Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával
A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.
Nem csak tejbegrízhez!
Gazdaságos, sokáig eltartható és könnyedén, szinte bárhol beszerezhető alapanyagok, ám amennyire egyszerűek, annyira sokoldalúak is, lássuk, mi mindent készíthetünk belőlük.
Ha azt mondjuk, búzadara, elsőre talán mindenkinek a tejbegríz ugrik be. A dara – vagy gríz – a búzalisztnél durvábbra őrölt gabona, a búza magbelsőjének nagy szemcsés őrleménye. Gyorsan megduzzad és puhára fő. Semleges ízű, ezért ugyanúgy megállja a helyét édes és sós ételekben. Fontos tudni, hogy mivel búzából készül, a gluténmentes étrendbe nem illeszthető be. Létezik teljes kiőrlésű változata is.
Tippek búzadara felhasználásához
A gyerekek kedvenc ételén, a tejbegrízen kívül, grízpudingot is készíthetünk belőle. A tejbegríz pedig nemcsak önmagában kanalazható, hanem krémek alapja is lehet, például a klasszikus mézes krémesé. Lazítható, kihabosítható vajjal vagy margarinnal, ha pedig jó sűrűre készítjük, akár rétes vagy kelt tészta tölteléke is lehet. Apropó, töltelék! Ha lédúsabb töltelék kerül a tésztára, a búzadara „nedvességzáró” rétegnek is tökéletes, megakadályozza, hogy átázzon a tésztánk. Csak szórjuk a tésztára, majd kanalazzuk vagy simítsuk rá a tölteléket.
Ahogy említettük, íze semleges, ezért szinte bármivel ízesíthető: a csoki és a vanília ugyanolyan jól áll neki, mint a gyümölcsök. Ha pedig töltelékek sűrítéséhez használjuk vagy arra, hogy ne ázzon el a tésztánk, szinte észrevehetetlen marad a búzadara.
A kukoricadara előnyei
A kukoricadara – szemben a búzadarával – gluténmentes alapanyag, ha a csomagoláson nem jelzik a keresztszennyeződés fennállásának lehetőségét, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kukorica magjának durva szemű őrleménye, íze egyaránt passzol édességekhez, desszertekhez és sós ételekhez. A tradicionális magyar konyha egyik fontos hozzávalója, a puliszka alapanyaga. Ez az étel egyébként nemcsak nálunk ismert, hanem például Olaszországban is előszeretettel fogyasztják – ott polenta az elnevezése, és leginkább sósan készítik. Gyakran főzik, majd sütik: a tejben vagy vízben megfőzött, ízesített kukoricadarát egy tepsibe simítják, hagyják megdermedni, majd sütőben átsütik vagy meggrillezik. Nálunk a puliszka édes és sós is lehet, de ezzel még nincs vége a kukoricadara felhasználási lehetőségeinek, gondoljunk csak a régi magyar konyha ezerképpen variálható prószájára, máléjára. Kukoricalisztből és kukoricadarából egyaránt készítenek ilyen édességeket, hamar összedobhatóak, kiadósak és gazdaságosak, nem véletlenül voltak annyira kedveltek nagymamáink, dédnagymamáink idejében.
Fontos lépés!
A kukorica kissé édeskés íze jól ellensúlyozható parmezánnal vagy más karakteres ízű sajtokkal, de pont ki is emelhetjük a cukor mellett vaníliával, citrommal, keverhetünk hozzá lekvárt vagy aszalt gyümölcsöket. Egy fontos lépést viszont nem érdemes kihagyni, ha kevert süteményt készítünk kukoricadarából, ez pedig az, hogy mielőtt összeállítanánk a tésztát, hagyni kell a darát megduzzadni a hozzáadott folyadékban, így garantáltan nem lesz száraz, porózus a sütemény.
Kukorica- és búzadarából mindig érdemes tartani otthon, hiszen finom hétköznapi sütemények, desszertek készíthetők belőlük, amelyek akár egy kiadósabb leves utáni második fogásnak is tökéletesek lesznek.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
