Narancsvidék: finomságok naranccsal
A déli gyümölcsök gyakori és közkedvelt alapanyagok lehetnek a konyhában. Nézzük, milyen csodás finomságokat készíthetünk naranccsal!
A narancs illóolajának jótékony hatása
Az évnek ennek a szakában nem csak akkor járunk jól, ha beengedjük a narancsot, mint alapanyagot a konyhánkba, hanem akkor is, ha megismerkedünk az illóolajával.
A narancs kellemesen édeskés illata felderíti a lelket, jobb kedvre hangol. Nem is csoda, hiszen a narancsból nyert illóolajat az egyik legjobb stresszoldóként tartják számon, és még a felső légúti megbetegedésekkel való küzdelemben is a segítségünkre lehet.
Emellett jótékony hatással van az ízületekre, izmokra, és masszázsolajként is kiválóan használható.
Narancs és a csokoládé
De most térjünk is rá a narancsból készült gasztronómiai élvezetekre, hiszen egy vidítóan aromás illatú sütemény a lelket is masszírozhatja.
A narancs csokoládéval alkotott párosát sokan ismerhetik. Véletlenül sem nevezném ezt kényszerházasságnak, hiszen a két íz tökéletesen kiegészíti egymást, kiválóan erősítik egymás tulajdonságait. Készíthetünk akár csodálatos csokis sütit is, de ha valami könnyűvel próbálkoznánk, mindenképpen vegyük fel a repertoárunkba a narancsos-csokis pudingot is.
Aki pedig valamilyen okból nincs kibékülve a puding intézményével, mégis valami könnyedebb édességet dobna össze, biztos örömét fogja lelni egy isteni pohárkrémben. És a „klasszikus” Fanta / Mirinda / üdítős szeletre ki emlékszik?
Egyéb gyümölcsökkel variálva
A narancs sokoldalúságát bizonyítja, hogy nem csak a csokival alkotott duettje felejthetetlen, jól passzol hozzá a répa, a sütőtök, az alma, a citrom, a dió, de még a gyömbér is.
Természetesen, többek között lekvárt is készíthetünk belőle, társíthatjuk egyéb gyümölcsökkel, de jól állnak neki a különböző aromás fűszerek is.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
