Adventi sütemények kelt tésztából

Dátum 2021. december 10.

Ahogy elérkezik advent első vasárnapja, már kapjuk is elő a klasszikus ünnepi fűszereket: a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot, a szerecsendióvirágot vagy a kedvenc mézessütemény-fűszerkeverékünket.

 A vanília vagy az ánizs sem megy ki soha a divatból!

Ezek a melengető, „karácsony illatú” fűszerek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot – főleg ha kandírozott gyümölcsökkel vagy narancshéjjal társítjuk, már csak egy jó sütirecept kell hozzájuk!

A téli időszakban szívesebben kapcsoljuk be hosszabb időre a sütőt, a benti jó meleg és az otthon töltött készülődős délutánok pedig szinte kiáltanak a ráérős kelt tészták után. Állítsuk össze, hagyjuk szépen megkelni, aztán már mehetnek is a sütőbe. De mit süssünk?

Kalácsot az ünnepi asztalra!

Például adventi kalácsot! A kalács nem csupán húsvéti sütemény – ahogy például a répatorta is ölthet karácsonyi külsőt mézesfűszerrel, dióval, kandírozott naranccsal –, nyugodtan készítsük el ebben az időszakban is! Az aszalt barack-csoki páros például kifejezetten illik egy ünnepváró délutáni teázáshoz.

December 13-ra, Luca napjára a tradicionális svéd adventi sütemény, azaz Luca cicája dukál. Ez a kelt süti a sáfránytól kapja csodás sárga színét, nyolcas formája pedig olyan, mint egy cica farka – innen is kapta a nevét. Klasszikus díszítése két-két szem mazsola.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Maradjunk még nemzetközi vizeken!

Ahogy a skandináv kultúrában a Luca cicája, úgy német nyelvterületen a stollen az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény. Jellemzője, hogy telis-tele van kandírozott gyümölcsökkel és/vagy olajos magvakkal, a külseje pedig a vajas-porcukros rétegtől olyan, mintha finom, puha, friss hótakaró lepte volna be. Kelt verziója is létezik, például túróval gazdagítva, sok-sok karácsonyi fűszerrel.

A stollenhez hasonló a mini, kelt gyümölcskenyér is. Praktikus és szép, ha gasztroajándékkal szeretnénk kedveskedni barátainknak, munkatársainknak, a kis kenyérkék csoda klasszul mutatnak celofánba csomagolva, karácsonyi mintás szalaggal átkötve.

És ki ne hagyjuk a marcipánt! Szuper töltelék bejglibe – ne ragadjunk le a mákosnál és a diósnál, próbáljunk ki új ízeket is –, de kelt kalácsokba, gyümölcskenyerekbe szintén remek lesz.

Az ünnepi hangulat fokozható!

Még egy ötlet: ha van kedvenc sütink, bátran formáljuk ünnepivé! Igen, a „sima” kelt csiga is nyugodtan lehet a karácsonyi asztal éke, ha fahéjjal ízesítjük, dióval szórjuk meg vagy kardamomot teszünk a töltelékébe.

Végül emlékezzünk meg az adventi vásári hangulatról is! Ha azt mondjuk, kelt süti, mi az, ami egyből eszünkbe jut? Sós verzióban a szalonnás vagy kolbászos, hagymás, tejfölös, sajttal gazdagon megszórt töki pompos (vagy langalló), ennek a tésztájába főtt burgonya is kerül. Az édesek között pedig minden bizonnyal a kürtőskalács a legnépszerűbb! Jó hír, hogy amennyiben nem jutunk el idén a kedvenc vásárunkba, otthon is könnyen elkészíthetjük. Csak egy kis trükk kell hozzá, ami receptünkből kiderül. Ugye, hogy mindenki számára meghoztuk az ünnepi hangulatot? 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
66 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
71 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!