Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

Dátum 2021. január 13.

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Nem csak tejbegrízhez!

Gazdaságos, sokáig eltartható és könnyedén, szinte bárhol beszerezhető alapanyagok, ám amennyire egyszerűek, annyira sokoldalúak is, lássuk, mi mindent készíthetünk belőlük.

Ha azt mondjuk, búzadara, elsőre talán mindenkinek a tejbegríz ugrik be. A dara – vagy gríz – a búzalisztnél durvábbra őrölt gabona, a búza magbelsőjének nagy szemcsés őrleménye. Gyorsan megduzzad és puhára fő. Semleges ízű, ezért ugyanúgy megállja a helyét édes és sós ételekben. Fontos tudni, hogy mivel búzából készül, a gluténmentes étrendbe nem illeszthető be. Létezik teljes kiőrlésű változata is.

Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek búzadara felhasználásához

A gyerekek kedvenc ételén, a tejbegrízen kívül, grízpudingot is készíthetünk belőle. A tejbegríz pedig nemcsak önmagában kanalazható, hanem krémek alapja is lehet, például a klasszikus mézes krémesé. Lazítható, kihabosítható vajjal vagy margarinnal, ha pedig jó sűrűre készítjük, akár rétes vagy kelt tészta tölteléke is lehet. Apropó, töltelék! Ha lédúsabb töltelék kerül a tésztára, a búzadara „nedvességzáró” rétegnek is tökéletes, megakadályozza, hogy átázzon a tésztánk. Csak szórjuk a tésztára, majd kanalazzuk vagy simítsuk rá a tölteléket.

Ahogy említettük, íze semleges, ezért szinte bármivel ízesíthető: a csoki és a vanília ugyanolyan jól áll neki, mint a gyümölcsök. Ha pedig töltelékek sűrítéséhez használjuk vagy arra, hogy ne ázzon el a tésztánk, szinte észrevehetetlen marad a búzadara.

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kukoricadara előnyei

A kukoricadara – szemben a búzadarával – gluténmentes alapanyag, ha a csomagoláson nem jelzik a keresztszennyeződés fennállásának lehetőségét, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kukorica magjának durva szemű őrleménye, íze egyaránt passzol édességekhez, desszertekhez és sós ételekhez. A tradicionális magyar konyha egyik fontos hozzávalója, a puliszka alapanyaga. Ez az étel egyébként nemcsak nálunk ismert, hanem például Olaszországban is előszeretettel fogyasztják – ott polenta az elnevezése, és leginkább sósan készítik. Gyakran főzik, majd sütik: a tejben vagy vízben megfőzött, ízesített kukoricadarát egy tepsibe simítják, hagyják megdermedni, majd sütőben átsütik vagy meggrillezik. Nálunk a puliszka édes és sós is lehet, de ezzel még nincs vége a kukoricadara felhasználási lehetőségeinek, gondoljunk csak a régi magyar konyha ezerképpen variálható prószájára, máléjára. Kukoricalisztből és kukoricadarából egyaránt készítenek ilyen édességeket, hamar összedobhatóak, kiadósak és gazdaságosak, nem véletlenül voltak annyira kedveltek nagymamáink, dédnagymamáink idejében.

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos lépés!

A kukorica kissé édeskés íze jól ellensúlyozható parmezánnal vagy más karakteres ízű sajtokkal, de pont ki is emelhetjük a cukor mellett vaníliával, citrommal, keverhetünk hozzá lekvárt vagy aszalt gyümölcsöket. Egy fontos lépést viszont nem érdemes kihagyni, ha kevert süteményt készítünk kukoricadarából, ez pedig az, hogy mielőtt összeállítanánk a tésztát, hagyni kell a darát megduzzadni a hozzáadott folyadékban, így garantáltan nem lesz száraz, porózus a sütemény.

Kukorica- és búzadarából mindig érdemes tartani otthon, hiszen finom hétköznapi sütemények, desszertek készíthetők belőlük, amelyek akár egy kiadósabb leves utáni második fogásnak is tökéletesek lesznek.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!