Így készíts gyümölcskompótot!
Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.
Kompót vagy befőtt? Van különbség?
Egyes országokban szinonimaként használják, máshol nagyobb különbséget tesznek a kétféle étel között. A kompót francia eredetű szó, és több évszázados múltra tekint vissza. Alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt vagy gyümölcsöket. Kezdetben a gazdagok desszertje volt, hiszen a cukor sokáig drága luxusterméknek számított, később azonban, ahogy olcsóbbá vált az édesítőszer, kifejezetten költséghatékony édességgé vált, ugyanis szinte bármilyen – akár gyengébb minőségű – gyümölcsöt fel lehetett használni hozzá. Sőt, még zöldséget is, gondoljunk csak az egyik legismertebbre, a rebarbarakompótra! Kompótok esetén alapvető a fűszeres szirup, befőttet kevésbé ízesített módon is eltehetünk. Sokan úgy tesznek különbséget befőtt és kompót között, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet pedig elteszik télire, bár tegyük hozzá, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra. Épp ezért érdemes szezon szerint tervezni, és eltenni a kedvenceinket.
Miből készítsük, hogyan ízesítsük a kompótot?
Első és legfontosabb, hogy alaposan válogassuk ki a felhasznált gyümölcsöt (esetleg zöldséget), ne legyen túlérett, hibás. Ez egyébként befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Választhatunk almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest, az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetünk.
Finom együtt az alma és a szilva, a körte és az őszibarack, az előbb említett rebarbara fanyarságához pedig nagyon jól illik az édes eper. A fűszeres sziruphoz használhatunk vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst, adhatunk hozzá gyümölcsleveket. Elkészíthetjük alkoholos verzióban is, például a meggyhez és a szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Felturbózhatjuk a kompótunkat mazsolával vagy más aszalvánnyal.
Mi mindenhez tálalhatjuk?
Szögezzük le, a finom, fűszeres kompót önmagában is nagyon finom desszert! Természetesen más édességekhez szintén felhasználhatjuk, például pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet kompót, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja a puha, ízletes gyümölcs. Tálalhatjuk palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tehetjük pudingos desszertek tetejére, és édes bundás kenyérhez (azaz french toasthoz) is mennyei lesz. Említsük még meg, hogy fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői szintén lehetnek, adhatjuk húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Ha pedig már a sajtoknál járunk, egy gondosan összeállított sajttál részeként is megállja a helyét a kedvenc kompótunk.
A kompót ízesített, fűszeres cukorszirupban megfőzött gyümölcs, míg a befőttet kevésbé ízesítve is el lehet tenni. Sokan úgy tesznek különbséget, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet télire teszik el.
Választhatsz almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest. Az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetsz. Finom az alma-szilva, körte-őszibarack kombináció, vagy rebarbara édes eperrel.
Használhatsz vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst. Adhatsz hozzá gyümölcsleveket is. Felturbózhatod mazsolával vagy más aszalvánnyal a különleges íz érdekében.
Igen! A meggyhez és szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Az alkohol érdekes ízvilágot ad a kompótnak, és elegáns desszertet csinál belőle.
Alaposan válogasd ki a gyümölcsöt, ne legyen túlérett vagy hibás. Ez befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Csak egészséges, jó minőségű gyümölcsöt használj a legjobb eredmény érdekében.
Pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja. Tálalhatod palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához is.
Igen! Fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői is lehetnek. Adhatsz húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Sajttál részeként is megállja a helyét.
Pudingos desszertek tetejére teheted, és édes bundás kenyérhez (french toast) is mennyei lesz. A puha, ízletes gyümölcs szinte minden édes fogást feldobhat.
A kompót alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt. Ez adja a kompót jellegzetes aromás, édes ízét a különböző fűszerekkel együtt.
Igen, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra, mint a befőtt. Érdemes szezon szerint tervezni és eltenni a kedvenceinket a téli hónapokra.