Mentes desszertcsodák pudingból
2022. május 09.Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!
Főzött pudingok mentesen
Pudingot általában tejjel és cukorral készítünk, ez a jól ismert és bevált alaprecept. Ha azonban jobban belegondolunk, a két hozzáadott komponens, azaz a folyadék és az édesítő könnyedén lecserélhető úgy, hogy a desszertünk a mentes táplálkozási módokba is beilleszthető legyen. A tejet laktózérzékenység esetén kiválthatjuk laktózmentes tejjel, vagy választhatunk 100%-ban növényi megoldást, növényi tejet, italt, ha tejallergiásak vagy vegánok vagyunk. Főzhetünk pudingot például kókusz- vagy mandulaitalból is. Édesíteni sem feltétlenül cukorral kell, agávészirupot, kókuszvirágcukrot, eritritet is tehetünk a pudingba. Ha pohárdesszertet készítünk, a kész, kihűlt pudingot kikeverhetjük Creme VEGA-val, így lágyabb, krémesebb állagot kapunk – természetesen mentesen. Ha a desszertünk többi eleme is gluténmentes, például a hozzá felhasznált keksz, a teljes édesség elkészíthető glutén nélkül. Amennyiben a tojásmentesség szintén szempont, erre is ügyeljünk a recept valamennyi hozzávalójánál!
Pudingos krémek süteményekbe
Sokféle süteménybe, tortába kerül pudingos krém. Ilyenkor kevesebb tejjel sűrű pudingot főzünk, édesítjük, majd letakarjuk frissentartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kihabosítjuk vajjal vagy margarinnal. Mentes tortakrémhez tej helyett ugyanúgy választhatunk laktózmentes tejet vagy a feljebb már említett növényi italokat. A vajat pedig növényi (vegán) margarinra cserélhetjük. Persze olyan tortát, sütit válasszunk, amelynek a tésztája, ízesítése, díszítése is megfelel a személyes mentes kritériumainknak!
Olvasd el további cikkeinket is, melyekben cukor, liszt, tojás és tejmentes recepteket ajánlunk!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.