Epermámor - tippek befőzéshez

Dátum 2019. május 22.

Az eperlekvár maga a megtestesült csoda: gyönyörű szín, zamatos íz, ami a legszürkébb napokon is mosolyt csal majd az arcunkra.

Ha egyáltalán kitart odáig és nem esszük meg a nyár végéig a teljes készletünket.

Ha jó lekvárt szeretnénk, fontos, hogy jól megválogassuk az alapanyagokat és a befőzéshez használandó kiegészítőket.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Befőzés előtt mindig jól vizsgáljuk át a gyümölcsöket. A hibás, erjedő szemeket mindenképpen vegyük ki, mert oda lehet több kilónyi gyümölcs és jó pár munkaóra, ha a rossz szemtől, vagy szemektől megromlik a lekvárunk.

További fontos szempont a cukor és az édesítőszerek megfelelő használata. Sok receptben szerepel a jól bevett aránypár, mely szerint feleannyi cukor kell a lekvárba, mint gyümölcs.

Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni a konyhánkban, vagy eleve kevesebbet is használunk, nyugodtan vizsgáljuk felül ezt az ökölszabályt.

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha megtehetjük, lehetőleg kisebb méretű üvegekbe töltsük a lekvárt, így jobban tudjuk szabályozni, mikor, mennyit bontsunk meg belőlük.

Az is fontos persze, hogy az üvegeket jól fertőtlenítsük, mielőtt beletesszük a forró lekvárt.

Az üvegeket nyugodtan használhatjuk újra, viszont fedőből érdemes minden alkalommal újat venni, hogy tökéletesen zárjon.

Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőzőfóliát is.

Befőzés után pár nappal nyomkodjuk meg az üvegek tetejét. Akkor jó, ha a tető beszippantja a levegőt és nem pattan vissza, nem lehet benyomni. Ám ha könnyen benyomható, esetleg pattog, akkor azt az adagot tároljuk hűtőben és fogyasszuk el mielőbb.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A megfelelő állag eléréséhez jó segítség lehet a gyümölcsökben természetesen is jelen lévő pektin.

A pektin egy kiváló,  természetes zselésítő anyag, melynek használatával kevesebb cukor is elegendő, és lerövidül a főzési idő. Az elkészült lekvárunk  íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne. Keressük bátran a pektintartalmú zselésítőket!

Tévhit, hogy lekvárt csak ipari mennyiségben lehet, illetve érdemes főzni. Ha nincs rá időnk, vagy nem családi adagot szeretnénk eltenni, nyugodtan főzzünk be akár egy-két kilogrammot is. Hamar megvan, és így még tovább élvezhetjük az eper zamatos ízét.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!