Így készíts gyümölcskompótot!

Dátum 2022. augusztus 13.

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Kompót vagy befőtt? Van különbség?

Egyes országokban szinonimaként használják, máshol nagyobb különbséget tesznek a kétféle étel között. A kompót francia eredetű szó, és több évszázados múltra tekint vissza. Alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt vagy gyümölcsöket. Kezdetben a gazdagok desszertje volt, hiszen a cukor sokáig drága luxusterméknek számított, később azonban, ahogy olcsóbbá vált az édesítőszer, kifejezetten költséghatékony édességgé vált, ugyanis szinte bármilyen – akár gyengébb minőségű – gyümölcsöt fel lehetett használni hozzá. Sőt, még zöldséget is, gondoljunk csak az egyik legismertebbre, a rebarbarakompótra! Kompótok esetén alapvető a fűszeres szirup, befőttet kevésbé ízesített módon is eltehetünk. Sokan úgy tesznek különbséget befőtt és kompót között, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet pedig elteszik télire, bár tegyük hozzá, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra. Épp ezért érdemes szezon szerint tervezni, és eltenni a kedvenceinket.

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Miből készítsük, hogyan ízesítsük a kompótot?

Első és legfontosabb, hogy alaposan válogassuk ki a felhasznált gyümölcsöt (esetleg zöldséget), ne legyen túlérett, hibás. Ez egyébként befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Választhatunk almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest, az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetünk. Finom együtt az alma és a szilva, a körte és az őszibarack, az előbb említett rebarbara fanyarságához pedig nagyon jól illik az édes eper. A fűszeres sziruphoz használhatunk vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst, adhatunk hozzá gyümölcsleveket. Elkészíthetjük alkoholos verzióban is, például a meggyhez és a szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Felturbózhatjuk a kompótunkat mazsolával vagy más aszalvánnyal.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mi mindenhez tálalhatjuk?

Szögezzük le, a finom, fűszeres kompót önmagában is nagyon finom desszert! Természetesen más édességekhez szintén felhasználhatjuk, például pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet kompót, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja a puha, ízletes gyümölcs. Tálalhatjuk palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tehetjük pudingos desszertek tetejére, és édes bundás kenyérhez (azaz french toasthoz) is mennyei lesz. Említsük még meg, hogy fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői szintén lehetnek, adhatjuk húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Ha pedig már a sajtoknál járunk, egy gondosan összeállított sajttál részeként is megállja a helyét a kedvenc kompótunk.

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!