Szitáld, futtasd, dagaszd! - Hasznos tanácsok a húsvéti kalács készítéséhez
A kalács a húsvéti ünnepkör kétség kívül egyik legfontosabb szereplője. Most ahhoz gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot, hogy te is magabiztosan láthass hozzá a készítéséhez.
A finom foszlós húsvéti kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról a tojás és sonka mellől. A kalács akkor igazán ízletes, ha a tésztája könnyű, levegős. Itthon a hagyományos húsvéti kalács kelt tésztából készül, míg a legelterjedtebb forma a fonott kalács.
Hogyan lássunk hozzá?
A szitálás nem csak valami ősi legenda, hanem a jó tészta egyik fontos trükkje is egyben. Az előkészítést kezdjük azzal, hogy átszitáljuk a lisztünket, így levegősebb tésztát kaphatunk.
Ennél a tészta típusnál is fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, mikor munkához látunk. Amikor kalácsot készítünk, ügyeljünk arra, hogy meleg és huzatmentes helyen dolgozzunk.
Az élesztőt keverjük el langyos tejjel úgy, hogy hozzáadunk egy kis cukrot és a cukorral egyenlő mennyiségű lisztet. Keverjük simára, és huzatmentes, meleg helyen futtassuk fel nagyjából 15-20 perc alatt.
Ha az élesztő nem futna fel, inkább öntsük ki, ne tegyük a tésztához, mert sajnos akkor a kalácsunk kudarcra van ítélve. Ha az élesztőt túl sokáig futtatjuk, akkor sajnos összeeshet, ezért figyeljünk az időre! Ugyanez igaz a tésztára is, itt is fontos az időzítés. 40-50 percnél tovább nem ajánlatos keleszteni, mert szintén összeeshet.
Ha porélesztőt használunk, mindkét esetben kicsit több időre lehet szükségünk. Néhány jel támpontul szolgálhat ahhoz, hogy eldöntsük, mennyit kell még futtatnunk az élesztőt vagy pihentetnünk a tésztát: ha kicsit is elindul lefelé az élesztő, ami látható a pohár oldalán, akkor azonnal el kell kezdeni dolgozni vele, a tésztánk pedig akkor lesz jó, ha a duplájára dagadt ahhoz képest, mint ahogy a kelesztőtálban hagytuk.
Dagasztás tippek, trükkök
A kalács lelke a dagasztás. Mert ettől lesz igazán foszlós, úgyhogy ez a rész nem úszható meg. Végezhető természetesen géppel is, de eleinte érdemes kipróbálni a kézzel dagasztást is, mert így ismerhetjük meg igazán ezt a tészta típust. Ha időtakarékosságra törekszünk, nyugodtan használjunk gépet!
Amikor dagasztáshoz és a nyújtáshoz megszórjuk a deszkát liszttel, ügyeljünk arra, hogy mindig csak kevés lisztet használjunk, különben a dagasztás alatt felvett liszttől megváltozhatnak a tésztánk arányai és így nem azt kapjuk végeredményül, ami ideális lenne.
Zárásképpen pedig álljon itt még két megszívlelendő tanács:
- Mint minden kelt tészta, a kalács is szereti a gőzt, így érdemes mellé a sütőbe egy hőálló edényben vagy kis méretű tepsiben vizet tenni.
- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ezzel azt kockáztajuk, hogy a jól előkészített, szépen megdolgozott kalácsunk a célegyenesben összeesik.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
