Házi finomságokat a mikuláscsomagba!
2019. november 20.Piros ruha, nagy szakáll, jóságos mosoly. A Mikulást minden kisgyerek nagyon várja, felkészülni pedig nem lehet elég korán, így mutatunk pár tippet, milyen házi finomságot tehetünk az ajándékos zsákjába.
A katolikus kultúrkörben Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje. Népies alakja a mai napig ismert és ünnepelt Mikulás, aki finomságot hoz a jó gyerekeknek, virgácsot - és persze némi finomságot - a többieknek.
Mi került régen és mi napjainkban a kis csizmákba.
Szent Miklós tetteit a középkorban szerepjátékokkal elevenítették fel. Ezekben a rögtönzött kis előadásokban általában a legifjabb diákok játszották Szent Miklós szerepét. Aztán fordult a kocka és később ezt a szerepet felnőttek vették át. Ez a szokás került be végül Magyarországra is, és magyar nyelvterületen végül “Mikulás” lett a neve a piros ruhás, szakállas apónak, aki házról házra járva dicsérte, vagy épp dorgálta az aprónépet.
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán érkezik a Mikulás, és a kikészített, kitisztított kis csizmákba rejti el az apróbb ajándékokat. Ez a hagyomány nagyjából száz éves múltra tekint vissza és kezdetekben tényleg csak pár jelképes finomság, alma, dió, mogyoró került a cipőkbe.
Mostanra persze ez a hagyomány is átalakult és a gyümölcsök, olajos magvak helyét elsősorban a csokoládé és a különféle édességek vették át.
Házi készítésű, kreativ díszítésű finomságok
Ha idén csavarnánk egyet az ajándékozáson, a kis batyuba kerülő finomságokat akár magunk is elkészíthetjük.
Így mi magunk szabályozhatjuk azt, hogy mi is kerül pontosan a kis cipőkbe és némi változatosságot is vihetünk az ajándékozásba. Lehet, hogy a kicsik talán elsőre nem feltétlenül lesznek lelkesek a házi finomságok láttán, de jópofa dekorációval, egyedi megoldásokkal könnyen átlendíthetjük őket az újdonság okozta meglepődésen.
A sütnijó! oldalán is izgalmas és dekoratív receptek közül választhatunk, hogy a kicsik is örömmel fogadják az újszerű finomságokat.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.