Gofri, az édes street food: otthoni kiadás

Dátum 2019. március 22.
Ha a jelenlegi helyzet úgy hozta, hogy otthon kell tartózkodnunk a négy fal között, próbáljuk meg kreatívan eltölteni ezt az időt, és kísérletezzünk új receptekkel! A gofri világnapja alkalmából most összegyűjtöttünk pár érdekességet, és szuper receptet.

A gofrit a világon bár sok helyen szeretik és fogyasztják, elsősorban Amerikában és Belgiumban népszerű. Eszik mézzel, egyéb szirupokkal, friss gyümölcsökkel, fagylalttal és gyakorta csak tejszínhabbal.

Kinézete alapján azt gondolhatnánk, a gofri kifejezetten egy újkori gasztro-vívmány, de meglepő módon ez nem így van, hiszen már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A gofrira ma oly jellemző, összetéveszthetetlen bordázott megjelenés egy kreatív kézműves ötlete volt.  A jellegzetes forma a méhkaptár mintázatára emlékeztet (melynek neve franciául gaufre), innen ered a népszerű finomság neve.

Persze gofriból is többféle van, Belgiumban több névvel is illetik: gaufre, wafel és waffel néven is találkozhatunk vele. És nem kizárólag azért, mert a flamand és vallon elnevezés különbözik, hanem mert a tészta receptje, a forma, de még az ízesítés sem ugyanaz.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kevesen gondolnák, de a gofri történetének fenntarthatósági vonatkozása is van: a belga cukrászok által készített első receptek Németalföldön ugyanis a maradékfelhasználás jegyében születtek, hogy ne kelljen alapanyagot kidobni. A cukrászok a vaslapok mintázatának lenyomatába mézet csorgattak, és úgy árusították ezt a finomságot.

Az amerikai “waffle”-változat az amerikaiak számára készült az 1964. évi new york-i világkiállítás alkalmából. Amerikában, ahogy gyakorta a filmekben is láthatjuk, valóban reggelire fogyasztják szalonnával és juharsziruppal. Ha egy amerikai találkozik az édes gofri intézményével, alaposan meg is lepődik rajta, hogy vannak olyan helyek, ahol édességként fogyasztják.

Most, hogy már mindent megtudtunk a gofri történetéről, nincs más hátra, mint megízlelni ezt a fenséges finomságot! 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-18
0 Kedvelés

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!