A maradékfelhasználás szabályai

Dátum 2019. december 20.

Az ünnepek alatt a háztartásokban általában jelentősen megnövekedik az ételmaradékok mennyisége. Most mutatunk pár fontos szabályt, hogy biztonsággal fel tudjátok őket használni.

Bár elsősorban a maradékfelhasználás szabályai állnak cikkünk fókuszában, általánosan elmondható, hogy a legjobb, ha minél kevesebb étel-, és alapanyag-maradékunk keletkezik. 

Hogy ne landoljon sok ételhulladék a kukában, elsőként érdemes átgondolnunk, van-e olyan hozzávalónk, amely egy másik receptben új szerephez juthat. A maradék tojásfehérjékből például készíthetünk habcsókot, vagy akár a szilveszteri összejövetelre egy pavlovát.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A sütik egy részét akár le is fagyaszthatjuk, főleg a kekszek, mézeskalács bírhatják jól ezt a megoldást. Az viszont fontos, hogy amit egyszer már kiengedtünk, ne fagyasszuk vissza újra.

A karácsonyi nagy sütés-főzés közben könnyen előfordulhat, hogy marad némi élesztőnk. Meglepő lehet, de ahelyett, hogy kidobnánk, ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk.

A mézeskalács és a kekszek maradékát nyugodtan rámorzsolhatjuk akár a müzlinkre, reggeli kásánkra is, vagy felhasználhatjuk egy másik desszertbe.

Ha szilveszterre kicsit elszámoltuk magunkat, és a kelleténél több virslit főztünk, nem kell csüggednünk, hogy kárbavész. Készítsünk belőle apró falatkákat, amiket akár reggelire, uzsonnára kínálhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tartsuk be a határidőket! Ha valamiből maradékunk keletkezik, ne tologassuk sokáig a konyhapulton! Amint lehet, tegyük hűtőbe, fagyasszuk le. A hűtőben se tároljuk tovább pár napnál, hanem találjuk meg a módját, hogyan tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.

A baktériumok szempontjából a veszélyes hőmérsékleti tartomány 4 és 60 Celsius fok között van - a baktériumok ezen a hőmérsékleten szaporodnak leginkább. A baktériumok szaporodását megakadályozandó javasolt a forró ételeket gyorsan lehűteni. A főtt ételeket azok elkészülte után, két órán belül javasolt hűtőszekrénybe tenni. 

Amennyiben melegen szeretnénk tartani az ételt, úgy azt 60 Celsius fokon tegyük. 

Olyan romlandó ételt, ami több órán keresztül szobahőmérsékleten volt, már ne használjunk fel más formában.

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-28
1 Kedvelés

Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
1 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!