Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!
Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!
Alkoholmentes forró italok
A gyerekeket vagy az autóval érkező vendégeinket kínáljuk alkoholmentes italokkal! Ha gyerekpuncsot főzünk, az alkoholos alapot egyszerűen cseréljük le gyümölcsteára, adjunk hozzá gyümölcslevet, fűszereket, cukrot és egyéb ízesítőket. Nincs más dolgunk, mint mindezeket együtt felforralni, majd poharakba adagolni. Amennyiben citrushéjat is teszünk az italba, például narancs- vagy citromkarikákat, mindenképpen kezeletlen héjú gyümölcsöket válasszunk, és a forralást követően távolítsuk el a kész italból. Tea alapú még az inkább felnőttek ízlésére hangolt fűszeres finomság, az indiai masala chai ital is, ezt fekete teából, tejjel főzik.
A gyümölcsös, teás alap mellett tejtermékek felhasználásával is készíthetünk alkoholmentes italokat. Ilyen a forró, ízesített csokoládé, kakaó, karamellás tej, kávés ital. Az italok alapja lehet tehéntej vagy növényi ital: kókuszital, mandulaital, mogyoróital. A csokoládés, karamellás ízekhez jól passzol a vanília – amelyet önmagában is melengető fűszerként tartanak számon – vagy a fahéj. Szuper ötlet csokikanalakat vagy forrócsokibombákat előre elkészíteni, ezeket elegendő a felforrósított tejbe vagy növényi italba tenni, majd kevergetve hagyni feloldódni. A kanalak, bombák szépen becsomagolva gasztroajándéknak is tökéletesek.
Forralt bor, az örök kedvenc
A forralt bor a téli szezon sztárja. Szerencsére nemcsak az adventi vásárokban kortyolgathatjuk, hanem otthon is elkészíthetjük. Főzhetjük vörös- vagy fehérborból, felturbózhatjuk fűszerekkel, kerülhet bele szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér és csillagánizs. A fűszereket a borral együtt melegítsük fel, sokáig forralni viszont nem szükséges, inkább lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük. Jó ötlet az összes kisebb fűszert egy vagy több teatojásba tenni, így a leszűréssel sem kell majd bajlódnunk. Tehetünk bele narancsot, citromot, keverhetjük almalével, narancslével, de önthetünk hozzá likőröket, például Grand Marnier-t vagy Cointreau-t. A bor más forró italok alapja is lehet, például fehérborból és tojáslikőrből télies tojáslikőr-puncsot főzhetünk.
Túl a forralt boron – még több alkoholos ital
Persze nem csupán forralt bort tölthetünk a poharunkba, a rum vagy gin alapú italok is méltán kedveltek. A forró csokoládét a fent említett fűszerek mellett egész nyugodtan dúsíthatjuk egy kis rummal, a kávét ír whiskeyvel, vagy például alkoholos puncs is készülhet gyümölcslé és gin párosításával. Rum alapú még a grog, amely tulajdonképpen nem más, mint egy fűszeres, alkoholos tea. Almalé helyett pedig almabor, azaz cider is bátran felforralható!
Akár alkoholos, akár alkoholmentes az italunk, a díszítésről se feledkezzünk meg! A csokis italok jól mutatnak némi pillecukorral (ezek édesítik is az italt, csak csínján a cukorral, mézzel, juharsziruppal!), mandulaszeletekkel, csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel, kókuszchipsszel a tetejükön. Ha illik az adott ízvilághoz, a pohár szélét díszíthetjük narancs- vagy citromkarikákkal, egész fahéjrúddal, csillagánizsokkal vagy télies, karácsonyi hatást kölcsönző, porcukorral meghintett rozmaring ágacskákkal. A tejszínhabos italok tetejét megszórhatjuk kakaóporral, őrölt fahéjjal, bourbon vaníliás cukorral, majd meglocsolhatjuk csoki- és karamellsziruppal.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
