A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet

Dátum 2023. október 04.

Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.

Mi pontosan a ganache? Ugyanaz, mint a párizsi krém?

A francia ganache (ejtsd: gánás vagy magyarosan: ganázs) magas kakaótartalmú csokoládé és magas zsírtartalmú tejszín keverékéből készülő csokoládékrém. Tradicionálisan csak e két összetevőt tartalmazza, ennek ellenére gyakori, hogy némi vajjal dúsítják. A vaj hozzáadása több célt is szolgálhat, egyrészt a „gyengébb” zsírtartalmú tejszín feljavítására szolgál, másrészt fényesebbé, csillogóbbá, selymesebbé teszi a végeredményt. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a nálunk széles körben ismert és alkalmazott párizsi krém (amit egyébként szokás ganázskrémnek is nevezni) megegyezik-e a ganache-sal. A válasz: igen is, meg nem is. Jellegében és felhasználási módjaiban hasonló, ám legtöbbször csokoládé, kakaópor, tejszín, esetleg tej, vaj vagy margarin és cukor, valamint további tetszés szerinti ízesítők keverékéből áll.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Így készül a ganache – hozzávalók, arányok, tippek

Az elegáns francia név szerencsére pofonegyszerű receptet rejt: a csokoládét összetördeljük, hőálló tálba szórjuk, és közben egy lábasban felforrósítjuk a tejszínt. A csokoládéra öntjük, majd addig keverjük, amíg teljesen egyneművé nem válik. Ezután nincs más dolgunk, mint frissentartó fóliával lefedni, és türelmesen megvárni, amíg kihűl, visszadermed, aztán már dolgozhatunk is vele tovább. Ezt úgy kezdjük, hogy habverő segítségével alaposan kihabosítjuk.

Nézzük az arányokat! Alapvetően 1 rész csokoládéhoz 1 rész tejszínt adunk. A tejszín mindenképpen zsíros, állati eredetű habtejszín legyen, legalább 30%-os, bár tegyük hozzá, hogy amennyiben sikerül ennél magasabb zsírtartalmú tejszínt beszerezni, csak jól járunk. Ha nem, jöhet a feljebb már említett vajas „rásegítés”, ám fontos, hogy a csokoládé mennyiségének 20%-át lehetőleg ne haladja meg a hozzáadott vaj mennyisége. Az 1 rész csokoládé és 1 rész tejszín arány tökéletes töltésre, azaz például tortákba krémnek. A 2 rész csoki, 1 rész tejszín szilárdabb eredményt hoz, ezt felhasználhatjuk torták, sütemények burkolására, bevonására, vagy formázható trüffelekhez. Fontos megjegyezni, hogy az arányok magas kakaótartalmú étcsokoládéra vonatkoznak, tejcsokoládé, fehér csokoládé esetén kevesebb hozzáadott tejszínnel számolhatunk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
49 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Egy recept, számos desszert

Nagy valószínűséggel az is fogyasztott már ganache-os sütit vagy tortát, aki csak most ismerkedik a francia elnevezéssel. Ganache kerül többek közt a csokis-meggyes lúdláb tortába, a tradicionális karácsonyi – egyébként természetesen francia eredetű – fatörzs tortába, az őznyelvbe (két leveles tészta között csokoládékrém) vagy cupcake-ek tetejére. Emellett számos magyar „retró” édesség is ganache alapú, például a Tátra-csúcs, amely könnyű tésztakorongra nyomott ganache csokoládéba mártva, vagy a bohém csemege. Ez utóbbi olajos magvakkal kombinálja a csokikrémet: a tésztája kakaós-diós, a krémje ganache mogyorópralinével dúsítva, és ha ez még nem lenne elég, kívülről is csokoládéval bevont. Készíthetünk ganache-ból pralinékat, trüffeleket, ezeket kedvünkre ízesíthetjük olajos magvakkal, likőrökkel, fűszerekkel. Bevonatként is szolgálhat, ha szükséges, két rétegben kenjük a tortára, és az első réteget hagyjuk hűtőben megdermedni, mielőtt felvisszük a következő adagot. További jó hír, hogy a fondant burkolatot nem olvasztja meg, így köztes rétegként szolgálhat tortáknál, süteményeknél, elválasztja a krémet és a burkolatot. Olyan krémeknél kifejezetten praktikus alkalmazni, amelyeket nem tolerál a fondant (pl. tejszínes, pudingos, mascarponés krémek).

Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!