Te is meg tudod csinálni: kakaós csiga házilag
A kakaós csiga a kicsik nagy kedvence: otthon is könnyen elkészíthető finomság, bátran kipróbálhatjuk, nem ördöngösség.
Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, és bevált tippet, hogy a ti kakaós csigáitok is puhák és ízletesek lehessenek!
Kelt és leveles tésztából is készíthető
- Elkerülhetjük, hogy a kakaós csigánk száraz legyen, ha a sütés befejezése előtt pár perccel a csiga tetejét kevés vajjal megkenjük.
- Puha és szaftos lesz a csigánk, ha a kinyújtott tésztát megkenjük vajjal, (tejérzékenység esetén margarinnal) mielőtt rászórnánk a tölteléket.
- A hagyományos kakaós csiga ugyan leveles tésztából készül, de bátran dolgozhatunk kelt tésztával is: a végeredmény finom, puha és omlós lesz.
- Ha pedig a hagyományos kakaós csigát szeretnénk elkészíteni leveles tésztából, nyugodtan használhatunk bolti leveles tésztát, mellyel igazán könnyű dolgozni.
- Ha már megtaláltuk a kedvenc receptünket, a kakaót akár más töltelékkel is kiválthatjuk. Finom lehet a fahéjas, vagy akár a vaníliás, kókuszos, diós tekercs is.
Tippek a csigák töltéséhez
- A kakaós csigát nyugodtan lefagyaszthatjuk és adagolhatjuk akár egyesével is a kicsiknek tízóraira vagy uzsonnára.
- Miután megszórtuk a tésztát a cukros kakaóporral, érdemes gyorsan dolgoznunk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
- Ha feltekertük a tésztát, a végeit vagy alaposan hajtsuk alá, vagy csippentsük össze, hogy a töltelék ne folyjon ki a tésztának ezen az oldalán.
- A kakaós csiga készítésénél a megfelelő mennyiségű töltelék eltalálása a legnehezebb feladat. Ha csak mutatóban van rajta, akkor a tészta beszívhatja és száraz, ízetlen lehet a végeredmény, ha pedig túl sok, könnyen kifolyik és még a tepsi aljára is rásül a töltelék.
- Az alma jó barátságban van rengeteg süteménnyel, amit a Kakaós-almás csigák is remekül bizonyítják.
Szaftosabb és szebb csigák készülhetnek
- Ha igazán szaftos végeredményt szeretnénk, a vajjal egyszer átkent tésztát szórjuk meg úgy a kakaós-cukros keverékkel, hogy ne lássunk üres foltot a tésztán, de ne is kezdjen el lefolyni a töltelék a kinyújtott tésztáról.
- Egyenletesebben tudjuk eloszlatni a tölteléket, ha szitával szórjuk rá a tésztára.
- Szebbek lesznek a csigáink, ha éles késsel vágjuk fel a feltekert tészta rudat.
- A tepsiben, sütőlapon ne tegyük egymáshoz túl közel a csigákat. Nem csak esztétikai szempontok miatt, hiszen ha nagyon összetapadnak, nehéz szétválasztani őket, így az értékes töltelékünk egy része kárba veszhet. Illetve, ha uzsonnának szánjuk, könnyebb szállítani, ha a csigák egyben maradnak a sütés után is.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
