Gofri, az édes street food: otthoni kiadás

Dátum 2019. március 22.

A gofri világnapja alkalmából most összegyűjtöttünk pár érdekességet, és szuper receptet.

A gofrit a világon bár sok helyen szeretik és fogyasztják, elsősorban Amerikában és Belgiumban népszerű. Eszik mézzel, egyéb szirupokkal, friss gyümölcsökkel, fagylalttal és gyakorta csak tejszínhabbal.

Kinézete alapján azt gondolhatnánk, a gofri kifejezetten egy újkori gasztro-vívmány, de meglepő módon ez nem így van, hiszen már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat.

Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A gofri eredete

A gofrira ma oly jellemző, összetéveszthetetlen bordázott megjelenés egy kreatív kézműves ötlete volt.  A jellegzetes forma a méhkaptár mintázatára emlékeztet (melynek neve franciául gaufre), innen ered a népszerű finomság neve.

A gofri történetének fenntarthatósági vonatkozása is van: a belga cukrászok által készített első receptek Németalföldön ugyanis a maradékfelhasználás jegyében születtek, hogy ne kelljen alapanyagot kidobni. A cukrászok a vaslapok mintázatának lenyomatába mézet csorgattak, és úgy árusították ezt a finomságot.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gofri változatok

Persze gofriból is többféle van, Belgiumban több névvel is illetik: gaufre, wafel és waffel néven is találkozhatunk vele. És nem kizárólag azért, mert a flamand és vallon elnevezés különbözik, hanem mert a tészta receptje, a forma, de még az ízesítés sem ugyanaz.

Az amerikai “waffle”-változat az amerikaiak számára készült az 1964. évi new york-i világkiállítás alkalmából. Amerikában, ahogy gyakorta a filmekben is láthatjuk, valóban reggelire fogyasztják szalonnával és juharsziruppal. Ha egy amerikai találkozik az édes gofri intézményével, alaposan meg is lepődik rajta, hogy vannak olyan helyek, ahol édességként fogyasztják.

Most, hogy már mindent megtudtunk a gofri történetéről, nincs más hátra, mint megízlelni ezt a fenséges finomságot

Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!