Variációk fánkra

Dátum 2019. február 14.

Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.

Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.

A fánk története

Számtalan, ma is megelevenedő népszokásunk van ebben az időszakban, a busójárástól kezdve a kiszehajtáson keresztül egészen a farsangig, melynek elmaradhatatlan kelléke a farsangi fánk. A fánk története igen messzire nyúlik, hiszen kelt tésztát zsírban már az egyiptomiak is sütöttek. A fánk azóta nagy utat járt be, talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne sülne fánk, vagy valamelyik testvére forró, bő zsiradékban.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
46 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fánkok farsangra

A legismertebb és legközkeletűbb a farsang kapcsán a klasszikus szalagos fánk, ami jellegzetesen kerek, pufók, és egy fehér csík, azaz szalag fut végig az oldalán. Hazánkban szintén népszerű még a csöröge-, vagy más néven herőce- vagy forgács-fánk is. A klasszikus szalagos fánkkal ellentétben a csöröge-fánk inkább ropogós, mint puha. Kínálhatjuk lekvárral és porcukorral is, mindenhogyan isteni csemege.
Egyszerű elkészítési módja miatt népszerű még itthon a túrófánk is. Általában kis méretű gombóc a legkedveltebb formája és - habár farsangkor jellemzően édes fánkot szoktunk enni - készíthetjük sósan is. 

Szükséges idő 20-40 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatok fánkokra

Ha idén emelnénk inkább a tétet, akkor megpróbálkozhatunk a kicsit bonyolultabb, a képviselő fánk testvérének is mondott ekler fánkkal is. Az eddigiekhez képest ezt a változatot a közepén könnyű, krém teszi izgalmassá.

Azonban ha még további újdonságokra vágyunk, kalandozhatunk más nemzetek fánkjai között is.
A churros például a spanyolok kedvence. Az eklerhez hasonlóan, ez a könnyen elkészíthető, finom fánkrúd szintén égetett tésztából készül. A tészta viszont nem a sütőben, hanem forró olajban sül. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fánk különlegességek

Azonban talán még többek által is ismert a doughnut illetve donut, azaz az amerikai fánk, a középen lyukas, csokiba vagy cukorba mártott, színes cukordarával megszórt finomság.

Ha pedig valami különlegességre vágyunk, kipróbálhatjuk pl. az olasz eredetű profiterolt is.
Hogy a mi fánkunk is finom legyen, sütés után ne rakjuk egymásra őket, csak egymás mellé, mert a meleg gőztől befülledhet és összeesik. Illetve csak akkor szórjuk rá a porcukrot, ha már langyosra hűlt, különben a megolvadt cukor eláztathatja a fánkunkat.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!