Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

Dátum 2021. január 13.

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Nem csak tejbegrízhez!

Gazdaságos, sokáig eltartható és könnyedén, szinte bárhol beszerezhető alapanyagok, ám amennyire egyszerűek, annyira sokoldalúak is, lássuk, mi mindent készíthetünk belőlük.

Ha azt mondjuk, búzadara, elsőre talán mindenkinek a tejbegríz ugrik be. A dara – vagy gríz – a búzalisztnél durvábbra őrölt gabona, a búza magbelsőjének nagy szemcsés őrleménye. Gyorsan megduzzad és puhára fő. Semleges ízű, ezért ugyanúgy megállja a helyét édes és sós ételekben. Fontos tudni, hogy mivel búzából készül, a gluténmentes étrendbe nem illeszthető be. Létezik teljes kiőrlésű változata is.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek búzadara felhasználásához

A gyerekek kedvenc ételén, a tejbegrízen kívül, grízpudingot is készíthetünk belőle. A tejbegríz pedig nemcsak önmagában kanalazható, hanem krémek alapja is lehet, például a klasszikus mézes krémesé. Lazítható, kihabosítható vajjal vagy margarinnal, ha pedig jó sűrűre készítjük, akár rétes vagy kelt tészta tölteléke is lehet. Apropó, töltelék! Ha lédúsabb töltelék kerül a tésztára, a búzadara „nedvességzáró” rétegnek is tökéletes, megakadályozza, hogy átázzon a tésztánk. Csak szórjuk a tésztára, majd kanalazzuk vagy simítsuk rá a tölteléket.

Ahogy említettük, íze semleges, ezért szinte bármivel ízesíthető: a csoki és a vanília ugyanolyan jól áll neki, mint a gyümölcsök. Ha pedig töltelékek sűrítéséhez használjuk vagy arra, hogy ne ázzon el a tésztánk, szinte észrevehetetlen marad a búzadara.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kukoricadara előnyei

A kukoricadara – szemben a búzadarával – gluténmentes alapanyag, ha a csomagoláson nem jelzik a keresztszennyeződés fennállásának lehetőségét, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kukorica magjának durva szemű őrleménye, íze egyaránt passzol édességekhez, desszertekhez és sós ételekhez. A tradicionális magyar konyha egyik fontos hozzávalója, a puliszka alapanyaga. Ez az étel egyébként nemcsak nálunk ismert, hanem például Olaszországban is előszeretettel fogyasztják – ott polenta az elnevezése, és leginkább sósan készítik. Gyakran főzik, majd sütik: a tejben vagy vízben megfőzött, ízesített kukoricadarát egy tepsibe simítják, hagyják megdermedni, majd sütőben átsütik vagy meggrillezik. Nálunk a puliszka édes és sós is lehet, de ezzel még nincs vége a kukoricadara felhasználási lehetőségeinek, gondoljunk csak a régi magyar konyha ezerképpen variálható prószájára, máléjára. Kukoricalisztből és kukoricadarából egyaránt készítenek ilyen édességeket, hamar összedobhatóak, kiadósak és gazdaságosak, nem véletlenül voltak annyira kedveltek nagymamáink, dédnagymamáink idejében.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos lépés!

A kukorica kissé édeskés íze jól ellensúlyozható parmezánnal vagy más karakteres ízű sajtokkal, de pont ki is emelhetjük a cukor mellett vaníliával, citrommal, keverhetünk hozzá lekvárt vagy aszalt gyümölcsöket. Egy fontos lépést viszont nem érdemes kihagyni, ha kevert süteményt készítünk kukoricadarából, ez pedig az, hogy mielőtt összeállítanánk a tésztát, hagyni kell a darát megduzzadni a hozzáadott folyadékban, így garantáltan nem lesz száraz, porózus a sütemény.

Kukorica- és búzadarából mindig érdemes tartani otthon, hiszen finom hétköznapi sütemények, desszertek készíthetők belőlük, amelyek akár egy kiadósabb leves utáni második fogásnak is tökéletesek lesznek.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!