Legendás magyar édességek

Dátum 2018. november 14.

Dobostorta, Esterházy-torta, somlói, Rigó Jancsi és Rákóczi túrós? Vajon mi a híres magyar sütik története? 

Somlói galuska

Sokan úgy tartják, szinte mindent elárul egy cukrászda, vagy étterem minőségéről az a tény, hogy milyen minőségű az általuk kínált somlói galuska. A piskótatészta alapú, csokoládéöntettel és tejszínhab-díszítéssel készült finomság az egyik legnépszerűbb magyar cukrászsütemény és szerencsére azért otthon is elkészíthető.  Gollerits Károly, a Gundel étterem egykori főpincére alkotta meg a 20. század közepén, amikor a kevés rendelkezésre álló alapanyagból kellett valami desszertet felszolgálnia. A sütemény nevét is ő adta, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt és ahol később saját cukrászdáját is megnyitotta.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gundel-palacsinta, dobos torta

És ha már Gundel, akkor azonnal térjünk is rá a szintén kihagyhatatlan Gundel-palacsintára! Talán kevesen gondolnák, de a történet szerint a Gundel-palacsinta nem  kizárólag a híres Gundelek saját receptje. A feljegyzések szerint ugyanis a Gundel-palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújítva elkészíttette saját desszertjét, mely hatalmas sikert aratott, magának a tulajdonosnak, Gundel Károlynak is nagyon megízlett. Márai-palacsinta néven aztán fel is vette az étlapjára. Ám a Márai házaspár emigrációját követően 1949-ben az államosított étteremben nem szerepelhetett az étlapon, így kapta meg a ma is ismert Gundel nevet.  

dobostorta nem az a műfaj, aminek bárki hirtelen nekiállna egy békés vasárnap délután. Ehhez a jól ismert és igen kedvelt tortához az ihleten túl kellő elszántságra és némi konyhai magabiztosságra is szükség van, de bizton állíthatjuk: ez sem reménytelen! A híres finomság névadója Dobos C. József, a 19. század közepén született, híres szakács családból. Ő maga találta fel a tortában lévő kakaóvajkrémet és a torta másik legfőbb ismertetőjegyét: a tetejét befedő kemény karamell réteget.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Eszterházy-torta, Rigó jancsi

Az Esterházy-tortát szintén senkinek nem kell bemutatni, a magyar cukrászdákban bérelt polca van, az egyik legismertebb klasszikus magyar torta. A dióból vagy mandulából készített, fondant bevonattal készült szelet nem készítőjéről, hanem az egyik legősibb magyar családról kapta a nevét, akik a művészetek mellett a gasztronómiának is nagy pártolói voltak. Nagyon sok receptje ismert, de közös minden Esterházy-torta receptben, hogy a tésztája liszt nélkül készül.

Az ikonikus magyar sütemények sorát folytatjuk a szintén közkedvelt Rigó Jancsival.

Rigó János a 19. század második felében élt roma hegedűs volt. A kor egyik ismert bulvárhősévé akkor vált, amikor botrányos szerelmi kapcsolatba bonyolódott a férjezett, amerikai milliomos családból született Clara Ward-dal.

A legenda szerint az ő kérésre készült az első Rigó Jancsi és egy párizsi cukrászdában a következő szavakkal kedveskedett szerelmének a csokis, krémes sütemény tálalásakor:
“Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm és olyan édes, mint a te szíved.” 
Bár a történet így nagyon romantikusnak hangzik, a témával foglalkozók szerint lehet, hogy mindez csak legenda, és valójában sem Clara Ward, sem szerelme nem is kóstolta soha a csokis-krémes süteményt, hanem egy életrevaló pesti cukrász lovagolta meg a pár hírnevét és a sajtófelhajtást, és a nagyobb forgalomban reménykedve adta sütijének a Rigó Jancsi nevet. Akárhogy is történt, a süti a mai napig az akár otthon is elkészíthető nagy kedvencek közé tartozik.

Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Rákóczi túrós

Természetesen a Rákóczi túróst sem maradhat ki a felsorolásból. A közhiedelemmel ellentétben nem II. Rákóczi Ferenc inspirálta évszázadokkal ezelőtt. A desszert a XX. század szülötte, a névadó pedig egy másik Rákóczi, aki amellett, hogy olyan ismert szállodák konyháit vezette, mint a Gellért szálló, szakácskönyvet is megjelentetett.

A Rákóczi túrós először 1937 decemberében a szakácsoknak szóló szaklapban (Magyar Szakács) jelent meg, sőt az 1958-as brüsszeli világkiállításon is kóstolhatták az érdeklődők.

Azóta rengetegen gondolták újra a receptet, készült belőle többek között fagylalt és rengeteg féle pohárdesszert is.

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!