Házi finomságokat a mikuláscsomagba!
Piros ruha, nagy szakáll, jóságos mosoly. A Mikulást minden kisgyerek nagyon várja, felkészülni pedig nem lehet elég korán, így mutatunk pár tippet, milyen házi finomságot tehetünk az ajándékos zsákjába.
A katolikus kultúrkörben Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje. Népies alakja a mai napig ismert és ünnepelt Mikulás, aki finomságot hoz a jó gyerekeknek, virgácsot - és persze némi finomságot - a többieknek.
Szent Miklós tetteit a középkorban szerepjátékokkal elevenítették fel. Ezekben a rögtönzött kis előadásokban általában a legifjabb diákok játszották Szent Miklós szerepét. Aztán fordult a kocka és később ezt a szerepet felnőttek vették át. Ez a szokás került be végül Magyarországra is, és magyar nyelvterületen végül “Mikulás” lett a neve a piros ruhás, szakállas apónak, aki házról házra járva dicsérte, vagy épp dorgálta az aprónépet.
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán érkezik a Mikulás, és a kikészített, kitisztított kis csizmákba rejti el az apróbb ajándékokat. Ez a hagyomány nagyjából száz éves múltra tekint vissza és kezdetekben tényleg csak pár jelképes finomság, alma, dió, mogyoró került a cipőkbe.
Mostanra persze ez a hagyomány is átalakult és a gyümölcsök, olajos magvak helyét elsősorban a csokoládé és a különféle édességek vették át.
Ha idén csavarnánk egyet az ajándékozáson, a kis batyuba kerülő finomságokat akár magunk is elkészíthetjük.
Így mi magunk szabályozhatjuk azt, hogy mi is kerül pontosan a kis cipőkbe és némi változatosságot is vihetünk az ajándékozásba. Lehet, hogy a kicsik talán elsőre nem feltétlenül lesznek lelkesek a házi finomságok láttán, de jópofa dekorációval, egyedi megoldásokkal könnyen átlendíthetjük őket az újdonság okozta meglepődésen.
A sütnijó! oldalán is izgalmas és dekoratív receptek közül választhatunk, hogy a kicsik is örömmel fogadják az újszerű finomságokat.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
