Szitáld, futtasd, dagaszd! - Hasznos tanácsok a húsvéti kalács készítéséhez

Dátum 2019. április 09.

A kalács a húsvéti ünnepkör kétség kívül egyik legfontosabb szereplője. Most ahhoz gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot, hogy te is magabiztosan láthass hozzá a készítéséhez.

A finom foszlós húsvéti kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról a tojás és sonka mellől. A kalács akkor igazán ízletes, ha a tésztája könnyű, levegős. Itthon a hagyományos  húsvéti kalács kelt tésztából készül, míg a legelterjedtebb forma a fonott kalács.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Hogyan lássunk hozzá?

A szitálás nem csak valami ősi legenda, hanem a jó tészta egyik fontos trükkje is egyben. Az előkészítést kezdjük azzal, hogy átszitáljuk a lisztünket, így levegősebb tésztát kaphatunk.

Ennél a tészta típusnál is fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, mikor munkához látunk. Amikor kalácsot készítünk, ügyeljünk arra, hogy meleg és huzatmentes helyen dolgozzunk.

Az élesztőt keverjük el langyos tejjel úgy, hogy hozzáadunk egy kis cukrot és a cukorral egyenlő mennyiségű lisztet.  Keverjük simára, és huzatmentes, meleg helyen futtassuk fel nagyjából 15-20 perc alatt.

Ha az élesztő nem futna fel, inkább öntsük ki, ne tegyük a tésztához, mert sajnos akkor a kalácsunk kudarcra van ítélve. Ha az élesztőt túl sokáig futtatjuk, akkor sajnos összeeshet, ezért figyeljünk az időre! Ugyanez igaz a tésztára is, itt is fontos az időzítés. 40-50 percnél tovább nem ajánlatos keleszteni, mert szintén összeeshet.

Ha porélesztőt használunk, mindkét esetben kicsit több időre lehet szükségünk. Néhány jel támpontul szolgálhat ahhoz, hogy eldöntsük, mennyit kell még futtatnunk az élesztőt vagy pihentetnünk a tésztát: ha kicsit is elindul lefelé az élesztő, ami látható a pohár oldalán, akkor azonnal el kell kezdeni dolgozni vele, a tésztánk pedig akkor lesz jó, ha a duplájára dagadt ahhoz képest, mint ahogy a kelesztőtálban hagytuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Dagasztás tippek, trükkök

A kalács lelke a dagasztás. Mert ettől lesz igazán foszlós, úgyhogy ez a rész nem úszható meg. Végezhető természetesen géppel is, de eleinte érdemes kipróbálni a kézzel dagasztást is, mert így ismerhetjük meg igazán ezt a tészta típust. Ha időtakarékosságra törekszünk, nyugodtan használjunk gépet!

Amikor dagasztáshoz és a nyújtáshoz megszórjuk a deszkát liszttel, ügyeljünk arra, hogy mindig csak kevés lisztet használjunk, különben a dagasztás alatt felvett liszttől megváltozhatnak a tésztánk arányai és így nem azt kapjuk végeredményül, ami ideális lenne.

Zárásképpen pedig álljon itt még két megszívlelendő tanács:

  • Mint minden kelt tészta, a kalács is szereti a gőzt, így érdemes mellé a sütőbe egy hőálló edényben vagy kis méretű tepsiben vizet tenni.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ezzel azt kockáztajuk, hogy a jól előkészített, szépen megdolgozott kalácsunk a célegyenesben összeesik.

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!