Így készíts gyümölcskompótot!
Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.
Kompót vagy befőtt? Van különbség?
Egyes országokban szinonimaként használják, máshol nagyobb különbséget tesznek a kétféle étel között. A kompót francia eredetű szó, és több évszázados múltra tekint vissza. Alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt vagy gyümölcsöket. Kezdetben a gazdagok desszertje volt, hiszen a cukor sokáig drága luxusterméknek számított, később azonban, ahogy olcsóbbá vált az édesítőszer, kifejezetten költséghatékony édességgé vált, ugyanis szinte bármilyen – akár gyengébb minőségű – gyümölcsöt fel lehetett használni hozzá. Sőt, még zöldséget is, gondoljunk csak az egyik legismertebbre, a rebarbarakompótra! Kompótok esetén alapvető a fűszeres szirup, befőttet kevésbé ízesített módon is eltehetünk. Sokan úgy tesznek különbséget befőtt és kompót között, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet pedig elteszik télire, bár tegyük hozzá, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra. Épp ezért érdemes szezon szerint tervezni, és eltenni a kedvenceinket.
Miből készítsük, hogyan ízesítsük a kompótot?
Első és legfontosabb, hogy alaposan válogassuk ki a felhasznált gyümölcsöt (esetleg zöldséget), ne legyen túlérett, hibás. Ez egyébként befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Választhatunk almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest, az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetünk. Finom együtt az alma és a szilva, a körte és az őszibarack, az előbb említett rebarbara fanyarságához pedig nagyon jól illik az édes eper. A fűszeres sziruphoz használhatunk vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst, adhatunk hozzá gyümölcsleveket. Elkészíthetjük alkoholos verzióban is, például a meggyhez és a szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Felturbózhatjuk a kompótunkat mazsolával vagy más aszalvánnyal.
Mi mindenhez tálalhatjuk?
Szögezzük le, a finom, fűszeres kompót önmagában is nagyon finom desszert! Természetesen más édességekhez szintén felhasználhatjuk, például pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet kompót, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja a puha, ízletes gyümölcs. Tálalhatjuk palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tehetjük pudingos desszertek tetejére, és édes bundás kenyérhez (azaz french toasthoz) is mennyei lesz. Említsük még meg, hogy fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői szintén lehetnek, adhatjuk húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Ha pedig már a sajtoknál járunk, egy gondosan összeállított sajttál részeként is megállja a helyét a kedvenc kompótunk.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
