Epermámor - tippek befőzéshez

Dátum 2019. május 22.

Az eperlekvár maga a megtestesült csoda: gyönyörű szín, zamatos íz, ami a legszürkébb napokon is mosolyt csal majd az arcunkra.

Ha egyáltalán kitart odáig és nem esszük meg a nyár végéig a teljes készletünket.

Ha jó lekvárt szeretnénk, fontos, hogy jól megválogassuk az alapanyagokat és a befőzéshez használandó kiegészítőket.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Befőzés előtt mindig jól vizsgáljuk át a gyümölcsöket. A hibás, erjedő szemeket mindenképpen vegyük ki, mert oda lehet több kilónyi gyümölcs és jó pár munkaóra, ha a rossz szemtől, vagy szemektől megromlik a lekvárunk.

További fontos szempont a cukor és az édesítőszerek megfelelő használata. Sok receptben szerepel a jól bevett aránypár, mely szerint feleannyi cukor kell a lekvárba, mint gyümölcs.

Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni a konyhánkban, vagy eleve kevesebbet is használunk, nyugodtan vizsgáljuk felül ezt az ökölszabályt.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha megtehetjük, lehetőleg kisebb méretű üvegekbe töltsük a lekvárt, így jobban tudjuk szabályozni, mikor, mennyit bontsunk meg belőlük.

Az is fontos persze, hogy az üvegeket jól fertőtlenítsük, mielőtt beletesszük a forró lekvárt.

Az üvegeket nyugodtan használhatjuk újra, viszont fedőből érdemes minden alkalommal újat venni, hogy tökéletesen zárjon.

Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőzőfóliát is.

Befőzés után pár nappal nyomkodjuk meg az üvegek tetejét. Akkor jó, ha a tető beszippantja a levegőt és nem pattan vissza, nem lehet benyomni. Ám ha könnyen benyomható, esetleg pattog, akkor azt az adagot tároljuk hűtőben és fogyasszuk el mielőbb.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A megfelelő állag eléréséhez jó segítség lehet a gyümölcsökben természetesen is jelen lévő pektin.

A pektin egy kiváló,  természetes zselésítő anyag, melynek használatával kevesebb cukor is elegendő, és lerövidül a főzési idő. Az elkészült lekvárunk  íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne. Keressük bátran a pektintartalmú zselésítőket!

Tévhit, hogy lekvárt csak ipari mennyiségben lehet, illetve érdemes főzni. Ha nincs rá időnk, vagy nem családi adagot szeretnénk eltenni, nyugodtan főzzünk be akár egy-két kilogrammot is. Hamar megvan, és így még tovább élvezhetjük az eper zamatos ízét.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!