Karácsonyi sütik a világ körül
2018. november 28.Vajon kik tesznek az ünnepi asztalra pavlovát desszert gyanánt? És az ismert panettone mellett mi még az olaszok kedvelt karácsonyi sütije? Első karácsonyi válogatásunkban más nemzetek ünnepi sütijeit mutatjuk be.
Ünnepi desszertek más nemzeteknél
Ezek között az ünnepi desszertek között nem csak kíváncsiságból érdemes körülnézni, hanem könnyen ihletet is kaphatunk ahhoz, hogy akár idén mi is csavarjunk egyet az ünnepi menün.
Vannak olyan finomságok, amelyek nem térnek el nagyban a mi hagyományos süteményeinktől, mégis egy kicsit más lesz a végeredmény, nem annyira kockázatos tehát beemeleni őket az ünnepi menüsorba. Ha azonban egy számunkra teljesen ismeretlen konyhatechnikai fogás szükséges az adott süteményhez, érdemes még az ünnepek előtt próbasütést végezni, hogy később biztosra mehessünk. Az biztos, hogy a család nem fogja bánni, ha egy újabb nyalánkságot kell megkóstolni a szürke, téli napokon.
Olasz édességek
Az olasz panettonét készen is kaphatjuk csinos dobozokban, de érdemes nagy levegőt venni és kipróbálni a saját sütésű verziót is, mert lenyűgöző édesség. Ráadásul kicsit ismerős is lehet, hiszen részben hasonlít a magyar kuglófra, ebbe viszont aszalványok és kandírozott gyümölcsök kerülhetnek. A citrusok kockára vágott héja, ami belekerül, fontos eleme a sütemény ízharmóniájának.
A tiramisut itthon is sokan kedvelik és elkészítése nem túl bonyolult. Talán nem is gondolnánk, de az olasz ünnepi asztalon bérelt helye van. Ha szereti a család, bátran tálaljuk fel mi is.
Francia különlegesség
A csokiimádóknak szinte kötelező elemként említhető fatörzs a francia asztalokról egy ideje már a magyar konyhákba is beszivárgott. Ennek az édességnek hosszú a története, a 13. századig vezethető vissza, amikor szinte egész Európában az a szokás járta, hogy karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. A nagy hidegben egy nagy fadarab elégetése hatalmas áldozatnak számított, így a hit szerint ez az áldozat áldást hozott a családra. A hagyományban megismert fatörzs alakult át végül egy csokoládéval töltött piskótatekerccsé a XX. század második felére.
Ausztrálok és új-zélandiak kedvence
Karácsonykor érdemes odafigyelni az élelmiszerhulladékra is, és lehetőség szerint úgy tervezni a menüt, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukába. Ha van olyan receptünk, amiben sok tojássárgáját használunk, a fennmaradó fehérjéket ne dobjuk ki, hanem készítsünk belőle istenien habos pavlova tortát, ami viszont az ausztrálok és az új-zélandiak egyik nagy ünnepi kedvence. Ez a nagyra nőtt habcsók egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta a nevét, aki a 20. század elejének ünnepelt világsztárja volt, és állitólag neki köszönhető, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerű lett a balett.
Németországból eredő stollen
De ha maradnánk a kicsit hagyományosabb vonalon, akkor jó választás lehet a Németországból származó stollen is.
A stollen tésztájába vanília, kandírozott narancs- és citromhéj kerül, némi rummal ízesítve. Formája is szimbolikus, a pólyában fekvő Jézust jelképezi.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.