megmutatjuk, hogyan kell előkészíteni őket.

A távolról érkező citrusok (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, pomelo) héját rengeteg erős vegyszerrel kezelhetik, hogy a szállítás során megőrizzék állagukat. Továbbá miután a legtöbb esetben éretlenül szedik le őket a fákról, olyan szerekkel is kezelik őket, amelyekkel elősegítik az érésüket.

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kezeletlen gyümölcsöket használjunk

Ezért azoknak a gyümölcsöknek a héját, amelyekről nem tudjuk pontosan, hogy kezeletlenek-e, ne használjuk fel a sütemények ízesítésére. Kezeletlen héjú gyümölcsöket is kaphatunk, de mindenképpen kicsit utána kell járnunk egy biztos beszerzési forrásnak, illetve arra is számíthatunk, hogy ezeknek az ára magasabb lesz, mint a vegyszerekkel kezelt társaiké.

Kaphatók bio minősítésű citrusok is ezeknek a héján csak egy viaszréteget találhatunk, melyet a felhasználás előtt úgy tudunk eltávolítani, hogy forró vízzel lemossuk a gyümölcsöket. Ha bio, vagy kezeletlen gyümölccsel dolgozunk, tegyük egy tálba és forrázzuk le annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Egy kanál segítségével forgassuk is meg őket a forró vízben, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a víz.

Ha ezzel elkészültünk, vegyük ki a gyümölcsöket és meleg vízzel is mossuk át őket a csap alatt. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy mindent leszedtünk a héjról, egy erre rendszeresített szivaccsal vagy kefével is dörzsöljük át mindet.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek a citrusfélék filézéséhez

A citrusok külső héja elég vastag és aromás is, ellenben a vastag héj alatt és a gerezdek között található vékony hártya kesernyés és elronthatja a sütinket. Egy recés, rövidebb pengéjű késsel vágjuk le a gyümölcs “talpát” és tetejét.

Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcsöt egy olyan deszkára, ami nem vette még át más alapanyagok (például hagyma) ízét. 

Utána nyessük le a gyümölcs külső, vastag héját.  A meghámozott gyümölcsöt fogjuk a kezünkbe és enyhén ferdén, a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, azaz filézzük ki. A héjakat a tenyerünkbe fogva a kevés levet még kifacsarthatjuk és hozzáadhatjuk a készülő finomsághoz.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!