Piskótából sokfélét – így használhatod fel az egyik legnépszerűbb alaptésztát

Dátum 2020. augusztus 18.

Mindent a piskótáról! Kétrészes cikksorozatunk első részében eloszlattuk a tévhiteket: piskótát készíteni egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt!

Ha odafigyelünk az alapvető szabályokra, és felvértezzük magunkat szuper tippekkel, tökéletes piskóta kerül majd ki a kezeink közül. Az alapok után jöjjenek a kreatív ötletek: mi mindenre jó a piskótatészta?

Korábban már kitértünk arra, hogy az alap piskótatészta milyen jól variálható. Nézzük ezt meg egy kicsit részletesebben! Az alap piskótatészta – cukrászati szakkifejezéssel élve felvert tészta – lisztből, tojásból és cukorból áll. Emellett léteznek további hozzávalókkal dúsított tészták, megkülönböztethetünk például vajas (olvasztott vajjal készült), olajos és vizes piskótát. A piskótatekercshez jöhet egy plusz tojássárgája, a liszt egy része helyett használhatunk kakaóport, instant vagy őrölt kávét is, a cukor egy része pedig vaníliás cukorral váltható ki. Finomra őrölt olajos magokkal vagy maglisztekkel (dió, mandula) szintén süthetünk piskótatésztát, hasonlóan a kakaó- és kávéporhoz, annyival csökkentsük a receptben szereplő liszt mennyiségét, amennyi a hozzáadott őrölt olajos mag, kakaó, kávé mennyisége. 

A két legismertebb süti, ami piskótatortából készülhet, a vízszintesen 2-3 egyenlő részre vágott, különböző krémekkel betöltött kerek piskótatorta, valamint a változatos és mutatós piskótatekercs. Azt is tegyük hozzá, hogy egyes sütiknél nem vízszintesen, hanem függőlegesen érdemes kettévágni a tésztát, hogy a lehető legpraktikusabban, egy sütőlemeznyi piskótából kialakíthassuk süteményünk alsó és felső rétegét. A legnagyobb klasszikusok mellett viszont még sok finomság alapja a piskóta, mutatjuk az 5 kedvencüket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Charlotte – avagy szintet lép a tekercs

Bár elsőre bonyolult sütinek tűnhet, valójában nem nehéz elkészíteni a Charlotte-ot, az eredmény pedig csoda klassz lesz. Először sütünk egy piskótatekercset, majd megtöltjük lekvárral vagy például túrókrémmel. Ezután jöhet az építkezés! Egy mélyebb, kerek üstöt vagy tálat kibélelünk fóliával, és szépen kipakoljuk az oldalát a felszeletelt tekerccsel. Az így kialakított mélyedésbe jöhet a krém vagy krémek, a süti tetejét (ami végül az alja lesz) pedig szintén piskótatekercs szeletekkel zárjuk le. Mehet a hűtőbe, tálalás előtt pedig nincs más dolgunk, mint átfordítani egy tányérra vagy tortatálra, és eltávolítani a fóliát. Voilá, kész is a félgömbünk!

Morzsát a tortára!

Két legyet egy csapásra, azaz két réteget egy piskótából! A képlet roppant egyszerű: sütünk egy tetszőleges piskótát, majd két részre vágjuk. Az egyikre krémet simítunk, ám a másik tésztakorongot nem helyezzük rá egyben, hanem először morzsás állagúra törjük. Ezután forró, zsiradékmentes serpenyőben meg is piríthatjuk, sőt összekeverhetjük pirított mandulával, dióval, mogyoróval, durvára vágott csokival vagy akár zabpehellyel. Az így kapott morzsás keverékkel pedig már nincs más dolgunk, mint szépen rászórni a krémes rétegre.

Variáljuk a tésztát!

Ahogy feljebb már írtuk, a piskóta tésztája is remekül variálható különböző hozzáadott alapanyagokkal. Az egyik leghíresebb magyar süti, a somlói galuska is így készül. A klasszikus verzióban 3 különböző piskótát sütünk: egy „simát”, egy diósat és egy kakaósat, majd ezeket rétegezzük sziruppal és krémmel. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!