Epermámor - tippek befőzéshez

Dátum 2019. május 22.

Az eperlekvár maga a megtestesült csoda: gyönyörű szín, zamatos íz, ami a legszürkébb napokon is mosolyt csal majd az arcunkra.

Fontos a gondos előkészület

Ha egyáltalán kitart odáig és nem esszük meg a nyár végéig a teljes készletünket.

Ha jó lekvárt szeretnénk, fontos, hogy jól megválogassuk az alapanyagokat és a befőzéshez használandó kiegészítőket.

Csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be

Befőzés előtt mindig jól vizsgáljuk át a gyümölcsöket. A hibás, erjedő szemeket mindenképpen vegyük ki, mert oda lehet több kilónyi gyümölcs és jó pár munkaóra, ha a rossz szemtől, vagy szemektől megromlik a lekvárunk.

További fontos szempont a cukor és az édesítőszerek megfelelő használata. Sok receptben szerepel a jól bevett aránypár, mely szerint feleannyi cukor kell a lekvárba, mint gyümölcs.

Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni a konyhánkban, vagy eleve kevesebbet is használunk, nyugodtan vizsgáljuk felül ezt az ökölszabályt.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos szabályok, az eltarhatóság növeléséhez

Ha megtehetjük, lehetőleg kisebb méretű üvegekbe töltsük a lekvárt, így jobban tudjuk szabályozni, mikor, mennyit bontsunk meg belőlük.

Az is fontos persze, hogy az üvegeket jól fertőtlenítsük, mielőtt beletesszük a forró lekvárt.

Az üvegeket nyugodtan használhatjuk újra, viszont fedőből érdemes minden alkalommal újat venni, hogy tökéletesen zárjon.

Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőzőfóliát is.

Befőzés után pár nappal nyomkodjuk meg az üvegek tetejét. Akkor jó, ha a tető beszippantja a levegőt és nem pattan vissza, nem lehet benyomni. Ám ha könnyen benyomható, esetleg pattog, akkor azt az adagot tároljuk hűtőben és fogyasszuk el mielőbb.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Bátran használjunk zselésítőket 

A megfelelő állag eléréséhez jó segítség lehet a gyümölcsökben természetesen is jelen lévő pektin.

A pektin egy kiváló,  természetes zselésítő anyag, melynek használatával kevesebb cukor is elegendő, és lerövidül a főzési idő. Az elkészült lekvárunk  íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne. Keressük bátran a pektintartalmú zselésítőket!

Tévhit, hogy lekvárt csak ipari mennyiségben lehet, illetve érdemes főzni. Ha nincs rá időnk, vagy nem családi adagot szeretnénk eltenni, nyugodtan főzzünk be akár egy-két kilogrammot is. Hamar megvan, és így még tovább élvezhetjük az eper zamatos ízét.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-06-01
0 Kedvelés

Befőzés indul! Tartósítási kisokos

Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-05-15
0 Kedvelés

Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-26
1 Kedvelés

5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség

Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-19
0 Kedvelés

Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei

Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-11
1 Kedvelés

Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez

Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!