Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?
2021. november 26.Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…
Gombócot ebédre!
Népszerűségükön nem is csodálkozunk, inkább számba vesszük a finomabbnál finomabb verziókat.
A gombóc, nudli, derelye triót senkinek sem kell bemutatni, mindegyik burgonyás alaptésztából készül. Gombócból a szilvás és a sárgabarackos talán a két legismertebb, a gyümölcsbe a mag helyére kockacukrot rejtünk, majd miután kifőztük a gombócokat, megforgatjuk pirított zsemlemorzsában. Aztán jöhet az elmaradhatatlan fahéjas porcukor! Ha szeretjük az előbb már említett barackos és szilvás töltött gombócokat, tegyünk egy próbát, és készítsük el burgonyás tészta helyett túróssal is.
Apropó, túró!
A túrógombócokat, illetve túrós gombócokat lehet még variálni! Jöjjön először a nagy klasszikus túrógombóc, amelyről tudjuk, hogy sokaknál mumus – szétesik vagy épp túl kemény lesz –, de jó hír, hogy egy klassz alaprecepttel és néhány apró praktika betartásával szinte elronthatatlan. És hogy mik ezek a praktikák, trükkök? Félzsíros, szitán áttört túróból készítsük, és semmiképpen se spóroljunk a pihentetési időn! Ezalatt a búzadara szépen megszívja magát, ami nagyon fontos ahhoz, hogy ne essen szét a gombócunk. A másik „gombócgyilkos” pedig maga a főzővíz. Ennél a mozzanatnál is legyünk türelmesek, épp csak gyöngyözzön a víz, hiszen ha erősen forr, egyszerűen „szétveri” a puha, főlő gombócokat. Legyen szó túrógombócról, burgonyás vagy túrós tésztájú töltött gombócról, a próbáról se feledkezzünk el, azaz ha már főttnek érezzük a gombócokat, vegyünk ki egyet a főzővízből, és vágjuk ketté. Ha még kissé nyers a közepe, a többit főzzük tovább.
Változatok gombócra!
Létezik másfajta túrós gombóc is, amit még kifőzni sem kell. Ez a grízes gombóc, a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszertje. Készítünk egy sűrű tejbegrízt, hagyjuk kihűlni és megdermedni, majd összedolgozzuk áttört túróval, cukorral és egyéb ízesítőkkel. Végül ejtsünk szót a könnyen vegánbaráttá tehető köleses gombócról, vagyis hamis „túrógombócról” is, amely tejben – vagy növényi tejben – főtt kölesből készül. Túrót nem látott, mégis túrós? Igen, mert lágy és puha, így állagában hozza a túrógombóc-érzetet. Ízesíthető citromhéjjal, vaníliával, és hasonlóan a többi gombóchoz, pirított zsemlemorzsába forgathatjuk. Persze ez sem kötelező, a gombócoknak a pirított diós, netán mákos „bunda” is jól áll. Amelyik gombócban nincs gyümölcs, ahhoz kínálhatunk lekvárt, és mindhez jól illik a vaníliasodó.
Itt a tél, jönnek a hütte-élmények. A sípályák melletti melegedők egyik legfinomabb desszertje a gőzgombóc. Ennek a gombócnak az a különlegessége, hogy kelt tésztából készül, és nem kifőzik, hanem gőzölik. Általában mákos és szilvás ízvilágú.
Apró gombócok, sütés nélküli desszertek
A másik népszerű gombócfajta a sütés nélküli desszertek végeláthatatlan sora. Ezeket az apró finomságokat gyerekekkel is elkészíthetjük. Fő összetevőik valamilyen darált keksz vagy például zabpehely, őrölt dió, mogyoró, mandula, lehet túrós, kerülhet bele olvasztott zsiradék és lekvár is. Ha zabpelyhet, zsírszegény túrót, kevés gyümölcsöt választunk és alternatív édesítőszert használunk, akár diétás desszertként is megállják a helyüket.
Hempergethetjük kókuszreszelékbe, belemárthatjuk olvasztott csokiba akárcsak egy bonbont. Sőt! Bonbonra emlékeztető apró desszerteket még marcipánból is készíthetünk, akár sütés nélküli, akár sütőben készült verzióban. Közeleg a karácsony, ezeket az apróságokat érdemes felvenni az ünnepi sütis listánkra is: a zserbós, tiramisus, kakaós, narancsos, mézes vagy épp fahéjas ízvilágú golyócskák tökéletes vendégvárók.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.