Meddig tarthatók el a sütemények, desszertek?

Dátum 2020. augusztus 26.
Előfordul, hogy nem fogy el azonnal a teljes adag sütemény, vagy nagyobb vendégsereget várunk, és ezért minél több étellel, desszerttel szeretnénk előre elkészülni.

Bármilyen okból is döntünk a tárolás mellett, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk az élelmiszer-biztonsági szempontokra.

Egyes alapanyagok tovább frissek és fogyaszthatók lesznek, más hozzávalók viszont hamar megromlanak. Csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb sütifajtákat és eltarthatósági idejüket.

Kezdjük a legalapvetőbbel, a nyers tojással. Sokan eleve bele sem teszik a desszertekbe, ez talán a legjobb megoldás, hiszen így tovább is fogyasztható marad az édesség, és a megbetegedések rizikóját is 0-ra csökkenthetjük. Ilyen például a tiramisu, amelynek krémjét nyers tojás helyett hideg habtejszínnel szintén fellazíthatjuk, vagy Dr. Oetker Tiramisu Krémet is választhatunk. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha már megemlítettük a tejszínt, térjünk át az olyan süteményekre, amelyek hőkezelés nélküli tejet, tejszínt, vajat, joghurtot, tejfölt, túrót tartalmaznak. Népes kategóriáról van szó, ide tartoznak a sütés (és főzés) nélküli pohárkrémek, számos vajas, margarinos, tejszínes, túrós tortakrém, krémes-zselatinos sütemények. Ezeket a süteményeket, desszerteket tálalásig tartsuk hűtőben, a maradékot pedig rögtön tegyük vissza. Ha így járunk el, biztonsággal 1-2 napig lesznek fogyaszthatók. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az eltarthatóság csökken, amennyiben krémes süteményünk tetejére (vagy a krémbe) friss gyümölcsöt vagy lédús gyümölcskompótot teszünk. Ezek a gyümölcsök hajlamosak megfolyni, ezért kövessük a receptleírást, azaz ha például 2 óra hűtést igényel a sütemény, akkor csak ennyi idővel korábban állítsuk össze. Ha pedig csak díszítünk gyümölccsel, bőven elegendő közvetlenül tálalás előtt felhelyezni a süti tetejére a kiválasztott gyümölcsöket. Fontos az is, hogy a kompótot a lehető legalaposabban csepegtessük le, a friss gyümölcsöt pedig mosás után töröljük teljesen szárazra. Tej alapú krémeket ne fagyasszunk le!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Folytatva a sort, a főzött krémekkel, pudingokkal betöltött süteményeket, tortákat hűtőben 2-3 napig eltarthatjuk. Szintén tovább maradnak frissek azok a gyümölcsös sütemények, amelyeket lekvárral készítünk vagy a gyümölcs megsül a tésztával együtt. Ezek a linzertortákpiték gyümölcs esetén legalább 3, lekvár, dzsem használatával pedig 5-6 napig is elállnak, takarjuk le és tartsuk hűvös helyen. 

Fontos, hogy ne csak romlandósági szempontból figyeljünk a süteményünkre, az is lényeges, hogy meddig marad meg az élvezeti értéke. Például egy töltelékkel együtt megsült leveles tésztás sütemény bár sokáig eláll, 3-4 nap alatt mégis érdemes elfogyasztani, hogy ne száradjon ki. Addig is tartsuk becsomagolva, és helyezzük száraz, hűvös helyre. A nedvességtől óvott hely különösen fontos, hiszen ha a sütemény nedvesség hatására be- vagy megpuhul, oda a ropogós állag. Omlós és leveles tésztákra, aprósüteményekre ez egyaránt igaz.

Eltarthatóság szempontjából igazi jolly joker a keksz. Legyen szó klasszikus linzertésztából készült kekszről vagy másfajta kekszfélékről, jól záródó dobozban 2 hétig elállnak. Érdemes belőlük nagyobb adagot készíteni. Ha mindig tele a házi kekszes dobozunk, nem fog felkészületlenül érni bennünket a váratlanul betoppanó vendég. 

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A nagyobb adag készítése mellett még van pár trükk a tarsolyunkban. Feljebb már említettük, hogy a gyümölcsös díszítést érdemes a tálalás előtti utolsó percekre hagyni. De nem csupán a gyümölcsdíszeknek jó, ha nem töltenek túl sok időt a sütemény tetején! Hasonló a helyzet a habzsákból kinyomott krémdíszítésekkel, a csokiforgáccsal vagy a pirított mandulával, mogyoróval, dióval. Ez utóbbiak akkor a legfinomabbak, ha a roppanósak, ez pedig csak akkor teljesül, ha nem szívják meg magukat krémmel vagy egyéb folyadékkal. Végezetül azt se felejtsük el, hogy számos tészta előző nap is elkészíthető és hűtőben tárolható (vagy egyenesen fagyasztható, akár hetekre), így könnyedén elkészíthetjük korábban például egy cupcake kevert tésztáját. A tálalás napján már csak a krémet kell összeállítanunk, majd frissen a kis muffinok tetejére nyomnunk.

Amennyiben egy sütemény, desszert frissessége kétséges, semmiképpen se fogyasszuk el! Illetve különösen figyeljünk arra is, hogy a kánikulai napok még inkább lerövidítik a krémes, tejes, tejszínes finomságok eltarthatóságát. 

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-18
0 Kedvelés

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!