A maradékfelhasználás szabályai

Dátum 2019. december 20.

Az ünnepek alatt a háztartásokban általában jelentősen megnövekedik az ételmaradékok mennyisége. Most mutatunk pár fontos szabályt, hogy biztonsággal fel tudjátok őket használni.

Bár elsősorban a maradékfelhasználás szabályai állnak cikkünk fókuszában, általánosan elmondható, hogy a legjobb, ha minél kevesebb étel-, és alapanyag-maradékunk keletkezik. 

Hogy ne landoljon sok ételhulladék a kukában, elsőként érdemes átgondolnunk, van-e olyan hozzávalónk, amely egy másik receptben új szerephez juthat. A maradék tojásfehérjékből például készíthetünk habcsókot, vagy akár a szilveszteri összejövetelre egy pavlovát.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A sütik egy részét akár le is fagyaszthatjuk, főleg a kekszek, mézeskalács bírhatják jól ezt a megoldást. Az viszont fontos, hogy amit egyszer már kiengedtünk, ne fagyasszuk vissza újra.

A karácsonyi nagy sütés-főzés közben könnyen előfordulhat, hogy marad némi élesztőnk. Meglepő lehet, de ahelyett, hogy kidobnánk, ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk.

A mézeskalács és a kekszek maradékát nyugodtan rámorzsolhatjuk akár a müzlinkre, reggeli kásánkra is, vagy felhasználhatjuk egy másik desszertbe.

Ha szilveszterre kicsit elszámoltuk magunkat, és a kelleténél több virslit főztünk, nem kell csüggednünk, hogy kárbavész. Készítsünk belőle apró falatkákat, amiket akár reggelire, uzsonnára kínálhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tartsuk be a határidőket! Ha valamiből maradékunk keletkezik, ne tologassuk sokáig a konyhapulton! Amint lehet, tegyük hűtőbe, fagyasszuk le. A hűtőben se tároljuk tovább pár napnál, hanem találjuk meg a módját, hogyan tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.

A baktériumok szempontjából a veszélyes hőmérsékleti tartomány 4 és 60 Celsius fok között van - a baktériumok ezen a hőmérsékleten szaporodnak leginkább. A baktériumok szaporodását megakadályozandó javasolt a forró ételeket gyorsan lehűteni. A főtt ételeket azok elkészülte után, két órán belül javasolt hűtőszekrénybe tenni. 

Amennyiben melegen szeretnénk tartani az ételt, úgy azt 60 Celsius fokon tegyük. 

Olyan romlandó ételt, ami több órán keresztül szobahőmérsékleten volt, már ne használjunk fel más formában.

Szükséges idő 20-40 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!