Adventi sütemények kelt tésztából
2021. december 10.Ahogy elérkezik advent első vasárnapja, már kapjuk is elő a klasszikus ünnepi fűszereket: a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot, a szerecsendióvirágot vagy a kedvenc mézessütemény-fűszerkeverékünket.
A vanília vagy az ánizs sem megy ki soha a divatból!
Ezek a melengető, „karácsony illatú” fűszerek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot – főleg ha kandírozott gyümölcsökkel vagy narancshéjjal társítjuk, már csak egy jó sütirecept kell hozzájuk!
A téli időszakban szívesebben kapcsoljuk be hosszabb időre a sütőt, a benti jó meleg és az otthon töltött készülődős délutánok pedig szinte kiáltanak a ráérős kelt tészták után. Állítsuk össze, hagyjuk szépen megkelni, aztán már mehetnek is a sütőbe. De mit süssünk?
Kalácsot az ünnepi asztalra!
Például adventi kalácsot! A kalács nem csupán húsvéti sütemény – ahogy például a répatorta is ölthet karácsonyi külsőt mézesfűszerrel, dióval, kandírozott naranccsal –, nyugodtan készítsük el ebben az időszakban is! Az aszalt barack-csoki páros például kifejezetten illik egy ünnepváró délutáni teázáshoz.
December 13-ra, Luca napjára a tradicionális svéd adventi sütemény, azaz Luca cicája dukál. Ez a kelt süti a sáfránytól kapja csodás sárga színét, nyolcas formája pedig olyan, mint egy cica farka – innen is kapta a nevét. Klasszikus díszítése két-két szem mazsola.
Maradjunk még nemzetközi vizeken!
Ahogy a skandináv kultúrában a Luca cicája, úgy német nyelvterületen a stollen az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény. Jellemzője, hogy telis-tele van kandírozott gyümölcsökkel és/vagy olajos magvakkal, a külseje pedig a vajas-porcukros rétegtől olyan, mintha finom, puha, friss hótakaró lepte volna be. Kelt verziója is létezik, például túróval gazdagítva, sok-sok karácsonyi fűszerrel.
A stollenhez hasonló a mini, kelt gyümölcskenyér is. Praktikus és szép, ha gasztroajándékkal szeretnénk kedveskedni barátainknak, munkatársainknak, a kis kenyérkék csoda klasszul mutatnak celofánba csomagolva, karácsonyi mintás szalaggal átkötve.
És ki ne hagyjuk a marcipánt! Szuper töltelék bejglibe – ne ragadjunk le a mákosnál és a diósnál, próbáljunk ki új ízeket is –, de kelt kalácsokba, gyümölcskenyerekbe szintén remek lesz.
Az ünnepi hangulat fokozható!
Még egy ötlet: ha van kedvenc sütink, bátran formáljuk ünnepivé! Igen, a „sima” kelt csiga is nyugodtan lehet a karácsonyi asztal éke, ha fahéjjal ízesítjük, dióval szórjuk meg vagy kardamomot teszünk a töltelékébe.
Végül emlékezzünk meg az adventi vásári hangulatról is! Ha azt mondjuk, kelt süti, mi az, ami egyből eszünkbe jut? Sós verzióban a szalonnás vagy kolbászos, hagymás, tejfölös, sajttal gazdagon megszórt töki pompos (vagy langalló), ennek a tésztájába főtt burgonya is kerül. Az édesek között pedig minden bizonnyal a kürtőskalács a legnépszerűbb! Jó hír, hogy amennyiben nem jutunk el idén a kedvenc vásárunkba, otthon is könnyen elkészíthetjük. Csak egy kis trükk kell hozzá, ami receptünkből kiderül. Ugye, hogy mindenki számára meghoztuk az ünnepi hangulatot?
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.