A maradékfelhasználás szabályai
Az ünnepek alatt a háztartásokban általában jelentősen megnövekedik az ételmaradékok mennyisége. Most mutatunk pár fontos szabályt, hogy biztonsággal fel tudjátok őket használni.
Maradékok újra gondolva
Bár elsősorban a maradékfelhasználás szabályai állnak cikkünk fókuszában, általánosan elmondható, hogy a legjobb, ha minél kevesebb étel-, és alapanyag-maradékunk keletkezik.
Hogy ne landoljon sok ételhulladék a kukában, elsőként érdemes átgondolnunk, van-e olyan hozzávalónk, amely egy másik receptben új szerephez juthat. A maradék tojásfehérjékből például készíthetünk habcsókot, vagy akár a szilveszteri összejövetelre egy pavlovát.
A fagyasztás jó megoldás lehet
A sütik egy részét akár le is fagyaszthatjuk, főleg a kekszek, mézeskalács bírhatják jól ezt a megoldást. Az viszont fontos, hogy amit egyszer már kiengedtünk, ne fagyasszuk vissza újra.
A karácsonyi nagy sütés-főzés közben könnyen előfordulhat, hogy marad némi élesztőnk. Meglepő lehet, de ahelyett, hogy kidobnánk, ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk.
A mézeskalács és a kekszek maradékát nyugodtan rámorzsolhatjuk akár a müzlinkre, reggeli kásánkra is, vagy felhasználhatjuk egy másik desszertbe.
Ha szilveszterre kicsit elszámoltuk magunkat, és a kelleténél több virslit főztünk, nem kell csüggednünk, hogy kárbavész. Készítsünk belőle apró falatkákat, amiket akár reggelire, uzsonnára kínálhatunk.
Figyeljünk a tárolásra
Tartsuk be a határidőket! Ha valamiből maradékunk keletkezik, ne tologassuk sokáig a konyhapulton! Amint lehet, tegyük hűtőbe, fagyasszuk le. A hűtőben se tároljuk tovább pár napnál, hanem találjuk meg a módját, hogyan tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.
A baktériumok szempontjából a veszélyes hőmérsékleti tartomány 4 és 60 Celsius fok között van - a baktériumok ezen a hőmérsékleten szaporodnak leginkább. A baktériumok szaporodását megakadályozandó javasolt a forró ételeket gyorsan lehűteni. A főtt ételeket azok elkészülte után, két órán belül javasolt hűtőszekrénybe tenni.
Amennyiben melegen szeretnénk tartani az ételt, úgy azt 60 Celsius fokon tegyük.
Olyan romlandó ételt, ami több órán keresztül szobahőmérsékleten volt, már ne használjunk fel más formában.
Kapcsolódó cikkek

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.
