Mindennapi kenyerünk - készítsd házilag!

Dátum 2019. augusztus 21.

Szinte csak liszt és víz kell hozzá. A legegyszerűbb ételeink egyike, a kenyér világnapja alkalmából, nézzük meg, hogyan is készíthetjük el házilag!

A mai kenyerek őse valaha a lepény volt. Az ősember is ismerte már ezt a csupán víz és liszt keverékéből készülő ételt. Ma ezt a változatot nevezzük kovásztalan kenyérnek és ebből fejlődött ki végül a napjainkban is ismeretes kovászos kenyér. Kezdetben búzából készült, de mára már rozs-, árpa-, alakor- vagy akár hajdinaliszt is lehet az alapanyaga.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kenyér otthon is elkészíthető, bár talán sokan félnek belefogni. Most felsoroljuk azokat az eszközöket és hozzávalókat, amikkel nagyobb magabiztossággal vághatunk bele a készítésbe.

1.  A liszt

A jó liszt a jó kenyér alapja. Keressük a BL80-as jelölést és a kifejezetten kenyérsütésre ajánlott fajtákat. A kenyér minősége szempontjából a legfontosabb a sikér. A magas sikértartalom a garancia arra, hogy a kenyerünk jól dagasztható, gyúrható és formázható lesz. Ha jó a lisztünk, jó az esélyünk arra, hogy könnyű, puha tésztájú kenyeret süssünk.

2.  Dagasztás

Ebben a témában két iskola létezik. Egyes irányzatok szerint csak a kézzel dagasztott kenyér lehet igazán jó, mások bátran bevetik a gépeket. Ha van otthon robotgépünk, szinte biztos, hogy létezik hozzá dagasztókar is. Ha tartunk a kézi dagasztástól, használjuk ki a gépesítés előnyeit. De választhatunk az első próbálkozásokhoz olyan receptet is, amelyikben nincs szükség dagasztásra. Ezek az úgynevezett “dagasztás nélküli kenyerek”. Ne féljünk ettől a technikától sem, nagyon jó textúrájú kenyereket kaphatunk így is.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

3. Kelesztés

Könnyebbség lehet, ha van otthon kelesztőtál, de nem elengedhetetlen. Tegyük a tésztánkat kiegyensúlyozott hőmérsékletű, nem huzatos helyre és takarjuk le egy tiszta konyharuhával.  Ha nincs a lakásban kellően napos, vagy langyos hely, tehetjük 30-40 fokos vízbe, esetleg hűlőfélben lévő, vagy legalacsonyabb fokozatra tett, majd kikapcsolt sütőbe. Ebben az esetben két dologra érdemes figyelni: ne legyen túl meleg a sütő, mert úgy a tészta elkezdhet sülni, illetve fontos, hogy ne kelljen sokáig a tésztánk, mert ha túlkelt, akkor már nem lesz olyan jó a végeredmény.

4. Sütő

Vannak, akik otthon is profi szinten űzik a kenyérsütést, de ha mi csak épp  hobbiként sütnénk házi kenyeret a családnak, ehhez nem kell beruházni további eszközökbe. Sokkal fontosabb, hogy ismerjük jól a sütőnket, így könnyen tudjuk a saját eszközeinkhez igazítani a recepteket.

Ha ezeket az alapokat szem előtt tartjuk, és megtaláljuk a  számunkra szimpatikus receptet, semmi nem állíthat meg minket abban, hogy a családi asztalra házi készítésű kenyér kerülhessen.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!