A maradékfelhasználás szabályai

Dátum 2019. december 20.

Az ünnepek alatt a háztartásokban általában jelentősen megnövekedik az ételmaradékok mennyisége. Most mutatunk pár fontos szabályt, hogy biztonsággal fel tudjátok őket használni.

Maradékok újra gondolva

Bár elsősorban a maradékfelhasználás szabályai állnak cikkünk fókuszában, általánosan elmondható, hogy a legjobb, ha minél kevesebb étel-, és alapanyag-maradékunk keletkezik. 

Hogy ne landoljon sok ételhulladék a kukában, elsőként érdemes átgondolnunk, van-e olyan hozzávalónk, amely egy másik receptben új szerephez juthat. A maradék tojásfehérjékből például készíthetünk habcsókot, vagy akár a szilveszteri összejövetelre egy pavlovát.

A fagyasztás jó megoldás lehet

A sütik egy részét akár le is fagyaszthatjuk, főleg a kekszek, mézeskalács bírhatják jól ezt a megoldást. Az viszont fontos, hogy amit egyszer már kiengedtünk, ne fagyasszuk vissza újra.

A karácsonyi nagy sütés-főzés közben könnyen előfordulhat, hogy marad némi élesztőnk. Meglepő lehet, de ahelyett, hogy kidobnánk, ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk.

A mézeskalács és a kekszek maradékát nyugodtan rámorzsolhatjuk akár a müzlinkre, reggeli kásánkra is, vagy felhasználhatjuk egy másik desszertbe.

Ha szilveszterre kicsit elszámoltuk magunkat, és a kelleténél több virslit főztünk, nem kell csüggednünk, hogy kárbavész. Készítsünk belőle apró falatkákat, amiket akár reggelire, uzsonnára kínálhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
50 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Figyeljünk a tárolásra

Tartsuk be a határidőket! Ha valamiből maradékunk keletkezik, ne tologassuk sokáig a konyhapulton! Amint lehet, tegyük hűtőbe, fagyasszuk le. A hűtőben se tároljuk tovább pár napnál, hanem találjuk meg a módját, hogyan tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.

A baktériumok szempontjából a veszélyes hőmérsékleti tartomány 4 és 60 Celsius fok között van - a baktériumok ezen a hőmérsékleten szaporodnak leginkább. A baktériumok szaporodását megakadályozandó javasolt a forró ételeket gyorsan lehűteni. A főtt ételeket azok elkészülte után, két órán belül javasolt hűtőszekrénybe tenni. 

Amennyiben melegen szeretnénk tartani az ételt, úgy azt 60 Celsius fokon tegyük. 

Olyan romlandó ételt, ami több órán keresztül szobahőmérsékleten volt, már ne használjunk fel más formában.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!