Epermámor - tippek befőzéshez

Dátum 2019. május 22.

Az eperlekvár maga a megtestesült csoda: gyönyörű szín, zamatos íz, ami a legszürkébb napokon is mosolyt csal majd az arcunkra.

Fontos a gondos előkészület

Ha egyáltalán kitart odáig és nem esszük meg a nyár végéig a teljes készletünket.

Ha jó lekvárt szeretnénk, fontos, hogy jól megválogassuk az alapanyagokat és a befőzéshez használandó kiegészítőket.

Csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be

Befőzés előtt mindig jól vizsgáljuk át a gyümölcsöket. A hibás, erjedő szemeket mindenképpen vegyük ki, mert oda lehet több kilónyi gyümölcs és jó pár munkaóra, ha a rossz szemtől, vagy szemektől megromlik a lekvárunk.

További fontos szempont a cukor és az édesítőszerek megfelelő használata. Sok receptben szerepel a jól bevett aránypár, mely szerint feleannyi cukor kell a lekvárba, mint gyümölcs.

Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni a konyhánkban, vagy eleve kevesebbet is használunk, nyugodtan vizsgáljuk felül ezt az ökölszabályt.

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos szabályok, az eltarhatóság növeléséhez

Ha megtehetjük, lehetőleg kisebb méretű üvegekbe töltsük a lekvárt, így jobban tudjuk szabályozni, mikor, mennyit bontsunk meg belőlük.

Az is fontos persze, hogy az üvegeket jól fertőtlenítsük, mielőtt beletesszük a forró lekvárt.

Az üvegeket nyugodtan használhatjuk újra, viszont fedőből érdemes minden alkalommal újat venni, hogy tökéletesen zárjon.

Ha biztosra akarunk menni, használhatunk befőzőfóliát is.

Befőzés után pár nappal nyomkodjuk meg az üvegek tetejét. Akkor jó, ha a tető beszippantja a levegőt és nem pattan vissza, nem lehet benyomni. Ám ha könnyen benyomható, esetleg pattog, akkor azt az adagot tároljuk hűtőben és fogyasszuk el mielőbb.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Bátran használjunk zselésítőket 

A megfelelő állag eléréséhez jó segítség lehet a gyümölcsökben természetesen is jelen lévő pektin.

A pektin egy kiváló,  természetes zselésítő anyag, melynek használatával kevesebb cukor is elegendő, és lerövidül a főzési idő. Az elkészült lekvárunk  íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad benne. Keressük bátran a pektintartalmú zselésítőket!

Tévhit, hogy lekvárt csak ipari mennyiségben lehet, illetve érdemes főzni. Ha nincs rá időnk, vagy nem családi adagot szeretnénk eltenni, nyugodtan főzzünk be akár egy-két kilogrammot is. Hamar megvan, és így még tovább élvezhetjük az eper zamatos ízét.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!