Így készíts gyümölcskompótot!
Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.
Kompót vagy befőtt? Van különbség?
Egyes országokban szinonimaként használják, máshol nagyobb különbséget tesznek a kétféle étel között. A kompót francia eredetű szó, és több évszázados múltra tekint vissza. Alapja egy ízesített, fűszeres cukorszirup, amelyben megfőzik a gyümölcsöt vagy gyümölcsöket. Kezdetben a gazdagok desszertje volt, hiszen a cukor sokáig drága luxusterméknek számított, később azonban, ahogy olcsóbbá vált az édesítőszer, kifejezetten költséghatékony édességgé vált, ugyanis szinte bármilyen – akár gyengébb minőségű – gyümölcsöt fel lehetett használni hozzá. Sőt, még zöldséget is, gondoljunk csak az egyik legismertebbre, a rebarbarakompótra! Kompótok esetén alapvető a fűszeres szirup, befőttet kevésbé ízesített módon is eltehetünk. Sokan úgy tesznek különbséget befőtt és kompót között, hogy a kompótot azonnali fogyasztásra szánják, a befőttet pedig elteszik télire, bár tegyük hozzá, megfelelő tartósítással a kompót ugyanúgy felrakható a kamrapolcra. Épp ezért érdemes szezon szerint tervezni, és eltenni a kedvenceinket.
Miből készítsük, hogyan ízesítsük a kompótot?
Első és legfontosabb, hogy alaposan válogassuk ki a felhasznált gyümölcsöt (esetleg zöldséget), ne legyen túlérett, hibás. Ez egyébként befőttkészítésnél is kulcsfontosságú. Választhatunk almát, körtét, szilvát, őszi- vagy sárgabarackot, meggyet, egrest, az ízben összeillő, egyszerre érő fajtákból vegyes kompótot is készíthetünk. Finom együtt az alma és a szilva, a körte és az őszibarack, az előbb említett rebarbara fanyarságához pedig nagyon jól illik az édes eper. A fűszeres sziruphoz használhatunk vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, csillagánizst, adhatunk hozzá gyümölcsleveket. Elkészíthetjük alkoholos verzióban is, például a meggyhez és a szilvához jól megy a rum, az almához az almabor. Felturbózhatjuk a kompótunkat mazsolával vagy más aszalvánnyal.
Mi mindenhez tálalhatjuk?
Szögezzük le, a finom, fűszeres kompót önmagában is nagyon finom desszert! Természetesen más édességekhez szintén felhasználhatjuk, például pohárkrémekbe, trifle-kbe is kerülhet kompót, a kekszes, mascarponés, tejszínes rétegeket nagyon jól feldobja a puha, ízletes gyümölcs. Tálalhatjuk palacsintához, gofrihoz, tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tehetjük pudingos desszertek tetejére, és édes bundás kenyérhez (azaz french toasthoz) is mennyei lesz. Említsük még meg, hogy fanyarabb ízvilágú kompótok főételek kiegészítői szintén lehetnek, adhatjuk húsokhoz vagy karakteres ízű grillezett sajtokhoz. Ha pedig már a sajtoknál járunk, egy gondosan összeállított sajttál részeként is megállja a helyét a kedvenc kompótunk.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
