Házi finomságokat a mikuláscsomagba!
2019. november 20.Piros ruha, nagy szakáll, jóságos mosoly. A Mikulást minden kisgyerek nagyon várja, felkészülni pedig nem lehet elég korán, így mutatunk pár tippet, milyen házi finomságot tehetünk az ajándékos zsákjába.
A katolikus kultúrkörben Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje. Népies alakja a mai napig ismert és ünnepelt Mikulás, aki finomságot hoz a jó gyerekeknek, virgácsot - és persze némi finomságot - a többieknek.
Mi került régen és mi napjainkban a kis csizmákba.
Szent Miklós tetteit a középkorban szerepjátékokkal elevenítették fel. Ezekben a rögtönzött kis előadásokban általában a legifjabb diákok játszották Szent Miklós szerepét. Aztán fordult a kocka és később ezt a szerepet felnőttek vették át. Ez a szokás került be végül Magyarországra is, és magyar nyelvterületen végül “Mikulás” lett a neve a piros ruhás, szakállas apónak, aki házról házra járva dicsérte, vagy épp dorgálta az aprónépet.
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán érkezik a Mikulás, és a kikészített, kitisztított kis csizmákba rejti el az apróbb ajándékokat. Ez a hagyomány nagyjából száz éves múltra tekint vissza és kezdetekben tényleg csak pár jelképes finomság, alma, dió, mogyoró került a cipőkbe.
Mostanra persze ez a hagyomány is átalakult és a gyümölcsök, olajos magvak helyét elsősorban a csokoládé és a különféle édességek vették át.
Házi készítésű, kreativ díszítésű finomságok
Ha idén csavarnánk egyet az ajándékozáson, a kis batyuba kerülő finomságokat akár magunk is elkészíthetjük.
Így mi magunk szabályozhatjuk azt, hogy mi is kerül pontosan a kis cipőkbe és némi változatosságot is vihetünk az ajándékozásba. Lehet, hogy a kicsik talán elsőre nem feltétlenül lesznek lelkesek a házi finomságok láttán, de jópofa dekorációval, egyedi megoldásokkal könnyen átlendíthetjük őket az újdonság okozta meglepődésen.
A sütnijó! oldalán is izgalmas és dekoratív receptek közül választhatunk, hogy a kicsik is örömmel fogadják az újszerű finomságokat.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!