Piskótából sokfélét – így használhatod fel az egyik legnépszerűbb alaptésztát

Dátum 2020. augusztus 18.

Mindent a piskótáról! Kétrészes cikksorozatunk első részében eloszlattuk a tévhiteket: piskótát készíteni egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt!

Ha odafigyelünk az alapvető szabályokra, és felvértezzük magunkat szuper tippekkel, tökéletes piskóta kerül majd ki a kezeink közül. Az alapok után jöjjenek a kreatív ötletek: mi mindenre jó a piskótatészta?

Korábban már kitértünk arra, hogy az alap piskótatészta milyen jól variálható. Nézzük ezt meg egy kicsit részletesebben! Az alap piskótatészta – cukrászati szakkifejezéssel élve felvert tészta – lisztből, tojásból és cukorból áll. Emellett léteznek további hozzávalókkal dúsított tészták, megkülönböztethetünk például vajas (olvasztott vajjal készült), olajos és vizes piskótát. A piskótatekercshez jöhet egy plusz tojássárgája, a liszt egy része helyett használhatunk kakaóport, instant vagy őrölt kávét is, a cukor egy része pedig vaníliás cukorral váltható ki. Finomra őrölt olajos magokkal vagy maglisztekkel (dió, mandula) szintén süthetünk piskótatésztát, hasonlóan a kakaó- és kávéporhoz, annyival csökkentsük a receptben szereplő liszt mennyiségét, amennyi a hozzáadott őrölt olajos mag, kakaó, kávé mennyisége. 

A két legismertebb süti, ami piskótatortából készülhet, a vízszintesen 2-3 egyenlő részre vágott, különböző krémekkel betöltött kerek piskótatorta, valamint a változatos és mutatós piskótatekercs. Azt is tegyük hozzá, hogy egyes sütiknél nem vízszintesen, hanem függőlegesen érdemes kettévágni a tésztát, hogy a lehető legpraktikusabban, egy sütőlemeznyi piskótából kialakíthassuk süteményünk alsó és felső rétegét.

A legnagyobb klasszikusok mellett viszont még sok finomság alapja a piskóta, mutatjuk a kedvenceinket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
61 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Charlotte – avagy szintet lép a tekercs

Bár elsőre bonyolult sütinek tűnhet, valójában nem nehéz elkészíteni a Charlotte-ot, az eredmény pedig csoda klassz lesz. Először sütünk egy piskótatekercset, majd megtöltjük lekvárral vagy például túrókrémmel. Ezután jöhet az építkezés! Egy mélyebb, kerek üstöt vagy tálat kibélelünk fóliával, és szépen kipakoljuk az oldalát a felszeletelt tekerccsel. Az így kialakított mélyedésbe jöhet a krém vagy krémek, a süti tetejét (ami végül az alja lesz) pedig szintén piskótatekercs szeletekkel zárjuk le. Mehet a hűtőbe, tálalás előtt pedig nincs más dolgunk, mint átfordítani egy tányérra vagy tortatálra, és eltávolítani a fóliát. Voilá, kész is a félgömbünk!

Morzsát a tortára!

Két legyet egy csapásra, azaz két réteget egy piskótából! A képlet roppant egyszerű: sütünk egy tetszőleges piskótát, majd két részre vágjuk. Az egyikre krémet simítunk, ám a másik tésztakorongot nem helyezzük rá egyben, hanem először morzsás állagúra törjük. Ezután forró, zsiradékmentes serpenyőben meg is piríthatjuk, sőt összekeverhetjük pirított mandulával, dióval, mogyoróval, durvára vágott csokival vagy akár zabpehellyel. Az így kapott morzsás keverékkel pedig már nincs más dolgunk, mint szépen rászórni a krémes rétegre.

Variáljuk a tésztát!

Ahogy feljebb már írtuk, a piskóta tésztája is remekül variálható különböző hozzáadott alapanyagokkal. Az egyik leghíresebb magyar süti, a somlói galuska is így készül. A klasszikus verzióban 3 különböző piskótát sütünk: egy „simát”, egy diósat és egy kakaósat, majd ezeket rétegezzük sziruppal és krémmel. 

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
51 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!