Házi finomságokat a mikuláscsomagba!
Piros ruha, nagy szakáll, jóságos mosoly. A Mikulást minden kisgyerek nagyon várja, felkészülni pedig nem lehet elég korán, így mutatunk pár tippet, milyen házi finomságot tehetünk az ajándékos zsákjába.
A katolikus kultúrkörben Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje. Népies alakja a mai napig ismert és ünnepelt Mikulás, aki finomságot hoz a jó gyerekeknek, virgácsot - és persze némi finomságot - a többieknek.
Mi került régen és mi napjainkban a kis csizmákba.
Szent Miklós tetteit a középkorban szerepjátékokkal elevenítették fel. Ezekben a rögtönzött kis előadásokban általában a legifjabb diákok játszották Szent Miklós szerepét. Aztán fordult a kocka és később ezt a szerepet felnőttek vették át. Ez a szokás került be végül Magyarországra is, és magyar nyelvterületen végül “Mikulás” lett a neve a piros ruhás, szakállas apónak, aki házról házra járva dicsérte, vagy épp dorgálta az aprónépet.
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán érkezik a Mikulás, és a kikészített, kitisztított kis csizmákba rejti el az apróbb ajándékokat. Ez a hagyomány nagyjából száz éves múltra tekint vissza és kezdetekben tényleg csak pár jelképes finomság, alma, dió, mogyoró került a cipőkbe.
Mostanra persze ez a hagyomány is átalakult és a gyümölcsök, olajos magvak helyét elsősorban a csokoládé és a különféle édességek vették át.
Házi készítésű, kreativ díszítésű finomságok
Ha idén csavarnánk egyet az ajándékozáson, a kis batyuba kerülő finomságokat akár magunk is elkészíthetjük.
Így mi magunk szabályozhatjuk azt, hogy mi is kerül pontosan a kis cipőkbe és némi változatosságot is vihetünk az ajándékozásba. Lehet, hogy a kicsik talán elsőre nem feltétlenül lesznek lelkesek a házi finomságok láttán, de jópofa dekorációval, egyedi megoldásokkal könnyen átlendíthetjük őket az újdonság okozta meglepődésen.
A sütnijó! oldalán is izgalmas és dekoratív receptek közül választhatunk, hogy a kicsik is örömmel fogadják az újszerű finomságokat.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
