Meddig tarthatók el a sütemények, desszertek?

Dátum 2020. augusztus 26.

Előfordul, hogy nem fogy el azonnal a teljes adag sütemény, vagy nagyobb vendégsereget várunk, és ezért minél több étellel, desszerttel szeretnénk előre elkészülni.

Óvatosan a nyers tojással!

Bármilyen okból is döntünk a tárolás mellett, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk az élelmiszer-biztonsági szempontokra.

Egyes alapanyagok tovább frissek és fogyaszthatók lesznek, más hozzávalók viszont hamar megromlanak. Csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb sütifajtákat és eltarthatósági idejüket.

Kezdjük a legalapvetőbbel, a nyers tojással. Sokan eleve bele sem teszik a desszertekbe, ez talán a legjobb megoldás, hiszen így tovább is fogyasztható marad az édesség, és a megbetegedések rizikóját is 0-ra csökkenthetjük. Ilyen például a tiramisu, amelynek krémjét nyers tojás helyett hideg habtejszínnel szintén fellazíthatjuk, vagy Dr. Oetker Tiramisu Krémet is választhatunk. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
57 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
35 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek a biztonságos eltartahatóság növeléséhez 

Ha már megemlítettük a tejszínt, térjünk át az olyan süteményekre, amelyek hőkezelés nélküli tejet, tejszínt, vajat, joghurtot, tejfölt, túrót tartalmaznak. Népes kategóriáról van szó, ide tartoznak a sütés (és főzés) nélküli pohárkrémek, számos vajas, margarinos, tejszínes, túrós tortakrém, krémes-zselatinos sütemények. Ezeket a süteményeket, desszerteket tálalásig tartsuk hűtőben, a maradékot pedig rögtön tegyük vissza. Ha így járunk el, biztonsággal 1-2 napig lesznek fogyaszthatók. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az eltarthatóság csökken, amennyiben krémes süteményünk tetejére (vagy a krémbe) friss gyümölcsöt vagy lédús gyümölcskompótot teszünk. Ezek a gyümölcsök hajlamosak megfolyni, ezért kövessük a receptleírást, azaz ha például 2 óra hűtést igényel a sütemény, akkor csak ennyi idővel korábban állítsuk össze. Ha pedig csak díszítünk gyümölccsel, bőven elegendő közvetlenül tálalás előtt felhelyezni a süti tetejére a kiválasztott gyümölcsöket. Fontos az is, hogy a kompótot a lehető legalaposabban csepegtessük le, a friss gyümölcsöt pedig mosás után töröljük teljesen szárazra. Tej alapú krémeket ne fagyasszunk le!

Fontos az élvezeti értékre is figyelni

Folytatva a sort, a főzött krémekkel, pudingokkal betöltött süteményeket, tortákat hűtőben 2-3 napig eltarthatjuk. Szintén tovább maradnak frissek azok a gyümölcsös sütemények, amelyeket lekvárral készítünk vagy a gyümölcs megsül a tésztával együtt. Ezek a linzertortákpiték gyümölcs esetén legalább 3, lekvár, dzsem használatával pedig 5-6 napig is elállnak, takarjuk le és tartsuk hűvös helyen. 

Fontos, hogy ne csak romlandósági szempontból figyeljünk a süteményünkre, az is lényeges, hogy meddig marad meg az élvezeti értéke. Például egy töltelékkel együtt megsült leveles tésztás sütemény bár sokáig eláll, 3-4 nap alatt mégis érdemes elfogyasztani, hogy ne száradjon ki. Addig is tartsuk becsomagolva, és helyezzük száraz, hűvös helyre. A nedvességtől óvott hely különösen fontos, hiszen ha a sütemény nedvesség hatására be- vagy megpuhul, oda a ropogós állag. Omlós és leveles tésztákra, aprósüteményekre ez egyaránt igaz.

Eltarthatóság szempontjából igazi jolly joker a keksz. Legyen szó klasszikus linzertésztából készült kekszről vagy másfajta kekszfélékről, krékerekről, jól záródó dobozban 2 hétig elállnak. Érdemes belőlük nagyobb adagot készíteni. Ha mindig tele a házi kekszes dobozunk, nem fog felkészületlenül érni bennünket a váratlanul betoppanó vendég. 

Szükséges idő 20-40 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Előre elkészíthető tészták, díszítő hozzávalók

A nagyobb adag készítése mellett még van pár trükk a tarsolyunkban. Feljebb már említettük, hogy a gyümölcsös díszítést érdemes a tálalás előtti utolsó percekre hagyni. De nem csupán a gyümölcsdíszeknek jó, ha nem töltenek túl sok időt a sütemény tetején! Hasonló a helyzet a habzsákból kinyomott krémdíszítésekkel, a csokiforgáccsal vagy a pirított mandulával, mogyoróval, dióval. Ez utóbbiak akkor a legfinomabbak, ha a roppanósak, ez pedig csak akkor teljesül, ha nem szívják meg magukat krémmel vagy egyéb folyadékkal. Végezetül azt se felejtsük el, hogy számos tészta előző nap is elkészíthető és hűtőben tárolható (vagy egyenesen fagyasztható, akár hetekre), így könnyedén elkészíthetjük korábban például egy cupcake kevert tésztáját. A tálalás napján már csak a krémet kell összeállítanunk, majd frissen a kis muffinok tetejére nyomnunk.

Amennyiben egy sütemény, desszert frissessége kétséges, semmiképpen se fogyasszuk el! Illetve különösen figyeljünk arra is, hogy a kánikulai napok még inkább lerövidítik a krémes, tejes, tejszínes finomságok eltarthatóságát. 

Szükséges idő 40-60 perc között
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
49 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!