Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

Dátum 2021. január 13.
A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Gazdaságos, sokáig eltartható és könnyedén, szinte bárhol beszerezhető alapanyagok, ám amennyire egyszerűek, annyira sokoldalúak is, lássuk, mi mindent készíthetünk belőlük.

Ha azt mondjuk, búzadara, elsőre talán mindenkinek a tejbegríz ugrik be. A dara – vagy gríz – a búzalisztnél durvábbra őrölt gabona, a búza magbelsőjének nagy szemcsés őrleménye. Gyorsan megduzzad és puhára fő. Semleges ízű, ezért ugyanúgy megállja a helyét édes és sós ételekben. Fontos tudni, hogy mivel búzából készül, a gluténmentes étrendbe nem illeszthető be. Létezik teljes kiőrlésű változata is.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A gyerekek kedvenc ételén, a tejbegrízen kívül, grízpudingot is készíthetünk belőle. A tejbegríz pedig nemcsak önmagában kanalazható, hanem krémek alapja is lehet, például a klasszikus mézes krémesé. Lazítható, kihabosítható vajjal vagy margarinnal, ha pedig jó sűrűre készítjük, akár rétes vagy kelt tészta tölteléke is lehet. Apropó, töltelék! Ha lédúsabb töltelék kerül a tésztára, a búzadara „nedvességzáró” rétegnek is tökéletes, megakadályozza, hogy átázzon a tésztánk. Csak szórjuk a tésztára, majd kanalazzuk vagy simítsuk rá a tölteléket.

Ahogy említettük, íze semleges, ezért szinte bármivel ízesíthető: a csoki és a vanília ugyanolyan jól áll neki, mint a gyümölcsök. Ha pedig töltelékek sűrítéséhez használjuk vagy arra, hogy ne ázzon el a tésztánk, szinte észrevehetetlen marad a búzadara.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kukoricadara – szemben a búzadarával – gluténmentes alapanyag, ha a csomagoláson nem jelzik a keresztszennyeződés fennállásának lehetőségét, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kukorica magjának durva szemű őrleménye, íze egyaránt passzol édességekhez, desszertekhez és sós ételekhez. A tradicionális magyar konyha egyik fontos hozzávalója, a puliszka alapanyaga. Ez az étel egyébként nemcsak nálunk ismert, hanem például Olaszországban is előszeretettel fogyasztják – ott polenta az elnevezése, és leginkább sósan készítik. Gyakran főzik, majd sütik: a tejben vagy vízben megfőzött, ízesített kukoricadarát egy tepsibe simítják, hagyják megdermedni, majd sütőben átsütik vagy meggrillezik. Nálunk a puliszka édes és sós is lehet, de ezzel még nincs vége a kukoricadara felhasználási lehetőségeinek, gondoljunk csak a régi magyar konyha ezerképpen variálható prószájára, máléjára. Kukoricalisztből és kukoricadarából egyaránt készítenek ilyen édességeket, hamar összedobhatóak, kiadósak és gazdaságosak, nem véletlenül voltak annyira kedveltek nagymamáink, dédnagymamáink idejében.

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kukorica kissé édeskés íze jól ellensúlyozható parmezánnal vagy más karakteres ízű sajtokkal, de pont ki is emelhetjük a cukor mellett vaníliával, citrommal, keverhetünk hozzá lekvárt vagy aszalt gyümölcsöket. Egy fontos lépést viszont nem érdemes kihagyni, ha kevert süteményt készítünk kukoricadarából, ez pedig az, hogy mielőtt összeállítanánk a tésztát, hagyni kell a darát megduzzadni a hozzáadott folyadékban, így garantáltan nem lesz száraz, porózus a sütemény.

Kukorica- és búzadarából mindig érdemes tartani otthon, hiszen finom hétköznapi sütemények, desszertek készíthetők belőlük, amelyek akár egy kiadósabb leves utáni második fogásnak is tökéletesek lesznek.

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-01-13
0 Kedvelés

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-01-08
1 Kedvelés

Kezdd egészségesen az új évet!

Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-26
2 Kedvelés

Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik

Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-23
1 Kedvelés

Dió, mák, narancs, az ünnep ízei

Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-16
1 Kedvelés

Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!

A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-11
1 Kedvelés

Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre

Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!