Szitáld, futtasd, dagaszd! - Hasznos tanácsok a húsvéti kalács készítéséhez

Dátum 2019. április 09.
A kalács a húsvéti ünnepkör kétség kívül egyik legfontosabb szereplője. Most ahhoz gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot, hogy te is magabiztosan láthass hozzá a készítéséhez.

A tavasz szimbólumai főleg a termékenység köré csoportosulnak, nem képez ez alól kivételt a kalács sem. Így aztán a tojás és sonka mellől nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A kalács akkor igazán ízletes, ha a tésztája könnyű, levegős, foszlós. Itthon a hagyományos  húsvéti kalács kelt tésztából készül, míg a legelterjedtebb forma a fonott kalács.

 

 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A szitálás nem csak valami ősi legenda, hanem a jó tészta egyik fontos trükkje is egyben. Az előkészítést kezdjük azzal, hogy átszitáljuk a lisztünket, így levegősebb tésztát kaphatunk.

Ennél a tészta típusnál is fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, mikor munkához látunk. Amikor kalácsot készítünk, ügyeljünk arra, hogy meleg és huzatmentes helyen dolgozzunk.

Az élesztőt keverjük el langyos tejjel úgy, hogy hozzáadunk egy kis cukrot és a cukorral egyenlő mennyiségű lisztet.  Keverjük simára, és huzatmentes, meleg helyen futtassuk fel nagyjából 15-20 perc alatt.

Ha az élesztő nem futna fel, inkább öntsük ki, ne tegyük a tésztához, mert sajnos akkor a kalácsunk kudarcra van ítélve. Ha az élesztőt túl sokáig futtatjuk, akkor sajnos összeeshet, ezért figyeljünk az időre! Ugyanez igaz a tésztára is, itt is fontos az időzítés. 40-50 percnél tovább nem ajánlatos keleszteni, mert szintén összeeshet.

Ha porélesztőt használunk, mindkét esetben kicsit több időre lehet szükségünk. Néhány jel támpontul szolgálhat ahhoz, hogy eldöntsük, mennyit kell még futtatnunk az élesztőt vagy pihentetnünk a tésztát: ha kicsit is elindul lefelé az élesztő, ami látható a pohár oldalán, akkor azonnal el kell kezdeni dolgozni vele, a tésztánk pedig akkor lesz jó, ha a duplájára dagadt ahhoz képest, mint ahogy a kelesztőtálban hagytuk.

 

A kalács lelke a dagasztás. Mert ettől lesz igazán foszlós, úgyhogy ez a rész nem úszható meg. Végezhető természetesen géppel is, de eleinte érdemes kipróbálni a kézzel dagasztást is, mert így ismerhetjük meg igazán ezt a tészta típust. Ha időtakarékosságra törekszünk, nyugodtan használjunk gépet!

Amikor dagasztáshoz és a nyújtáshoz megszórjuk a deszkát liszttel, ügyeljünk arra, hogy mindig csak kevés lisztet használjunk, különben a dagasztás alatt felvett liszttől megváltozhatnak a tésztánk arányai és így nem azt kapjuk végeredményül, ami ideális lenne.

Zárásképpen pedig álljon itt még két megszívlelendő tanács:

  • Mint minden kelt tészta, a kalács is szereti a gőzt, így érdemes mellé a sütőbe egy hőálló edényben vagy kis méretű tepsiben vizet tenni.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ezzel azt kockáztajuk, hogy a jól előkészített, szépen megodolgozott kalácsunk a célegyenesben összeesik.

 

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!