Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.
Számtalan, ma is megelevenedő népszokásunk van ebben az időszakban, a busójárástól kezdve a kiszehajtáson keresztül egészen a farsangig, melynek elmaradhatatlan kelléke a farsangi fánk. A fánk története igen messzire nyúlik, hiszen kelt tésztát zsírban már az egyiptomiak is sütöttek. A fánk azóta nagy utat járt be, talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne sülne fánk, vagy valamelyik testvére forró, bő zsiradékban.
A legismertebb és legközkeletűbb a farsang kapcsán a klasszikus szalagos fánk, ami jellegzetesen kerek, pufók, és egy fehér csík, azaz szalag fut végig az oldalán. Hazánkban szintén népszerű még a csöröge-, vagy más néven herőce- vagy forgács-fánk is. A klasszikus szalagos fánkkal ellentétben a csöröge-fánk inkább ropogós, mint puha. Kínálhatjuk lekvárral és porcukorral is, mindenhogyan isteni csemege.
Egyszerű elkészítési módja miatt népszerű még itthon a túrófánk is. Általában kis méretű gombóc a legkedveltebb formája és - habár farsangkor jellemzően édes fánkot szoktunk enni - készíthetjük sósan is.
Ha idén emelnénk inkább a tétet, akkor megpróbálkozhatunk a kicsit bonyolultabb, a képviselő fánk testvérének is mondott ekler fánkkal is. Az eddigiekhez képest ezt a változatot a közepén könnyű, krém teszi izgalmassá.
Azonban ha még további újdonságokra vágyunk, kalandozhatunk más nemzetek fánkjai között is.
A churros például a spanyolok kedvence. Az eklerhez hasonlóan, ez a könnyen elkészíthető, finom fánkrúd szintén égetett tésztából készül. A tészta viszont nem a sütőben, hanem forró olajban sül.
Azonban talán még többek által is ismert a doughnut illetve donut, azaz az amerikai fánk, a középen lyukas, csokiba vagy cukorba mártott, színes cukordarával megszórt finomság.
Ha pedig valami különlegességre vágyunk, kipróbálhatjuk pl. az olasz eredetű profiterolt is.
Hogy a mi fánkunk is finom legyen, sütés után ne rakjuk egymásra őket, csak egymás mellé, mert a meleg gőztől befülledhet és összeesik. Illetve csak akkor szórjuk rá a porcukrot, ha már langyosra hűlt, különben a megolvadt cukor eláztathatja a fánkunkat.