Gofri, az édes street food: otthoni kiadás
2019. március 22.A gofri amennyire egyszerű, annyira nagyszerű sütemény, amit kár lenne nem kipróbálni, ezért összegyűjtöttünk néhány szuper receptet és pár érdekességet, amit talán még te sem tudtál róla.
A gofrit a világon bár sok helyen szeretik és fogyasztják, elsősorban Amerikában és Belgiumban népszerű. Eszik mézzel, egyéb szirupokkal, friss gyümölcsökkel, fagylalttal és gyakorta csak tejszínhabbal.
Kinézete alapján azt gondolhatnánk, a gofri kifejezetten egy újkori gasztro-vívmány, de meglepő módon ez nem így van, hiszen már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat.
A gofri eredete
A gofrira ma oly jellemző, összetéveszthetetlen bordázott megjelenés egy kreatív kézműves ötlete volt. A jellegzetes forma a méhkaptár mintázatára emlékeztet (melynek neve franciául gaufre), innen ered a népszerű finomság neve.
A gofri történetének fenntarthatósági vonatkozása is van: a belga cukrászok által készített első receptek Németalföldön ugyanis a maradékfelhasználás jegyében születtek, hogy ne kelljen alapanyagot kidobni. A cukrászok a vaslapok mintázatának lenyomatába mézet csorgattak, és úgy árusították ezt a finomságot.
Gofri változatok
Persze gofriból is többféle van, Belgiumban több névvel is illetik: gaufre, wafel és waffel néven is találkozhatunk vele. És nem kizárólag azért, mert a flamand és vallon elnevezés különbözik, hanem mert a tészta receptje, a forma, de még az ízesítés sem ugyanaz.
Az amerikai “waffle”-változat az amerikaiak számára készült az 1964. évi new york-i világkiállítás alkalmából. Amerikában, ahogy gyakorta a filmekben is láthatjuk, valóban reggelire fogyasztják szalonnával és juharsziruppal. Ha egy amerikai találkozik az édes gofri intézményével, alaposan meg is lepődik rajta, hogy vannak olyan helyek, ahol édességként fogyasztják.
Most, hogy már mindent megtudtunk a gofri történetéről, nincs más hátra, mint megízlelni ezt a fenséges finomságot!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!