Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?
Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…
Gombócot ebédre!
Népszerűségükön nem is csodálkozunk, inkább számba vesszük a finomabbnál finomabb verziókat.
A gombóc, nudli, derelye triót senkinek sem kell bemutatni, mindegyik burgonyás alaptésztából készül. Gombócból a szilvás és a sárgabarackos talán a két legismertebb, a gyümölcsbe a mag helyére kockacukrot rejtünk, majd miután kifőztük a gombócokat, megforgatjuk pirított zsemlemorzsában. Aztán jöhet az elmaradhatatlan fahéjas porcukor! Ha szeretjük az előbb már említett barackos és szilvás töltött gombócokat, tegyünk egy próbát, és készítsük el burgonyás tészta helyett túróssal is.
Apropó, túró!
A túrógombócokat, illetve túrós gombócokat lehet még variálni! Jöjjön először a nagy klasszikus túrógombóc, amelyről tudjuk, hogy sokaknál mumus – szétesik vagy épp túl kemény lesz –, de jó hír, hogy egy klassz alaprecepttel és néhány apró praktika betartásával szinte elronthatatlan. És hogy mik ezek a praktikák, trükkök? Félzsíros, szitán áttört túróból készítsük, és semmiképpen se spóroljunk a pihentetési időn! Ezalatt a búzadara szépen megszívja magát, ami nagyon fontos ahhoz, hogy ne essen szét a gombócunk. A másik „gombócgyilkos” pedig maga a főzővíz. Ennél a mozzanatnál is legyünk türelmesek, épp csak gyöngyözzön a víz, hiszen ha erősen forr, egyszerűen „szétveri” a puha, főlő gombócokat. Legyen szó túrógombócról, burgonyás vagy túrós tésztájú töltött gombócról, a próbáról se feledkezzünk el, azaz ha már főttnek érezzük a gombócokat, vegyünk ki egyet a főzővízből, és vágjuk ketté. Ha még kissé nyers a közepe, a többit főzzük tovább.
Változatok gombócra!
Létezik másfajta túrós gombóc is, amit még kifőzni sem kell. Ez a grízes gombóc, a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszertje. Készítünk egy sűrű tejbegrízt, hagyjuk kihűlni és megdermedni, majd összedolgozzuk áttört túróval, cukorral és egyéb ízesítőkkel. Végül ejtsünk szót a könnyen vegánbaráttá tehető köleses gombócról, vagyis hamis „túrógombócról” is, amely tejben – vagy növényi tejben – főtt kölesből készül. Túrót nem látott, mégis túrós? Igen, mert lágy és puha, így állagában hozza a túrógombóc-érzetet. Ízesíthető citromhéjjal, vaníliával, és hasonlóan a többi gombóchoz, pirított zsemlemorzsába forgathatjuk. Persze ez sem kötelező, a gombócoknak a pirított diós, netán mákos „bunda” is jól áll. Amelyik gombócban nincs gyümölcs, ahhoz kínálhatunk lekvárt, és mindhez jól illik a vaníliasodó.
Itt a tél, jönnek a hütte-élmények. A sípályák melletti melegedők egyik legfinomabb desszertje a gőzgombóc. Ennek a gombócnak az a különlegessége, hogy kelt tésztából készül, és nem kifőzik, hanem gőzölik. Általában mákos és szilvás ízvilágú.
Apró gombócok, sütés nélküli desszertek
A másik népszerű gombócfajta a sütés nélküli desszertek végeláthatatlan sora. Ezeket az apró finomságokat gyerekekkel is elkészíthetjük. Fő összetevőik valamilyen darált keksz vagy például zabpehely, őrölt dió, mogyoró, mandula, lehet túrós, kerülhet bele olvasztott zsiradék és lekvár is. Ha zabpelyhet, zsírszegény túrót, kevés gyümölcsöt választunk és alternatív édesítőszert használunk, akár diétás desszertként is megállják a helyüket.
Hempergethetjük kókuszreszelékbe, belemárthatjuk olvasztott csokiba akárcsak egy bonbont. Sőt! Bonbonra emlékeztető apró desszerteket még marcipánból is készíthetünk, akár sütés nélküli, akár sütőben készült verzióban. Közeleg a karácsony, ezeket az apróságokat érdemes felvenni az ünnepi sütis listánkra is: a zserbós, tiramisus, kakaós, narancsos, mézes vagy épp fahéjas ízvilágú golyócskák tökéletes vendégvárók.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
