Kókuszt a sütibe!
A kókuszreszelék valahogy sosem megy ki a divatból, és ezt nagyon jól is teszi! Ugyanúgy szerepel a „retró” sütemények hozzávalói között, mint a mai, modern desszertekben. Mi lehet a titka?
Talán az, hogy olcsó, könnyen beszerezhető és sokoldalúan felhasználható: kerülhet tésztába, krémbe és egyéb töltelékekbe, használhatjuk különböző bevonatokhoz és díszíthetünk is vele.
Sokoldalúan felhasználható alapanyag
Először is keverhetjük sütemények tésztájába. Ha így teszünk, érdemes a kókuszreszeléket forró, száraz (zsiradékmentes) serpenyőben megpirítani, hogy sokkal intenzívebb legyen az íze. Amikor szép, világos aranybarna, rögtön tegyük át egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni. A kókuszreszelék a tésztában kiváltja a liszt egy részét – egyébként kókuszliszt is kapható, ami remek gluténmentes alternatíva.
Sütés nélküli desszertekbe szintén jöhet a kókuszreszelék. Nincs zsúr kókuszgolyó nélkül! Ezek az édességek általában darált keksz alapúak, a kekszhez dolgozhatunk kakaóport, lekvárt, rumot és persze kókuszreszeléket. Vagy akár keksz nélkül is készíthetünk golyócskákat, a kókuszreszelék egyszerre ízesít és szilárdít, ha csokis pralinémasszához keverjük. A kigömbölygetett golyócskákat alaposan hempergessünk is meg kókuszreszelékben!
Milyen desszertekbe kerülhet kókusz?
Gyakori a kókuszreszelék és a tojásfehérjehab párosítása. A felvert tojáshabhoz porcukrot és kókuszreszeléket adunk, ezt belesüthetjük kevert tésztájú süteményekbe, vagy a sűrű krémet töltelékként is használhatjuk például leveles tésztába töltve. Hasonlóan készül a kókuszcsók vagy a túróval felturbózott kókuszos-túrós habcsók.
A keksz alapú masszából készül a hagyományos kókusztekercs is, ennek mind a külsejére, mind pedig a krémjébe kerül kókusz. Ha pedig már szó esett a retró édességekről és a hempergetésről, említsük meg a kókuszkockát! A süteményt először kakaós mázba, utána pedig kókuszba forgatjuk. Hempergetéshez általában nem szoktuk megpirítani a kókuszreszeléket, viszont díszítéshez finom és jól is mutat, ha pirított kókuszreszeléket választunk, szórhatjuk krémes torták vagy pohárkrémek tetejére.
Kókuszos termékek is bevethetők!
A kókuszreszelék mellett beszéljünk még más kókusz alapú, desszertekhez felhasználható kókuszos termékekről is! Ilyen a kókusztej, kókuszital és a kókuszlikőr. A kókusztej vagy kókuszital jó szolgálatot tehet, ha nem fogyasztunk állati eredetű tejterméket. A finom kókuszos íz ráadásul egy kis plusz is ad az összhatáshoz, legyen az krém vagy például fagyi. Használhatjuk hőkezeléssel és hőkezelés nélkül, keverhetjük sütemények tésztájához vagy akár pudingot is főzhetünk belőle.
Végül pedig jöjjön a kókuszlikőr! Itt a nyár, készítsünk sok-sok házi fagyit, ehhez kókuszlikőrt is választhatunk. Kókuszreszelékkel, kókuszlikőrrel, ananásszal kész is a karibi fagyi!
A kókusz igazán sokoldalú, egy-két csomag kókuszreszeléket érdemes mindig otthon tartani a kamrapolcon!
Kapcsolódó cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)