Variációk fánkra

Dátum 2019. február 14.

Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.

Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.

A fánk története

Számtalan, ma is megelevenedő népszokásunk van ebben az időszakban, a busójárástól kezdve a kiszehajtáson keresztül egészen a farsangig, melynek elmaradhatatlan kelléke a farsangi fánk. A fánk története igen messzire nyúlik, hiszen kelt tésztát zsírban már az egyiptomiak is sütöttek. A fánk azóta nagy utat járt be, talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne sülne fánk, vagy valamelyik testvére forró, bő zsiradékban.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
56 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fánkok farsangra

A legismertebb és legközkeletűbb a farsang kapcsán a klasszikus szalagos fánk, ami jellegzetesen kerek, pufók, és egy fehér csík, azaz szalag fut végig az oldalán. Hazánkban szintén népszerű még a csöröge-, vagy más néven herőce- vagy forgács-fánk is. A klasszikus szalagos fánkkal ellentétben a csöröge-fánk inkább ropogós, mint puha. Kínálhatjuk lekvárral és porcukorral is, mindenhogyan isteni csemege.
Egyszerű elkészítési módja miatt népszerű még itthon a túrófánk is. Általában kis méretű gombóc a legkedveltebb formája és - habár farsangkor jellemzően édes fánkot szoktunk enni - készíthetjük sósan is. 

Szükséges idő 20-40 perc között
42 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatok fánkokra

Ha idén emelnénk inkább a tétet, akkor megpróbálkozhatunk a kicsit bonyolultabb, a képviselő fánk testvérének is mondott ekler fánkkal is. Az eddigiekhez képest ezt a változatot a közepén könnyű, krém teszi izgalmassá.

Azonban ha még további újdonságokra vágyunk, kalandozhatunk más nemzetek fánkjai között is.
A churros például a spanyolok kedvence. Az eklerhez hasonlóan, ez a könnyen elkészíthető, finom fánkrúd szintén égetett tésztából készül. A tészta viszont nem a sütőben, hanem forró olajban sül. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fánk különlegességek

Azonban talán még többek által is ismert a doughnut illetve donut, azaz az amerikai fánk, a középen lyukas, csokiba vagy cukorba mártott, színes cukordarával megszórt finomság.

Ha pedig valami különlegességre vágyunk, kipróbálhatjuk pl. az olasz eredetű profiterolt is.
Hogy a mi fánkunk is finom legyen, sütés után ne rakjuk egymásra őket, csak egymás mellé, mert a meleg gőztől befülledhet és összeesik. Illetve csak akkor szórjuk rá a porcukrot, ha már langyosra hűlt, különben a megolvadt cukor eláztathatja a fánkunkat.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!