Pite, az ezerarcú sütemény
Édes, sós, rácsos, morzsás, omlós, kelt, kerek, szögletes, és a sort még hosszan folytathatnánk. Ugye, mennyi különböző fajta pite létezik? Nem mai találmány, története réges-régi időkre nyúlik vissza.
Pite, ami számos változatban készíthető
Hihetetlen vagy sem, de már az ókori rómaiak is sütöttek pitéket, a középkorban pedig szintén kedvelt eledelnek számított az akkor leginkább hússal készített sütemény. Persze rengeteg változáson ment át, amire elnyerte a mai formáját, azaz mondjuk inkább úgy: formáit, hiszen ez a süti minden, csak nem unalmas, annyi verzióban elkészíthető.
Lássuk először is, hogy milyen tésztafajtákban gondolkozhatunk! Az egyik legnépszerűbb választás az omlós, gyúrt tészta, amelyből nemcsak a pite alját és oldalát, hanem a tetejére szánt díszítést – rácsokat vagy süteménykiszúróval kivágott formákat – is elkészíthetjük.
Bizonyos esetekben hasznos lehet a tészta elősütése
Az alap tésztát variálhatjuk őrölt mogyoróval, mandulával, ízesíthetjük fahéjjal vagy vaníliával. Az így készített pitébe gyümölcstölteléket (pl. bogyós gyümölcsök, szilva, sárgabarack, őszibarack, alma, körte), sűrűbb lekvárt, túrós, ricottás krémet is tölthetünk. Az augusztus igazi gyümölcsdömpinget ígér, használjuk ki a friss gyümölcsök szezonját!
Egy tipp: ha folyékonyabb, nagy nedvességtartalmú töltelékre esik a választásunk, érdemes a tésztát elősütni. Vakon sütéshez a formába simított tészta alját először szurkáljuk meg villával, majd borítsunk rá sütőpapírt. Töltsük fel sütőbabbal egészen a forma pereméig, majd így tegyük az előmelegített sütőbe kb. 10-12 percre. Ezután távolítsuk el a sütőpapírt a sütőbabbal együtt, majd halmozzuk a tölteléket az elősütött tésztára, és helyezzük vissza a sütőbe a receptben meghatározott időre.
A kelt pitetésztákhoz friss, instant (és expressz) élesztőt is használhatunk. A megkelt tésztát a gyúrt tésztához hasonlóan nyújtsuk vékonyra, majd jöhet rá a töltelék. Legyen mondjuk az alma, hogy csak a legnagyobb klasszikust említsük. De hozhatnánk példának az egyik magyar kedvencet, a kapros-túrós lepényt is.
Töltelékek széles választékát használhatjuk
Tésztánkat további hozzávalókkal is dúsíthatjuk. Tehetünk hozzá például főtt, lereszelt burgonyát. A burgonya semleges ízű, így sós és édes piték tésztájába is csempészhetünk belőle.
Ha azt szeretnénk, hogy sütinkben a roppanós és a lágyabb, krémes-szaftos rétegek váltogassák egymást, készítsünk morzsát a piténk tetejére! Elkészítése roppant egyszerű: vegyünk némi lisztet, cukrot és zsiradékot, dolgozzuk össze morzsás állagúra, majd szórjuk a gyümölcsös, túrós vagy más kedvünk szerinti krémre, töltelékre. Előbb már mondtunk magyar példát, most jöjjön egy süti a közelből: a híres sváb szilvás lepény is így készül.
Édes töltelékekről már sok szó esett, ám a lekvár, a gyümölcs, a túró, a ricotta vagy a krémsajt mellett még számos más töltelékfajta közül válogathatunk. Ilyen a jó öreg puding önmagában vagy akár gyümölccsel, befőttel kombinálva, ezzel sosem lehet tévedni. Főzhetünk krémet citromból (lemon curd), csokoládéból vagy mákból, dióból, mogyoróból is, ez utóbbiak citrom- vagy narancshéjjal ízesítve a legfinomabbak. És ha már most gondolunk az őszre, ne feledkezzünk meg az utóbbi évek sztárjáról, a fűszeres sütőtökpitéről se.
Sós változatok is közkedveltek
Cikkünket elején említettük az „ősi” hússal töltött pitéket, befejezésképp jöjjenek a sós, uzsonnára való vagy ebédre, második fogásnak is beillő sós változatok. Bár az évszázadok során hatalmas változásokon ment át a pite műfaja, a sós verziók napjainkban is ismertek és népszerűek. Hála a franciáknak, akik megismertették a quiche-t a világgal. A klasszikus quiche lorraine omlós tésztával készül, tölteléke szalonnás, tejszínes, tojásos. Ahogy terjedt és vált egyre népszerűbbé, úgy láttak napvilágot a különböző verziói, ma már készítik sonkával, kecsekesajttal, sőt teljesen vegán verzióban is. Persze nem csupán a franciák piteszakértők, ugyanúgy mondhatnánk az angolokat is, náluk az édes és a sós fajták egyaránt népszerűek, sőt a mince pie egyenesen ünnepi, karácsonyi finomság.
Édes vagy sós? A döntést nem mi fogjuk meghozni. Egy friss gyümölccsel jól megpakolt sütit viszont mindenképpen ajánlunk a nyár utolsó hónapjára.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
