Sütési eszközök – készítsd házilag!
Van úgy, hogy csak sütés közben derül ki: a következő lépéshez szükséges eszköz éppen tönkrement vagy sosem volt, most pedig villámgyorsan kellene, hogy az asztalra varázsolhassuk a süteményünket.
Ilyenkor jöhet jól pár DIY, azaz „Csináld magad!” ötlet, amelyek segítségével percek alatt áthidalhatjuk a problémát. Lássuk, melyek az otthon is elkészíthető sütési kellékek!
Említsük meg először a habzsákot!
Kétféle módon is elkészíthetjük. Az egyszerűbb megoldás egy fagyasztótasak (vagy más erősebb, vastagabb műanyagból készült tasak) sarkának levágása. Ez egyébként nem csak kényszermegoldás lehet, hiszen kifejezetten praktikus, hogy a levágott sarok méretét könnyedén szabályozhatjuk. Azaz lehet nagyobb átmérőjű, de egészen kicsi is, ami írókázásra (cukormázzal díszítésre) tökéletes. A másik lehetőség sütőpapírból tölcsért hajtogatni. Ennek előnye, hogy meglehetősen nagy méretű „habzsákot” kapunk, és ha résmentesen hajtogattunk, szintén lehet nagy vagy akár apró átmérőjű a csücsök levágásával keletkezett rés. Az illesztés kívülről rögzítsük ragasztószalaggal.
Jöjjenek a kiszúróformák!
Különlegesebb formákra legtöbbször két esetben lehet szükségünk. Egyrészt akkor, amikor kinyújtott fondant vagy marcipán darabot szeretnénk kiszaggatni például bevonatos torták, sütik díszítésére, másrészt pedig abban az esetben, ha a klasszikus linzertésztának szeretnénk különlegesebb külsőt varázsolni. Ha mi tervezzük meg a mintát, rajzoljuk rá egy vastagabb kartonpapírra, majd vágjuk körbe. Az interneten is kereshetünk megfelelő sablonokat, ezeket töltsük le, méretezzük, majd nyomtassuk és vágjuk ki. Ezután rajzoljuk körbe egy vastagabb kartonpapíron. Az így kapott sablonokat tegyük rá a linzertésztára, a fondant-ra vagy a marcipánra, és éles, rövid pengéjű késsel rajzoljuk körül. Apropó, tészta, marcipán és fondant: a nyújtásról se feledkezzünk meg! Ha nincs a kezünk ügyében sodrófa, helyettesítsük egy üres alufóliás hengerrel!
Tortakeret is megoldható!
Kapcsos tortaformája talán minden sütni szerető konyhatündérnek van. Na de mi a helyzet a négyzet vagy téglalap alakú tortakerettel? Erre az eszközre akkor lesz igazán szükségünk, ha több rétegű vagy több emeletes süteményt készítünk tésztalapok és krémek váltakozásával. Ismét egy erősebb, vastagabb, de még hajtogatható kartonpapírra lesz szükségünk. Számoljuk ki, mekkora tortakeretet szeretnénk, majd vágjunk egy akkora, 5-8 cm magas csíkot a kartonból. A sarkokat behajtva hajtsunk formára, rögzítsük ragasztószalaggal. Ezután jön a legfontosabb lépés: az egész keretet csomagoljuk alufóliába (a sarkokon is szépen eldolgozva a hajtásokat), így biztonsággal érintkezhet a formánk a süteménnyel.
Legyünk kreatívak! Ne csak a sütésben, hanem a sütési kellékek, eszközök helyettesítésében is! Nem hiába szükségből születnek a legjobb megoldások!
Kapcsolódó cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.


A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet
Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.


Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.
