Variációk fánkra

Dátum 2019. február 14.

Január, február: itt a nyár! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint februári télűző hagyományunk, a farsang.

Amikor már végképp elfáradnánk a hosszú, szürke napok egyhangúságában, akkor érkezik a hónapok sorában a február, ami már a vigasságról, a téltemetésről, és a tavaszvárásról szól.

Számtalan, ma is megelevenedő népszokásunk van ebben az időszakban, a busójárástól kezdve a kiszehajtáson keresztül egészen a farsangig, melynek elmaradhatatlan kelléke a farsangi fánk. A fánk története igen messzire nyúlik, hiszen kelt tésztát zsírban már az egyiptomiak is sütöttek. A fánk azóta nagy utat járt be, talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne sülne fánk, vagy valamelyik testvére forró, bő zsiradékban.

Arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is otthon finom és egyben dekoratív fánkot sütni, a múlt héten írtunk, ezen a héten pedig a fánk kölönböző fajtáit gyűjtjük csokorba.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A legismertebb és legközkeletűbb a farsang kapcsán a klasszikus szalagos fánk, ami jellegzetesen kerek, pufók, és egy fehér csík, azaz szalag fut végig az oldalán. Hazánkban szintén népszerű még a csöröge-, vagy más néven herőce- vagy forgács-fánk is. A klasszikus szalagos fánkkal ellentétben a csöröge-fánk inkább ropogós, mint puha. Kínálhatjuk lekvárral és porcukorral is, mindenhogyan isteni csemege.
Egyszerű elkészítési módja miatt népszerű még itthon a túrófánk is. Általában kis méretű gombóc a legkedveltebb formája és - habár farsangkor jellemzően édes fánkot szoktunk enni - készíthetjük sósan is. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha idén emelnénk inkább a tétet, akkor megpróbálkozhatunk a kicsit bonyolultabb, a képviselő fánk testvérének is mondott ekler fánkkal is. Az eddigiekhez képest ezt a változatot a közepén könnyű, krém teszi izgalmassá.

Azonban ha még további újdonságokra vágyunk, kalandozhatunk más nemzetek fánkjai között is.
A churros például a spanyolok kedvence. Az eklerhez hasonlóan, ez a könnyen elkészíthető, finom fánkrúd szintén égetett tésztából készül. A tészta viszont nem a sütőben, hanem forró olajban sül. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Azonban talán még többek által is ismert a doughnut illetve donut, azaz az amerikai fánk, a középen lyukas, csokiba vagy cukorba mártott, színes cukordarával megszórt finomság.

Ha pedig valami különlegességre vágyunk, kipróbálhatjuk a cseh tarkedlit, vagy az olasz eredetű profiterolt is.
Hogy a mi fánkunk is finom legyen, sütés után ne rakjuk egymásra őket, csak egymás mellé, mert a meleg gőztől befülledhet és összeesik. Illetve csak akkor szórjuk rá a porcukrot, ha már langyosra hűlt, különben a megolvadt cukor eláztathatja a fánkunkat.

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-28
1 Kedvelés

Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
1 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!