Mi nem unjuk a banánt!
A banánkenyér igazi tartalmas finomság, itthon is kezd egyre jobban elterjedni. De mit készíthetünk még banánból? Alábbi cikkünkben kigyűjtöttünk pár finomságot, amit bármikor meg tudsz sütni, ha találsz egy pár hűtő mélyén fekvő banánt.
A XX. század elejéig Észak-Amerikában nem volt igazán sok banán, ami volt, az Közép-Amerikából érkezett. A banán abban az időben még nehezen szállítható volt, hamar túléretté vált, felhasználása elég korlátozott volt. Sütik mellé, pudingokhoz használták elsősorban. Amerikában a nagy gazdasági világválság időszakában, 1929 őszétől az 1930-as évek nagy részéig minden ételhulladék értékes volt. Senki sem dobott ki semmit.
Megjelent a banán a receptekben
Ezzel egy időben jelent meg a piacon a sütőpor és a szódabikarbóna is. A gyártók kezdték tömegesen előállítani a termékeiket és országszerte elérhetővé tették azokat.
Ezen tények együtt állásának következményeként a szakácskönyv írók próbálták az új trendeket beépíteni a receptjeikbe, így születtek meg az első banánkenyér receptek. A banánkenyér recepteket pedig újabb és újabb banános puding, illetve egyéb banános desszertek receptjei követték.
A banánkenyér receptek népszerűségét az is növelte, hogy általában gyorsan elkészíthetők voltak. A banánkenyereket persze sok mindennel feldobták, a legtöbbször csokidarabokat kevertek bele, de vannak receptek, ahol baracklekvár, ananász, szárított narancshéj, esetleg szezámmag került a tésztába.
A banán jótékony hatásai
Bár itthon a banánkenyér nem annyira elterjedt, de a banán a hazai receptekben is gyakran kerül a sütikbe. Nagy előnye, hogy egyrészt jó állagot ad a tésztának, másrészt a gyümölcs édessége miatt a sütésnél kevesebb hozzáadott cukrot kell használni.
Mindezeken túl a banán fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van, mivel gazdag káliumban és magnéziumban, ami jótékony hatással van a csontjainkra, vérnyomásunkra és szívünkre egyaránt.
Süthetünk banán felhasználásával finom muffint, egzotikus tortát, készíthetünk keksz-golyót, vegán banános palacsintát, banános kókuszgolyót, de még akár pitét is.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
