Adventi sütemények kelt tésztából

Dátum 2021. december 10.

Ahogy elérkezik advent első vasárnapja, már kapjuk is elő a klasszikus ünnepi fűszereket: a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot, a szerecsendióvirágot vagy a kedvenc mézessütemény-fűszerkeverékünket.

 A vanília vagy az ánizs sem megy ki soha a divatból!

Ezek a melengető, „karácsony illatú” fűszerek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot – főleg ha kandírozott gyümölcsökkel vagy narancshéjjal társítjuk, már csak egy jó sütirecept kell hozzájuk!

A téli időszakban szívesebben kapcsoljuk be hosszabb időre a sütőt, a benti jó meleg és az otthon töltött készülődős délutánok pedig szinte kiáltanak a ráérős kelt tészták után. Állítsuk össze, hagyjuk szépen megkelni, aztán már mehetnek is a sütőbe. De mit süssünk?

Kalácsot az ünnepi asztalra!

Például adventi kalácsot! A kalács nem csupán húsvéti sütemény – ahogy például a répatorta is ölthet karácsonyi külsőt mézesfűszerrel, dióval, kandírozott naranccsal –, nyugodtan készítsük el ebben az időszakban is! Az aszalt barack-csoki páros például kifejezetten illik egy ünnepváró délutáni teázáshoz.

December 13-ra, Luca napjára a tradicionális svéd adventi sütemény, azaz Luca cicája dukál. Ez a kelt süti a sáfránytól kapja csodás sárga színét, nyolcas formája pedig olyan, mint egy cica farka – innen is kapta a nevét. Klasszikus díszítése két-két szem mazsola.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Maradjunk még nemzetközi vizeken!

Ahogy a skandináv kultúrában a Luca cicája, úgy német nyelvterületen a stollen az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény. Jellemzője, hogy telis-tele van kandírozott gyümölcsökkel és/vagy olajos magvakkal, a külseje pedig a vajas-porcukros rétegtől olyan, mintha finom, puha, friss hótakaró lepte volna be. Kelt verziója is létezik, például túróval gazdagítva, sok-sok karácsonyi fűszerrel.

A stollenhez hasonló a mini, kelt gyümölcskenyér is. Praktikus és szép, ha gasztroajándékkal szeretnénk kedveskedni barátainknak, munkatársainknak, a kis kenyérkék csoda klasszul mutatnak celofánba csomagolva, karácsonyi mintás szalaggal átkötve.

És ki ne hagyjuk a marcipánt! Szuper töltelék bejglibe – ne ragadjunk le a mákosnál és a diósnál, próbáljunk ki új ízeket is –, de kelt kalácsokba, gyümölcskenyerekbe szintén remek lesz.

Az ünnepi hangulat fokozható!

Még egy ötlet: ha van kedvenc sütink, bátran formáljuk ünnepivé! Igen, a „sima” kelt csiga is nyugodtan lehet a karácsonyi asztal éke, ha fahéjjal ízesítjük, dióval szórjuk meg vagy kardamomot teszünk a töltelékébe.

Végül emlékezzünk meg az adventi vásári hangulatról is! Ha azt mondjuk, kelt süti, mi az, ami egyből eszünkbe jut? Sós verzióban a szalonnás vagy kolbászos, hagymás, tejfölös, sajttal gazdagon megszórt töki pompos (vagy langalló), ennek a tésztájába főtt burgonya is kerül. Az édesek között pedig minden bizonnyal a kürtőskalács a legnépszerűbb! Jó hír, hogy amennyiben nem jutunk el idén a kedvenc vásárunkba, otthon is könnyen elkészíthetjük. Csak egy kis trükk kell hozzá, ami receptünkből kiderül. Ugye, hogy mindenki számára meghoztuk az ünnepi hangulatot? 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
60 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
64 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!