Piskótából sokfélét – így használhatod fel az egyik legnépszerűbb alaptésztát

Dátum 2020. augusztus 18.
Mindent a piskótáról! Kétrészes cikksorozatunk első részében eloszlattuk a tévhiteket: piskótát készíteni egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt!

Ha odafigyelünk az alapvető szabályokra, és felvértezzük magunkat szuper tippekkel, tökéletes piskóta kerül majd ki a kezeink közül. Az alapok után jöjjenek a kreatív ötletek: mi mindenre jó a piskótatészta?

Korábban már kitértünk arra, hogy az alap piskótatészta milyen jól variálható. Nézzük ezt meg egy kicsit részletesebben! Az alap piskótatészta – cukrászati szakkifejezéssel élve felvert tészta – lisztből, tojásból és cukorból áll. Emellett léteznek további hozzávalókkal dúsított tészták, megkülönböztethetünk például vajas (olvasztott vajjal készült), olajos és vizes piskótát. A piskótatekercshez jöhet egy plusz tojássárgája, a liszt egy része helyett használhatunk kakaóport, instant vagy őrölt kávét is, a cukor egy része pedig vaníliás cukorral váltható ki. Finomra őrölt olajos magokkal vagy maglisztekkel (dió, mandula) szintén süthetünk piskótatésztát, hasonlóan a kakaó- és kávéporhoz, annyival csökkentsük a receptben szereplő liszt mennyiségét, amennyi a hozzáadott őrölt olajos mag, kakaó, kávé mennyisége. 

A két legismertebb süti, ami piskótatortából készülhet, a vízszintesen 2-3 egyenlő részre vágott, különböző krémekkel betöltött kerek piskótatorta, valamint a változatos és mutatós piskótatekercs. Azt is tegyük hozzá, hogy egyes sütiknél nem vízszintesen, hanem függőlegesen érdemes kettévágni a tésztát, hogy a lehető legpraktikusabban, egy sütőlemeznyi piskótából kialakíthassuk süteményünk alsó és felső rétegét. A legnagyobb klasszikusok mellett viszont még sok finomság alapja a piskóta, mutatjuk az 5 kedvencüket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Charlotte – avagy szintet lép a tekercs

Bár elsőre bonyolult sütinek tűnhet, valójában nem nehéz elkészíteni a Charlotte-ot, az eredmény pedig csoda klassz lesz. Először sütünk egy piskótatekercset, majd megtöltjük lekvárral vagy például túrókrémmel. Ezután jöhet az építkezés! Egy mélyebb, kerek üstöt vagy tálat kibélelünk fóliával, és szépen kipakoljuk az oldalát a felszeletelt tekerccsel. Az így kialakított mélyedésbe jöhet a krém vagy krémek, a süti tetejét (ami végül az alja lesz) pedig szintén piskótatekercs szeletekkel zárjuk le. Mehet a hűtőbe, tálalás előtt pedig nincs más dolgunk, mint átfordítani egy tányérra vagy tortatálra, és eltávolítani a fóliát. Voilá, kész is a félgömbünk!

Morzsát a tortára!

Két legyet egy csapásra, azaz két réteget egy piskótából! A képlet roppant egyszerű: sütünk egy tetszőleges piskótát, majd két részre vágjuk. Az egyikre krémet simítunk, ám a másik tésztakorongot nem helyezzük rá egyben, hanem először morzsás állagúra törjük. Ezután forró, zsiradékmentes serpenyőben meg is piríthatjuk, sőt összekeverhetjük pirított mandulával, dióval, mogyoróval, durvára vágott csokival vagy akár zabpehellyel. Az így kapott morzsás keverékkel pedig már nincs más dolgunk, mint szépen rászórni a krémes rétegre.

Variáljuk a tésztát!

Ahogy feljebb már írtuk, a piskóta tésztája is remekül variálható különböző hozzáadott alapanyagokkal. Az egyik leghíresebb magyar süti, a somlói galuska is így készül. A klasszikus verzióban 3 különböző piskótát sütünk: egy „simát”, egy diósat és egy kakaósat, majd ezeket rétegezzük sziruppal és krémmel. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!